Choď na obsah Choď na menu
 


Nácvik čistoty

22. 12. 2011

 S nácvikom čistotnosti je najlepšie začať ihneď po odbere šteňaťa. Šteňa väčšinou potrebuje vykonať svoju potrebu po prebudení alebo po jedle. Pokiaľ máte záhradu a trávite väčšinu času doma, máte najlepšie predpoklady k tomu, aby sa šteňa naučilo vykonávať potrebu mimo dom čo najskôr. Pokiaľ bývate v byte, musíte sa rozhodnúť, či najprv budete učiť šteňa chodiť na noviny v byte alebo hneď od začiatku zahájite nácvik čistoty venčením. Občas sa šteňaťu stane nehoda aj v byte, nikdy ho však za to netrestajte, mohlo by to mať nežiadúce následky. Na každom šteňati sú, predtým než vykoná potrebu, viditeľné určité signály, často je to oňuchávanie podlahy v kruhu. Medzi týmto varovným signálom a vykonaním potreby uplynie väčšinou len veľmi krátka doba, preto by ste si mali týchto známok všímať, časom ich iste veľmi dobre rozpoznáte. Naučte taktiež svojho psa vykonávať potrebu na povel, neskôr to iste oceníte. Keď sa šteňa chystá vykonať potrebu na vami určenom mieste, zahláste povel, napr. "cikaj" alebo "urob mláčku", a keď šteňa potrebu vykoná, pochváľte ho. Nie je dôležité, ako váš povel bude znieť, avšak je nutné, aby bol zakaždým rovnaký.

Nácvik na noviny
Pokiaľ je šteňa v ohrádke, najskôr si k vykonaniu potreby vyberie kútik v protiľahlom rohu brlôžka. Pripravte tam šteňaťu noviny, ale ak zaznamenáte niektorý zo signálov, šteňa ihneď vezmite a odíďte s ním von. Šteňa nenoste, nechajte ho bežať za sebou, aby poznalo cestu. Za vykonanie potreby vonku ho pochváľte.
Pokiaľ šteňa voľne behá po byte, vyberte miestnosť bez koberca, kde šteňa nejakú dobu môžete nechať. Celú podlahu pokryte novinovým papierom, a až keď si šteňa vyberie svoje miesto, ostatné papiere odstráňte. Šteňa by malo chodiť stále na rovnaké miesto. Postupne novinový papier presúvajte smerom ku dverám, neskôr až za dvere, a nakoniec ho úplne odstráňte.

Nácvik k venčeniu
Najlepší spôsob nácviku čistoty je zostávať so šteňaťom nejakú dobu doma. Choďte s ním von vždy, keď sa prebudí, po jedle alebo po ukončení aktivity. Vysledujte čo najskôr, aké šteňa vysiela signály, keď chce vykonať potrebu, a vždy, keď sa k tomu chystá, bežte s ním von. Zahláste povel, vyčkajte so šteňaťom, a po vykonaní potreby, na vami určenom mieste, šteňa pochváľte.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.