Choď na obsah Choď na menu
 


Pulka

18. 12. 2011

 V dnešnej dobe u nás nerozšírený šport, snáď pre nutnú a precíznu spoluprácu medzi bežkárom a psom. Pes totiž musí ťahať pulku (tj. sánky člnkovitého tvaru - podobné detským bobom), a naviac je spojený ťažnou šnúrou s bežkárom. K tomu všetkému má ešte obmedzený pohyb oproti psom používaným v skijöringu.
Vznikol v Škandinávii z celkom praktických aktivít. Škandinávci totiž milujú výlety v prírode a hlavne na bežkách. Pokiaľ rodina vlastnila len jedného športového psa a venovala sa lyžovaniu, nebolo ďaleko k tomu, aby psíka zapriahli pred bobami, na ktoré posadili dieťa alebo uložili batožinu. Tento spôsob "prepravy" si získal veľmi rýchle obľubu nielen v severských krajinách, ale i v Amerike, Kanade a v mnohých ďalších. Postupom času sa táto aktivita zmenila na veľmi populárny šport.

K tomuto športu môžeme využiť ktorékoľvek plemeno vhodné do záprahu (severské, ovčiarske, lovecké psy apod.). Pokiaľ psa ešte nemáme, musíme si rozmyslieť, či sa bobom budeme venovať rekreačne alebo budeme i závodiť. Podľa toho zvolíme plemeno. Teda také, ktoré používajú závodníci so psím záprahom - sibírsky hasky, aljašský hasky, európsky saňový pes. Pretože však tento šport nie je tak rýchly ako skijöring (pes je obmedzený v pohybe postrojom), uplatní sa i iné plemená - aljašský malamut, samojed, grónsky pes, doberman apod.). Ďalšou dôležitou súčasťou je (ako u skijöringu) zhodnotenie nášho bežeckého umenia. Pre rekreačné jazdy musíme byť aspoň priemerní bežci, ale s dobre ovládateľným psom. Pokiaľ však premýšľame o závodnej kariére, mali by sme byť už vopred výbornými bežkármi, aby nás z rovnováhy nevyviedla kdejaká nerovnosť a mohli sa naplno sústrediť na prácu psa. Pulka je náročná kategória a vyžaduje dokonalú súhru celého tandemu.

Potreby. Pre psa potrebujeme pohodlný pulka - postroj. Teda pre záprah za seba s postrannými okami Pulka je obdoba detských bobov. Originálna pulka je dlhšia i užšia než detské boby a na spodnej časti má malé lyže. Pretože má pomerne vysokú obstarávaciu cenu (asi ako cena saní), tak si ju niektorí závodníci zhotovujú z detských bobov alebo si ju sami vyrobia z laminátu, môže byť i drevená. Vrchnú časť tvorí plastový alebo látkový (batohovina) kryt. Spôsob záprahu je veľmi starý. Pes je zapriahnutý medzi postrannými ojami, ktoré sú nad jeho hlavou spojené oblúkom. Materiál používaný na oba prvky môže byť dural, laminát, bambus apod. Ojo musí byť tak dlhé, aby pes ani pri plnom cvale nenarážal zadnými končatinami o prednú časť pulky. Druhý koniec oja je ohybne upevnený k prednej časti pulky a odtiaľ vedie tiež ťažné lano k lyžiarovi. To je navyše nadľahčované, (aby sa nedostalo pod pulku a pod lyže bežca) "anténkou" t.j. zdvihnutou oceľovou pružinou s očkom, ktorá je na zadnej strane pulky a ďalej vedie na karabínu, zakliesnenú do opasku lyžiara alebo do obdoby horolezeckého sedadla (to je bezpečnejšie a lepšie s ním udržíme rovnováhu).
Tento spôsob záprahu nedovolí pulke, aby nabehla psovi na nohy alebo vybočovala z trate. Môže ju takisto sám svojim telom pri zjazdoch brzdiť.
Medzi ďalšiu výbavu patrí dobré bežecké lyže správnej dĺžky, a rovnako tak ako u skijöringu si zaobstaráme lyže trebárs i staršie (vzhľadom k možnosti ich poškodenia pri tréningu), ale kvalitné. Pre tréning "na suchu" potom používame tzv. rollpulku, teda pulku s jednonápravovým podvozkom s dvoma kolieskami alebo vozík odpovedajúcej veľkosti.

