Choď na obsah Choď na menu
 


Agility-šikovnosť

18. 12. 2011

 Tento šport k nám prišiel z Anglicka, kde asi pred 25 rokmi vznikol podľa vzoru konských parkúrov. V zahraničí je silne podporovaný celým radom veľkých výrobcov hlavne psích krmív. U nás sa o tomto športe nedá povedať, že by bol ešte „v plienkach“. Výcvikové kluby, agility tábory, dobre organizované veľké množstvo závodov a kvalitná reprezentácia závodných tímov - to všetko naznačuje, že je rozvoj tohto športu na správnej ceste, teda skôr v správnych rukách.

O agility sa hovorí, že je to vrtkosť na šiestich nohách. Nadšenie, ktoré na závodoch predvádza psovod so svojim psom pri zdolávaní nás utvrdí v tom, že výcvik je prevádzaný formou radostnej hry. Pes musí byť maximálne ovládateľný a poslušný. Na závodoch totiž pes nesmie mať ani obojok ani vodítko. Vzniknuté puto medzi psom a psovodom pri výcviku i hre je veľmi dôležité pre dokonalú súhru na psom parkúre. Podstatná je nielen rýchlosť, vrtkosť, ale i presnosť psa. Preto musí byť psovod od začiatku dôsledný a presný pri nácviku zdolávania prekážok.

Agility je šport naozaj pre všetkých – dôležitý je iba zdravotný stav či už človeka alebo psa. Môžu ho robiť deti i dôchodcovia, čistokrvní psy i kríženci. Pokiaľ sa však rozhodneme pre vrcholový šport, tak predsa len existujú plemená, ktoré sú pre agility vhodnejšie a tiež na závodoch úspešnejšie. Takisto vrcholných súťaží (napr. majstrovstvá sveta) sa kríženci a psy bez preukazu pôvodu zatiaľ nemôžu zúčastňovať (neumožňuje to FCI). Prevažujúce sú však schopnosti a možnosti daného jedinca bez ohľadu na plemeno. Nesmieme sa však spoliehať len na psa, ale odpovedajúce kvality musí mať i psovod. Začať môžeme i so starším psom, pokiaľ má aspoň základný výcvik v poslušnosti. U šteniat musíme pri nácviku skokových prekážok počkať až ukončia svoj telesný vývoj (záleží na veľkosti plemena) alebo aspoň tieto prekážky maximálne znížiť.

S agility môžeme začať - na niektorom z okolitých cvičísk, ktoré sú na tento šport zamerané. Tieto cvičiská sú väčšinou združené v Slovenskom klube agility a u školených inštruktorov získame v našich začiatkoch dôležitú oporu pri výcviku nášho psa. Pre tých ktorý vo svojom okolí žiadne cvičisko nemajú tu je aspoň možnosť výcvikových táborov. Organizujú sa pre začiatočníkov i pokročilých, pre deti i dospelých. Ďalšia, podstatne náročnejšia možnosť je stať sa inštruktorom agility = prejsť potrebné školenia, ktoré organizuje práve SKA, zložiť skúšky a založiť vlastné cvičisko.
K tomu potrebujeme odpovedajúci priestor = rovná plocha (najlepšie oplotená) s rozmermi asi 20 x 40 m a samozrejme prekážky. Tie si môžeme vyrobiť sami, ale už existujú firmy, ktoré kompletné sady prekážok vyrábajú. Je tiež možné odkúpiť od iného klubu prekážky staršie, ale ešte bezpečné.

Závody sa u nás konajú vo vonkajšom prostredí i v halách väčšinou pod patronátom FCI, takže sa pravidla súťaží líšia od pravidiel v Anglicku alebo v USA. Všetky podmienky upresňuje Skúšobný poriadok agility SR schválený SKA, ten sa snaží vyjsť v ústrety všetkým záujemcom o agility združených v jednotlivých oblastných skupinách.

Psy sú rozdelení do kategórií podľa kohútikovej výšky psa.

  • S – small (malý) – do 34, 99 cm,
  • M – medium (stredný) – od 35 do 42, 99 cm,
  • L – large (veľký) – od 43 cm.

Ďalšie rozdelenie je podľa náročnosti trate a výkonnostných tried skúšok – A1, A2, A3 – k tomu sú samozrejme priradené odpovedajúce veľkosti psov.

Okrem bežných závodov sa konajú i celosvetové súťaže medzi klubmi – International Agility

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.