Choď na obsah Choď na menu
 


Psy v mrazoch

 Na diskusných fórach o psoch sa preberá množstvo otázok spojených so starostlivosťou o psa v zime. Predmetom polemík sú oblečkym, strava, psia obuv a výbava, keď so psom ideme do terénu. Ako to teda je so psom v zime?

Obleky

Dlhý kvalitný učesaný kožuštek – dlhosrsté plemená. 
Alternatívou je oblek pre psa s teplou (flísovou) vložkou – pre krátkosrsté plemená s krátkou hladkou srsťou, pre šteňiatka a pre psov chovaných v bytoch. Malé psy dýchajú studenší vzduch (prízemné mrazíky), pretože ich hrudník je nízko. Preto je vhodné hrudník chrániť oblekom pred mrazom. Plemenám s dorastajúcou srsťou netreba v zime strihať srsť na hrudníku, 
táto ich totiž chráni pred nachladnutím. Krátkosrsté psy nechráni srsť dostatočne pri zimných teplotách v našich končinách, pretože boli šľachtené v iných podmienkach (južné krajiny) a na iné účely ako napríklad severské plemená. Tieto by ani nemali byť chované vonku v búde.

Ošetrené labky

Namastené vankúšiky labiek (prírodné tuky, špeciálne prípravky alebo len neparfémované krémy) a ostrihané prerastajúce chlpy (článok Nasolené labky v zime). Ak nepoužijete pri vychádzke psie topánky, pes naberie na chlpy medzi vankúšikmi na labkách „snehové guľôčky“, tieto je vhodné po vychádzke osprchovať vlažnou vodou a ošetriť tukom.

Alternatívou sú psie topánky, ktoré sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, je dobré ísť vyskúšať do obchodu, aby ste nezaplatili za „zlú“ veľkosť. Topánky chránia psa aj pred poranením. Mnohí musheri používajú pre svoje psie svorky práve topánky, pretože tuk pred ostrým ľadom nechráni labky dostatočne. A navyše topánky chránia aj pred „snehovými guľôčkami“, ktoré pes naberá na chlpy medzi vankúšikmi. Tieto sú pre neho tiež nepríjemné.

Pitný režim

Samozrejme vodu (dostatok najmä pri granulovanej suchej strave a pri výkone – zimné psie športy). Pitný režim je dôležitý kvôli správnej činnosti obličiek (pes pri strate 20% tekutín už umiera). Pre psov vonku – dávajte veľký pozor, aby voda psovi v miske nezmrzla! Ak pes od smädu pije sneh stáva sa citlivým na zápalové ochorenia ako angína.

Alternatívou je, ak nechce piť, mäsový vývar, alebo ak do vody pridáte trošku roztopeného živočíšneho tuku. Ak robíte so psom zimné športy, je vhodné mu nosiť vodu v termoske, aby mala vhodnú teplotu, pretože pri nízkych teplotách voda môže zamŕzať.

Ako sa dá zistiť, či pes prijíma dostatočné množstvo vody? Jeho koža na chrbte pri nadvihnutí musí byť pružná, keď sa vracia na svoje miesto. Najlepšie je sledovať optimálne množstvo vody, či ju pes prijal. Malá pomôcka, ak sa pes viac hýbe a viac spotrebuje energie, začne viac žrať a mal by aj viac piť. Ak pes nechce piť hneď po jedle, ponúknite mu vodu o hodinu a potom o ďalšiu hodinu. Voda ponúknutá z vašej ruky mu určite bude viac chutiť ako z misky.

Strava

Kvalitnú stravu  - suchú granulovanú alebo varenú, no v každom prípade dostatočne výživnú kvôli srsti – vitamínové doplnky (s tou môžeme začať už na jeseň, keď pes mení srsť).  Stravy musí mať pes v zime dostatok, viac ako v lete, pretože spotrebuje viac energie na udržanie telesnej teploty. Bytových psov však netreba prekrmovať. Naopak, dávať štandardné množstvo pre zdravého jedinca svojej veľkosti a rasy.

Bytové psy

Bytové psy – dávať pozor na prudké zmeny teplôt, pomaličky ísť vonku, aby sa aklimatizoval na niekedy aj viac ako 20  0C teplotný rozdiel. Práve týmto psíkom je dobré dávať obleky. Psa v zimnom počasí (hlavne pri topiacom sa snehu a špine) často sprchujeme, no netreba to preháňať, pretože psovi sa zhoršuje kvalita srsti a pri nedostatočnom vysušení mu zasa hrozí nachladenie.

Psy vonku

Psy vonku – potrebujú zateplenú búdu, ktorá má spĺňať určité parametre, ako sú: búda má byť vyvýšená nad zemou, aby nebrala zemnú vlhkosť, má byť otočená vchodom k juhu a mala by mať „zádverie a spálňu“ do L, aby do spálne neprefukovalo. Búdu môžeme na zimu prikryť starými kobercami, ktoré budú pôsobiť ako tepelná izolácia a proti vetru.

Do zateplenej búdy mu môžeme dať suché seno, ktoré odvádza vlhkosť a zároveň pôsobí ako ďalšia teplotná izolácia. Senovú výstelku treba meniť aspoň raz za 5 dní kvôli hygiene a vlhkosti, aby sa netvorili nebezpečné plesne. Ak je vonku – 15  0C je vhodné psa umiestniť aspoň na noc do garáže alebo pivnice s teplotou okolo 10 0C. 

Šteniatka a háravé fenky

Šteniatka a feny, ktoré sa hárajú sú náchylnejšie na zápaly a preto pozor najmä na ne, je vhodné dať ich do teplejších priestorov (10 0C), ak je vonku teplota už pod -5 0C.  Šteňatá v zime by mali absolvovať len krátke prechádzky, pretože sú náchylnejšie na prechladnutie, majú šteňaciu srsť a ich imutita je slabá vzhľadom na to, že sú malé a zvyčajne čerstvo zaočkované.

Plávanie v zime

Psa netreba v zime nechať plávať. Ak áno, tak maximálne 10 minút a potom ho celkom dosucha vyutierať a nechať v miestnosti s 15  0C  teplotou uschnúť, prípadne vyfénovať. Až potom ho môžeme dať do búdy. A samozrejme je treba dať pozor na ľadové kryhy na povrchu vôd, pretože pes nedokáže ľadový povrch preraziť a teda mu hrozí utopenie.

Ak pes zmokne v rozmoknutej mestskej brečke, alebo v prírode v roztápajúcom sa snehu a dávame psa do vane, je dobré ho vyfénovať úplne do sucha. Pri nasledujúcej vychádzke treba skontrolovať, či je pes už suchý, inak polovlhký sa vonku pri zimných mrazoch môže rýchlo nachladiť.

Ak na psovi zbadáte akékoľvek prejavy choroby – vracanie, kašeľ, hnačky, horúčka a pod. – bude potrebovať veterinára. Neváhajte vyhľadať odbornú pomoc, pretože vy len ťažko určíte, čo psovi môže byť – v zime sú najčastejšie angíny, zápaly kože, močového mechúra, či dokonca omrzliny. Či už ste niečo zanedbali alebo nie, pes je našim nemým priateľom, teda si nemôže vypýtať čo potrebuje – všímajte si ho viac v tomto nečase, keď je neradno vonku ani psa vyhnať.

A samozrejme naše psy potrebujú v zime mnoho snehu a zábavy! Ak môžete, tak im to doprajte - odvďačia sa vám psím úsmevom.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.