Choď na obsah Choď na menu
 


Bikejöring – cyklista a pes

18. 12. 2011

 Ďalšie odvetvie ťažných športov obľúbené hlavne u tých, ktorí vlastnia len jedného psa a chcú sa venovať niektorému z rychlostných disciplín. Jazdci so psím záprahom v období, kedy nie je sneh, trénujú na kolieskových vozíkoch. Bikejöring sa vyvinul ako jedna z letných alternatív (okrem behu so psom a jazde na kolobežke so psom) pre tých, ktorí sa venovali zimným športom, napr. skijöringu. V našom miernom pásme býva, snáď okrem hôr, snehu skromne, a tak sa stal po čase samostatným športom.

Vhodné plemeno psa je rovnaké ako u iných ťažných športov. A tiež ako u nich začíname s plnou tréningovou záťažou až po ukončení telesného vývoja nášho psa. I keď je kondícia a zdravie jazdca veľmi dôležité, rovnako podstatné je zvládnutie techniky jazdy v nerovnom teréne.

Vybavenie
Pes potrebuje dobre padnúci postroj typu "sprint" alebo "turist" (ako stopovací). Psovod, teda jazdec musí mať výbavu obsiahlejšiu. Samozrejme bicykel s hrubou vzorkou, tomu odpovedá horský závodný. Na začiatok a na rekreačné jazdy nám postačí akýkoľvek starší, ale vo výbornom technickom stave. Tzn. dobré brzdy, pevný rám a zosilnené špice. Pes je s bicyklom spojený odpruženým ťažným lanom dlhým asi 3 m. Pre jazdca je na závodoch povinná cyklistická prilba, je však nemenej nutná i pri tréningoch. Ďalšími vhodnými doplnkami sú chrániče kolien a lakťov. Takisto správne zvolená športová obuv je ďalšou zárukou bezpečnej jazdy. Nie len že sa nesmie na pedáloch šmýkať, ale tiež v nej budeme niekedy i behať. Cyklocomputer nie je nutný, ale ak ho máme, poskytne nám mnoho užitočných údajov o výsledkoch tréningu (priemerná rýchlosť, doba jazdy, celková dĺžka prejdenej trate i najvyššia rýchlosť, ktorú sme krátkodobo dosiahli).

Tréning
Na bicykli snáď vie jazdiť každý alebo aspoň ten, ktorý sa o tento šport zaujíma. Pes potrebuje výcvik ako u canicrossu alebo skijöringu. Teda 100% ovládať všetky potrebné povely. Veľmi dôležitá je opäť výchova - zvykanie na zver, správanie sa k iným psom a pod. Najskôr postupne psa musíme navykať na pohyb bicykla za ním. Tu je najlepší pomocník, ktorý pri štarte psa podrží a pokiaľ to bude nutné (pes je neistý, otáča sa, ide do strany a pod.), chvíľu vedľa neho beží a spolu s jazdcom ho povzbudzujú. Pokiaľ však spoľahlivo zvláda beh so svojim psovodom, mal by reagovať na povel "go" i pred bicyklom. Dĺžku trasy postupne predlžujeme podľa kondície psa. Spoločným tréningom si zdokonaľujeme výdrž, obratnosť a techniku jazdy na rôznom povrchu. Na pevnom podklade (asfalt alebo betón) trénujeme len krátke prejazdy. Na asfaltovej ceste sa bude pohodlne jazdiť nám, ale psovi zničíme pohybový aparát i ďalšiu chuť behať. Pokiaľ takto ideme so psom po ceste, dopúšťame sa i dopravného priestupku. Takže jazdíme po lesných a poľných cestách - vždy s ohľadom na okolie (napr. v lese zbytočne nekričíme). Jazda so psom pred bicyklom je pomerne riskantná záležitosť. Počítame s tým, že bicykel má veľmi malú stabilitu. Musíme sa naučiť predvídať a veľmi rýchle hodnotiť situáciu. Za každou zákrutou môže byť niečo nečakaného. Príjemné prevezenie sa s ťažko ovládateľným psom môže zmeniť na bláznivú jazdu nezriedka končiacu nepríjemnú haváriu. A nemusí byť na vine ani pes. Stačí, keď sa budeme trebárs snažiť na klzkom povrchu niekoho alebo niečo obísť, stratíme trochu rovnováhu a úraz je tu. Preto musíme takisto neustále sledovať okolie i chovanie psa (to nám prezradí omnoho viac než čo sami vidíme). Trénovať musíme pravidelne a často (najlepšie denne). Pokiaľ si naivne myslíme, že vyraziť so psom raz za týždeň stačí, tak sme na veľkom omyle. Pes zabúda povely, my zručnosť a jazda potom nebaví ani nás, ani psa. Dávame pozor, aby sme psovi nespôsobili úraz. Napr. prejsť mu labky, spadnúť na neho alebo to najhoršie, keď sa mu chvost zamotá do kolesa či reťaze. Za týranie môže byť považované naplno trénovať psa v príliš teplom počasí (nad +15°C).
Tréning vždy objektívne vyhodnotíme a podľa výsledkov sa zameriame na odhalené nedostatky.

Závody
Tento šport sa jazdí pri závodoch psích záprahoví (ak sú na kolieskových vozíkoch), či canicrossu podľa medzinárodných pravidiel zastrešujúcich organizácií. Majstrovstvo tejto disciplíny však môže byť vyhlásené i samostatne. Kategórie sa rozdeľujú na mužov a ženy, prípadne deti. Termíny závodov môžeme zistiť napr. na termínovej listine Slovenského zväzu psích záprahov. I v tomto športe máme skvelých reprezentantov, ktorí sa i na najvyšších súťažiach umiestňujú na predných miestach.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.