Choď na obsah Choď na menu
 


Šarpej - Shar-pei, Šhetlandský ovčiak- Šeltia a Ši - tzu (Shih - tzu)

2. 11. 2011

Šarpej - Shar-pei

Povaha plemena
Šarpej (Shar-Pei) je šikovný, nezávislý, hrdý, samostatný ale prítulný, dobrý a šikovný pes. K majiteľovi sa nepřivazuje. Je veľmi dobrý strážca a spoločník, má rád členov svojej rodiny, ale k cudzím je útočný a bojovný.

Popis šarpeja
Základným znakom šarpeja (Shar-Pei) je voľná kože a plochá a široká lebka. Farba jeho krátke a hrubé srsti môže byť rôzna: čierna, zlatá, červená, modrá, rôzne odtiene hnedej atď Oči sú tmavé mandľového tvaru. Uši má malé v tvare trojuholníka, vzpriamené so špičkami ohnutými dopredu. Jazyk modro sfarbený prezrádza jeho príbuznosť s rasou čau čau. Stredne dlhý krk s voľnou kožou je dobre posadený na pleciach. Šarpej (Shar-Pei) má krátka, široká bedrá a široký a hlboký hrudník. Chvost má silný, ktorý sa zužuje do špičky. Šarpej (Shar-Pei) ho nosí vysoko stočený nad chrbtom alebo po strane tela. Predné nohy má rovné a pevné, zadné svalnaté a silné. Na končatinách nie je zvraštená kože. Šarpej (Shar-Pei) je vysoký 44 - 51 cm v kohútiku a váži 18 - 29,5 kg.

Klasifikácia FCI
Podľa FCI (Medzinárodná kynologická federácia) je šarpej (Shar-Pei) zaradený do skupiny II./309 - Pinče a bradáče, molosský plemená, švajčiarske salašnícke psy a iné plemená, sekcia 2.1 - molosy - dogovité psy. Krajinou pôvodu je Čína.

Základná starostlivosť o psa
Šarpej (Shar-Pei) nie je na starostlivosť náročný. Musíme sa ale postarať o jeho kožu a jej záhyby, aby boli čisté. Tiež sa musí kontrolovať oči, aby nedošlo k vchlípenie alebo vydutie očného viečka. V tomto prípade je nutný chirurgický zásah.

História plemena šarpej
Šarpej pochádza z Číny a prvé zmienky sú pravdepodobne z rokov 206 pred nl - 220 n.l.. V epoche dynastie Chan okolo roku 200 pred nl, boli psi podobní šarpej zobrazovaní v rôznych dieloch. Predpokladá sa, že na začiatku nášho letopočtu boli títo psi využívané v Tibete k obrane majetku vďaka ich bojovným vlastnostiam. Šarpej nebol palácový pes, bol využívaný k ochrane obydlia a stád čínskymi dedinčanov. Tí mu tiež dali meno šarpej (Shar-Pei), čo znamená "Piesková srsť" a to vďaka vlastnostiam srsti, ktorá na dotyk pripomína pieskový papier. Šarpej (Shar-Pei) bol v Číne veľmi obľúbený a to až do roku 1947, kedy nástup komunistického režimu zaviedol za správanie týchto psov neúmernú daň, z dôvodu vysokého počtu ľudí a nedostatku potravy pre zvieratá. Toto plemeno sa tak ocitlo na pokraji vyhynutia. V 70. rokoch pán Mango Lo vyviezol niekoľko psov z Hongkongu do USA a tým toto plemeno zachránil . V roku 1979 sa objavili prvé šarpejové (Shar-Pei) v Európe v Nemecku. Do Slovenskej republiky sa prvý pes dostal v máji 1986 a to z Dánska. Rok potom sa narodilo prvých sedem šteniat. Do roku 1995 bolo v slovenských plemenných knihách zapísané cca 2500 šteniat.

Šeltia - Šetlandský ovčiak

Povaha plemena
Šeltia - Shetlandský ovčiak je ostražitý, inteligentný, mierumilovný, silný, temperamentný a oddaný. Svojho pána miluje a je ostražitý k cudzím ľuďom, ale nie je agresívny ani nervózny. Šeltia - Shetlandský ovčiak je veľmi priateľské plemeno.

Popis šeltie
Šeltia - Shetlandský ovčiak je naozaj nádherný pes pôsobiace ušľachtilým dojmom. Výška tohto ovčiaka je 37 cm u psa a 35,5 cm u suky. Srsť má štyri základné farby. Sobolej farba je farba od svetlo zlatej až po mahagón. Tricolor je farba sýto čierna s pálenými znakmi. Blue merle je strieborne modrá s čiernym mramorovaním a melírovaním. Posledná farba je biela a čierna, kedy sú biele znaky na lysince, na hrudi, na končatinách a na špičke chvosta.
Šeltia - Shetlandský ovčiak je veľmi podobný kólii. Hlava sa pri pohľade zhora plynule zužuje od uší k ňufáku a tvoria tak dojem tupého klinu a to aj pri pohľade z profilu. Oči má šeltia - Shetlandský ovčiak mandľového tvaru tmavej farby. Výnimku tvoria psy farby blue merle, ktorí môžu mať jedno alebo obe oči modré alebo môžu mať v očiach modré škvrny. Svalnatý, dobre klenutý krk, dostatočnej dĺžky umožňuje šeltiu hrdé nosenie hlavy. Hrudník má hlboký s dobre klenutými rebrami, ktoré sa v dolnej polovici zužujú. Zadné končatiny majú svalnaté a široké stehná. Labky má šeltia - Shetlandský ovčiak oválne, s vyplnenými vankúšikmi, prsty má klenuté a uzavreté.

