Choď na obsah Choď na menu
 


Aby im nebola zima...

28. 11. 2013

Na obliekanie psov majú ľudia rôzne názory. Jedni tvrdia, že je to humanizovanie psov, ktoré je vždy na škodu, druhý majú pre sovjho psa doma výbavičku od pyžamka až po spoločenský odev, tretí oblieknu svojho psa iva vtedy, keď je to vážne potrebné, a štvrtý ani nevedia, že sa psy obliekajú. 

Samozrejme musíte dbať nato, či sa v tom pes cíti príjemne. Keď je pes majiteľom nútený nosiť rôzne oblečenie, tak by si majiteľ radšej zaobstarať plyšového psa.

Klepe sa váš pes zimou?

Pokiaľ váš pes spadá do kategorie naháčov, čiže bezsrstých psov, je takéto oblečenie priam nezbytné.U krátkosrstých psov je to na uváženie majiteľa. Pes síce mimo vankúšikov na labkách nemá po tele žiadne potné žľazy, a preto odparované teplo z povrchu psa je minimálne, avšak zvlášť v miestach, kde má pes slabé osrstenie (bruško, trieslo), nie je žiadna chlpová termoizolačná vrstva, ktorá by teplo udržala. A preto sa psy, ktorým je chladno, ukladajú do klbka, snažia sa tak minimalizovať tepelné straty.Trasenie svalov vytvára teplo a preto sa psy klepú, keď im je zima. Všimnite si, že keď je pes v pohybe tak sa neklepe no keď sa nachvíľu zastaví tak sa ihneď začne klepať. 

Pozor na citlivú kožu!

Bohužiaľ sa aj medzi psami vyskytujú alergici, a tak keď viete, že váš pes trpí alergiou a má citlivú kožu, poraďte sa o vhodnosti materálu oblečenia s veterinárom. A keď ho budete prať, tiež si treba dávať pozor na pracie prostriedky, treba ich používať čo najmenej a čo najviac sa ich zbaviť. Používať ich hlavne šetrne a v malom množstve.

 

Pre mestské krátkosrsté psy, ktoré nemajú možnosť sa pohybovať, je oblečenie na zimu takmer nutnosťou. Na bežnú prechádzku kde je pes neustále v pohybe a hneď pôjde domov, kde ho majiteľ dôkladne vysuší je hneď v teple, nie je potrebné si oblečenie kupovať. No ak sa vyberiete niekde na poldňový výlet a pes lieta po snehu a potom je premočený, tak je jasné že mu bude veľká zima. To isté aj na psom cvičisku: pri hodine sa pes pohybuje, ale nechať po výcviku stáť krátkosrstého psa na mrazoch, to nie je dobré.

Starší psy, ktorí toho už toľko nenabehajú ako zamlada, tak tí potrebujú v zime obliecť, aj keď sa ide na bežnú prechádzku do parku.Tým, ktorí maju problému s močovým mechúrom, trpí problémami s kĺbmi, doporučuje veterinár v zime jednoznačne obliecť. 

Ako nakupovať psí odev?

Psie oblečenie sa nakupuje podobne, ako to pre nás. Prvú vec, ktorú potrebujeme vedieť je veľkosť a miery. Musíme vedieť obvod krku, hrudníka, prípadne veľkosť pásu, a hlavne dĺžku tela. Veľkosti psieho oblečenia su od XXS až po XXL, ale každý výrobca to má inak. Pomôcť vám môže tabuľka, kde sú jednotlivým plemenám zapísané určité veľkosti. Najspoľahlivejšie je však psíka zobrať so sebou a nechať mu to vyskúšať.Oblečenie musí psovi padnúť ako jeho druhý kožúštek.Nesmie nikde škrtiť a pes sa v ňom má pohodlne pohybovať a na druhú stranu mu nikde nemá odstávať alebo visieť. Existujú rôzne vesty a poto kombinézy. Vesta je ideálna na ochranu proti prechladnutiu.Kombinéza zabráni zašpineniu psa, čo nieje v zimnom období na škodu. Záleží už na tom, v čom sa pes cíti pohodlnejšie. Vesty väčšinou neprekážajú žiadnemu psíkovi, no kombinézky s nohavičkami už nemusí znášať tak dobre.                

Na materiále záleží

Tím že oblečenie psíkovi prilieha úplne na srsť tak je potreba, aby bol materiál príjemný a taký, aby "nekúsal". Pozor na odev z umelých materiálov, ktoré trením o srsť môžu vytvárat statickú elektrinu. Ako náplň je najvhodnejšie duté vlákno, ktoré nevýtvára statickú elektrinu, dobre izoluje a odvádza vlhkosť.Opatrňe so šušťákovým materialom, ktorý pri trení vytvára šuchaví zvuk, čo može byť pre psa nepríjemné. Väčšinou sa oblečenie pre psov vytvára z takého materálu, ako pre ľudí, napr. goretex, neopren, vibram a ďalšie, ktoré su vetruodolné, vodeodolné s paropriepustné.To znamená že odvádza vlhkosť, oblek neprefúkne a pritom odvádza paru smerom preč od psieho tela. Keď strčíte ruku pod obečenie tak samy ucítite ako je v tom psovi príjemne.                                  

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.