Tréning. Pes musí mať základný výcvik a dobre zvládnutú poslušnosť, rovnako tak ako u všetkých ostatných športov. Naviac musí už ovládať základné musherské povely "go", "ho", "gee" a "stoj." Tie môžeme nacvičovať napríklad pri canicrossu (avšak s príslušným sprintovým postrojom, aby sa pes naučil rozlišovať spôsob záprahu, či bude len voľne na šnúre alebo obmedzený pred pulkou). Mladého psa začíname trénovať v plnej záťaži až po ukončení telesného vývoja. Do tej doby ho navykáme na pulkový postroj a na obmedzenie pohybu pri jeho zapriahnutí medzi oje. Spočiatku je jednoduchšie trénovať s rollpulkou, teda na suchu, aby si pes zvykol na pohyb neznámeho rachotiaceho predmetu za sebou, ktorý ho neustále prenasleduje. Takto môžeme cvičiť už i odrastené šteňa, pretože rollpulka bez záťaže kladie malý odpor. Dbáme, aby sa pes pri tréningu nezranil a nezačal sa báť.
Psa v postroji zapriahneme pred rollpulku a spočiatku ho vedieme na vodítku tak, aby zbytočne zo strachu nezrýchľoval, netočil sa, nepreskakoval oje a nevyvliekal sa z postroja. Pokiaľ sa pes bojí, postupujeme veľmi trpezlivo a opatrne, a tiež ho výdatne pri tom povzbudzujeme. Tieto tréningové vychádzky praktikujeme tak dlho, až si pes dokonale zvykne na pohyb a reakcie vozíčku v zatáčkach, z kopca, na nerovnostiach a podobne. Potom na rollpulku upevníme záťaž a jej hmotnosť postupne podľa kondície psa zvyšujeme. Na závodoch je povinná záťaž (hmotnosť celej pulky so záťažou, vrátane oja, oblúkov a postroja) pre feny 15 kg a pre psov 20 kg. Neskôr sa sami pripriahneme za rollpulku a učíme psa samostatnej jazde vpred, ani aby očakával, že pobežíme pred ním či na jeho úrovni. Pokiaľ spoľahlivo ovláda povel "go", nemal by to byť problém. Za rollpulkou môžeme bežať alebo tí odvážnejší môžu ísť i na bicykli, ale iba vtedy, ak sa môžete na psa a jeho reakcie stopercentne spoľahnúť. Takto trénujeme rôzne dĺžky tratí pre získanie kondície na zimu.
Zmenu z rollpulky na pulku idúcu po snehu dobre trénovaný pes bravúrne zvládne. Pokiaľ máme na snehu obavy, môžeme za pulkou spočiatku bežať bez lyží. Pes si musí zvyknúť na iný spôsob pohybu, než mala pulka s kolieskami. Tak ako pri skijöringu sa učíme správne voskovať a to nielen naše bežky, ale i lyžičky na pulke. Pokiaľ chceme trénovať na závody, mali by sme príležitostne trénovať i na upravovaných bežeckých tratiach, rovnako tak ako pri skijöringu. Hrozí tu menšie nebezpečenstvo úrazu pri vyšších rýchlostiach (keď je namrznutý hlboký sneh) a naviac potom tréningový čas môžete lepšie porovnávať s časmi dosahovanými závodníkmi na závodoch.

Závody sa u nás konajú pri závodoch psích záprahov pod označením kategórie "S" prípadne "P" a delia sa na ženy, mužov a tiež podľa počtu psov, pretože je prípustné zapriahnuť jedného, ale takisto až troch psov v tandemu za sebou.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.