Choď na obsah Choď na menu
 


Prístupy k výcviku

28. 11. 2011

Psi sa dajú vychovávať troma spôsobmi, záleží na vás, ktorý bude ten váš. Závisí to od povahy a autority majiteľa, od využitia psa, ale hlavne od informácií a skúsenosti, trpezlivosti a zásadovosti.

 

Priateľský prístup

  • pes sa učí plniť úlohy s láskou a s danou mierou poslušnosti. Vy vystupujete ako priateľ a chcete mať zo psa svojho kamaráta.

 

 

Dôsledok je, že pes vás má za sebe rovného. Vaše príkazy plní rád a s láskou, ak však nie sú v rozpore s jeho vlastnými záujmami. Pes predsa neakceptuje sebe rovného tak, ako vodcu svorky a tým sa nestanete takýmto prístupom. Tiež opravy svojho chovania pes nepríjma. Pes vás neposlúcha za kažých okolnosti v každej situácii, nereaguje na povely hneď. Je to ale dobrý domáci maznáčik. Psovod sa ale stáva nosičom krviva a hračiek, rozptýlenie pre psa.

Autoritatívny prístup

  • pes sa učí plniť úlohy s láskou a so správnou disciplínou. Psovod vystupuje ako vodca svorky a je psom rešpektovaný a milovaný.
 

Dôsledok je, že pes rád a okamžite za kažých okolností plní psovodove príkazy, rešpektuje ho ako vodcu svorky, vie aké je jeho postavenie. Rozhodnutia a príkazy pes berie ako bezpodmienečné a trvalé. Vzťah človek – pes je ideálny

 

 

bernardín

Sekírovací prístup

  • pes sa psovoda bojí a ten sa ho snaží premeniť na dokonalého robota. Psovod sa degraduje na pozíciu násilníka a pes poslúcha zo strachu. Veľmi zle !!!! Tento prístup svedčí o úplnej neschopnosti majiteľa starať sa zodpovedne o živé stvorenie.

 

Zhrnutie

 

Pokiaľ z vášho šteňaťa chcete mať poslušného psa, ktorý vás rád poslúcha, musíte zvoliť autoritatívny spôsob výchovy. Uznanie vašej autority je podmienkou úspešného výcviku psa. Neznamená to ale, že na psa budete kričať a biť ho, takto sa skutočná autorita predsa nezískava. Uvedomte si, že pes nie je človek. Vo svorkách v prírode panuje prísna hierarchia. Všetci jedinci svorky sa podriaďujú vodcovi svorky bez výhrad a dobrovoľne, nie so strachom a z donútenia. Váš pes takéhoto vodcu potrebuje a preto budte pre neho autorita. On vás potrebuje milovat a rešpektovať. Nesmiete byť ale tyran, musíte nájsť tú správnu mieru.

 

 

 

BlueBoard.cz
 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.