Choď na obsah Choď na menu
 


Španielský vodný pes a Španielský galgo

2. 11. 2011

Španielský vodný pes                      

Povaha plemena
Španielsky vodný pes je aktívny, veselé, živé, priateľské plemeno. Má veľmi vyrovnanú povahu. Je tiež ostražitý a pozorný, ale zbytočne nešteká. Rád sa hrá a učia sa novým veciam. Má veľmi dobre vyvinutý čuch. Španielsky vodný pes spravidla dobre vychádza s ostatnými psami. K deťom má dobrý vzťah. Ak je od šteňaťa naučený na iné domáce zvieratá nemá s nimi neskôr problém. K cudzím ľuďom sa nechová nepriateľsky, ale svojho pána chráni, cíti-li, že je niečo v neporiadku.Nebýva kúsavý ani inak agresívny.

Popis španielskeho vodného psa
Španielsky vodný pes dorastá do výšky 40 - 50 cm a dosahuje váhy okolo 12 - 20 kg.Priemerná dĺžka života je 10 - 14 rokov. Hlava je na temene plochá, chrbát nosa je široký. Uši v tvare písmena "V" sú zvesené a nasadené pomerne nízko. Tmavé oči s výrazným pohľadom sú posadené ďaleko od seba. Telo španielskeho vodného psa je štvorcového charakteru. Chrbát je rovný. Chvost je nasadený v rovine chrbta, býva krátky alebo, ak nie Ak od prírody krátky, kupíruje sa. Srsť je veľmi bohatá, kučeravá alebo vlnatý a odolná voči vode. Pokiaľ je dlhší vytvára povrazca. Väčšinou sa vyskytuje v hnedej, čiernej, bielej, čiernobielo alebo hnedobiele farbe.

Klasifikácia FCI
Španielsky vodný pes patrí podľa štandardu FCI do skupiny 8 - retrievery, sliediče a vodné psy, sekcia 3 - vodné psy.

Základná starostlivosť o psa
U španielskeho vodného psa sa srsť, na rozdiel od Komondor alebo puliho, pravidelne strihá. Česanie ani kefovanie však nie je nutné. Pravidelne kontrolujte uši a utierajte kútiky očí. Španielsky vodný pes sa pomerne rýchlo učia a radi vykonávajú povely a robia svojmu pánovi radosť. Ich výchova je jednoduchá. Toto plemeno potrebuje značné množstvo pohybu. Veľmi rád pláva a aportuje. Najlepším spoločníkom bude športovo založenej rodine. Španielsky vodný pes dosahuje výborné výsledky v súťažiach obratnosti a poslušnosti. Niektorí jedinci sú využívané políciou ako stopári alebo hľadači drog. Vďaka svojej srsti je chránený proti nepriazni počasia.

História plemena španielsky vodný pes
Španielsky vodný pes bol vyšľachtený v Španielsku. Je to veľmi staré pastierske plemeno. Medzi jeho predkami nájdeme portugalského vodného psa, Barbeta alebo tiež pudla. Nikdy nebol príliš profesionálne šľachtený, preto sa u neho nevyskytujú dedičné chyby. Bol to, a stále je, viacúčelový pes. Pomáhal pri strážení stád, lovu a tiež rybolovu. Až roku 1999 bol definitívne uznaný ako samostatné plemeno. Mimo svoju domovinu zostáva španielsky vodný pes takmer neznámy. Najviac sa vyskytuje na južnom pobreží Španielska, kde stráži stáda kôz a aportuje kačice.

Španielský galgo

Povaha plemena
Španielsky galgo je pokojný, skôr rezervovaný pes. Avšak pri love je živý a priebojný. Je vytrvalý, inteligentný, zvedavý a prítulný k deťom, verný svojim pánom, v prípade nutnosti je ochotný ich brániť.

Popis španielskeho galga
Výška tohto psa je u psov 62 - 70 cm au súk 60 - 68 cm. Sú dve varianty srsti a to krátkosrstý a hrubosrstý. Srsť je veľmi jemná, hustá, krátka a hladká v zadnej časti dlhšia. Farba býva žíhaná čierna, piesková, biela, červená, hnedá alebo jednofarebná. Hlava je vzhľadom k telu dlhá, kostnatá a suchá. Pri pohľade zhora je hlava veľmi dlhá a rovnomerná s dlhou a štíhlou papuľou. Španielsky galgo má malé, šikmé oči, mandľového tvaru. Vysoko nasadené vzpriamené uši sú u hlavy široké a zužujú sa k zaoblené špičke. Španielsky galgo má dlhý, veľký, plochý, štíhly a pohyblivý krk. Má silne vyvinutý hrudný kôš a silne vtiahnuté brucho. Výška bedier môže v strednej časti presahovať výšku v kohútiku. Španielsky galgo má mohutnú, nie však širokú hruď s plochými rebrami. Chvost je hlboko nasadený, je silný pri koreni.Tesne prilieha k zadným končatinám. Labky sú uzavreté, ľahko pretiahnuté.

Klasifikácia FCI
Podľa FCI (Medzinárodná kynologická federácia) je španielsky galgo zaradený do skupiny 10 - Chrty, sekcia 3 - Krátkosrsté chrty, bez pracovnej skúšky. Krajinou pôvodu je Španielsko.

Základná starostlivosť
Srsť nevyžaduje zvláštnu starostlivosť. Treba sa starať o uši a udržiavať krátke pazúriky. Vo výchove sa môže usmerniť jeho povaha, ale nemožno ju zmeniť k absolútnej poslušnosti. Španielsky galgo je pes určený k lovu zajacov, tak je dobré ho v mladosti zoznámiť s inými zvieratami a pripraviť ho na rôzne situácie, pretože neznesie vo svojej blízkosti zvieratá menšieho vzrastu, ako sú mačky a podobne.Považuje ich za cieľ lovenie a po dohonění je usmrtí.

História plemena španielsky galgo

Španielsky galgo pochádza zo starých ázijských chrtov a prispôsobil sa na pomery v stepiach a plošinách. V antických dobách bol obľúbený v starom Ríme. V 16. až 18.storočia bol španielsky galgo exportovaný aj do iných krajín, ako je Írsko a Anglicko. Bol chovaný hlavne pre lov menšej zveri, napríklad zajacov. Španielsky galgo sa používal tiež k lovu líšok a diviakov. Svoju korisť rýchlo prenasleduje.  

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.