Choď na obsah Choď na menu
 


Výchova a výcvik šteniatka do 7. týždňa

1. 12. 2011

maličké krásne šteniatko :-)Vštepovanie je presne vymedzené obdobie vnímavosti a učenia. Čo sa pes v tomto veku naučí, nikdy nezabudne ale ani nikdy nedoženie. Tretím týždňom veku šteňaťa sa začina obdobie objavovania sveta. Šteňaťám sa otvárajú oči a zvukovody, v 17-18 dni by sa mal vyvíjať zrak sluch a čuch. Po 20. dni života šteňaťa, kedy už opúšťa pelech a nasleduje matku, by ste sa mali začať maznať s jednotlivými šteňaťami, aby si zvykali na ľudský kontakt. Je dobré teraz šteňatá zoznámiť so zvukmi vonkajšieho sveta. Napríklad si nahrajte kazetu z premávky, autá, električky a pod. a púšťajte im to denne. Takto si zvknú na tieto zvuky a neskôr nebudú vo veľkom strese, keď sa s nimi stretnú.

 

Fáza medzi 4.-7. týždňom šteňaťa je veľmi dôležitá. Pes už má vyvinuté zmysly a začína naplno vnímať okolitý svet. V tomto období pes začína prejavovať charakteristickú mimiku ako vrtenie chvostom, hrozivé gestá pri hre, podávanie packy (mliečny krok – šteňa sa opiera pri kojení jednou labkou o sučku, preto sa tak ľahko učí dávať labku)...

V tomto období šteňaťa je dobré, aby udržiavalo každodenný kontakt s ľuďmi. Malo by mať dostatok bezprostredných priamych kontaktov s viacerími ľudmi. Takto z neho vychováte psa, ktorý má vyslovene rád kontakt s ľuďmi.

Šteňaťu je treba poskytnúť na hranie rôzne predmety aby sa s nimi zoznámilo, rôzne krmivo. Koterec by nemal byť fádny betónový, ale maly by tam byť rôzne materíály, ako drevo, štrk, kov a zem v ohradenej ploche ako záchod. Dajte šteniatkam väčšie kamene, kusy dreva, handry a pod. Zoznamujte šteniatka postupne s rôznymi predmetmi bežného života, ako auto, kosačka, televízor, bicykel a pod., dbajte ale na bezpečnosť. Taktiež zoznamujte šteňatás rôznymi zvukmi okolia, ako húkačka, zvuk auta, zvonenie, pískanie, rachot a pod.

Pracujte na osamostnatnení šteniat, berte ich na krátko od suky a hrajte sa s ním. Dbajte na to, aby šteňa nezažilo nejaký traumatický zážitok v tomto období, nakoľko sa z neho bude spamätávať dlho, pokiaľ vôbec.

Podporujte sebavedomie šteniatok tak, že ich nechajte prekonávať rôzne prekážky, dávajte im primerane tažké úlohy, ako napríklad preliezť z rohu cez kus dreva a pod.

Chovanie šteňaťa po fáze vštepovania je súborom genetického vybavenia, prostredia a vašej opatery. Pokiaľ toto obdobie ako chovateľ zvládnete, vaše šteniatka budú predurčené vyrásť v šikovnnejších a inteligentnejších psov, ktorý sa rýchlo učia, na rozdiel od psov, ktorým v tejto fáze vývoja nebola poskytnutá potrebná opatera.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.