Klasifikácia FCI
Podľa FCI (Medzinárodná kynologická federácia) je šeltia - Shetlandský ovčiak zaradený do skupiny I. - Plemená ovčiarske, pastierske a pastiersky (s výnimkou švajčiarskych salašníckych psov), sekcia 1 - ovčiarske psy a pastierske psy. Originálny názov je Shetland Sheepdog a krajín pôvodu šeltia je Veľká Británia.

Základná starostlivosť o psa
Šeltia - Shetlandský ovčiak nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Rýchlo sa učí a potrebuje starostlivú výchovu. Miluje pohyb a preto nie je vhodný do bytu. Majiteľ šeltia by mal svojmu psovi zabezpečiť dostatok zábavy, vzhľadom na jeho energickej povahe. Šeltia - Shetlandský ovčiak má peknú bohatú a nepremokavou srsť, ktorá sa musí často vyčesávať. Kúpanie sa neporučuje.

História plemena šeltia
Shetlandský ovčiak, zdrobnené nazývaný šeltia pochádza z Shetlandských ostrovov na pobreží Škótska. Svojim zjavom pripomína Koli, tá ale jej príbuzná nie je aj napriek tomu, že obe plemená majú pravdepodobne rovnaké predkov. Šeltia - Shetlandský ovčiak je menší a to z toho dôvodu, že vo svojej domovine nemá prirodzených nepriateľov, pretože Škótsko je chudobné na šelmy. Šeltia bola tiež používaná na stráženie stád, ale nie ako ochranca pred dravou zverou, ale preto, aby sa stádo držalo pohromade. Šeltia - Shetlandský ovčiak túto svoju funkciu vykonáva samostatne a nepotrebuje pevné vedenie. Odborníci tvrdia, že šeltieŠELTIE - Shetlandský ovčiak vznikla krížením sa špicom a King Charles Spaniel. Toto plemeno nie je príliš staré. Je známe až od roku 1840. Na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia získala šeltia - Shetlandský ovčiak pozornosť verejnosti a už čoskoro, v roku 1909, sa zúčastnila výstavy psov v Anglicku. K vyšľachtenie plemena bol aj ten dôvod, že pastieri na Shetland nepotrebovali veľké agresívne psy, ale spoľahlivé strážcu, ktorí neohrozujú malá domáce zvieratá, sú odolní voči drsnému klímy a sú nenároční.

Ši-tzu

Povaha plemena
Shih-tzu je veľmi inteligentný a aktívny pes. Hodí sa aj do malého bytu, je nenáročný na priestor. K svojmu majiteľovi sa chová prítulne a priateľsky. Svojho pána miluje a je mu oddaný, ale k cudzím ľuďom je ostražitý a nedôverčivý. Shih-tzu je hrdý, sebavedomý a nezávislý pes. Tiež je veľmi hravý a čiperný.

Popis ši-tzu
Shih-tzu (Ši-tzu) meria v kohútiku do 26,7 cm a váži medzi 4,5 - 8,1 kg. Shih-tzu (Ši-tzu) má širokú, guľatú hlavu s veľkým rozostupom medzi očami. Na čiernom nose má výrazný fúzy a srsť rastúca smerom nahor. Od koreňa nosa až na vrch hlavy má dlhú srsť, ktorá mu patrí cez oči. Nos Shih-tzu (Ši-tzu) meria 2,5 cm. Je široký a štvorcový. Veľké tmavé, guľaté oči majú mierumilovný výraz a nie je vidieť bielko. Uši má veľké, dlhé a ovisnuté, splývajú s okolitou srsťou. Línia chrbta je rovná, hruď široká a hlboká. Zadné končatiny má Shih-tzu krátke a svalnaté, zakončené guľatými a pevnými vankúšikmi. Výška chvosta zodpovedá výške hlavičky a pôsobí tak vyváženým dojmom. Shih-tzu (Ši-tzu) sa pohybuje plynulo a hladko.

Klasifikácia FCI
Podľa FCI (Medzinárodná kynologická federácia) je Shih-tzu (Ši-tzu) zaradený do skupiny IX. - Spoločenská plemená a toy, Sekcia 5 - Tibetská plemená bez pracovnej skúšky.

Základná starostlivosť o psa
Shih-tzu (SI-tzu) je veľmi náročný na starostlivosť o srsť. Tá sa musí denne rozčesávať, aby nezplstnatěla. Srsť na hlave sa odporúča zväzovať do copu, aby Shih-tzu (Ši-tzu) neboleli oči, ktoré sa musia pravidelne kontrolovať a prekvapkávať, má je totiž veľmi citlivé. Majiteľ by mal častejšie kontrolovať a čistiť uši svojho Shih-tzu.

História plemena ši-tzu
Shih-tzu (Ši-tzu) zrejme pochádza z Tibetu. Jeho pôvod nie je úplne známy. Predpokladá sa, že predkov Shih-tzu (Ši-tzu) správali tibetskí mnísi vo svojich kláštoroch. V 8. storočia bol kontakt medzi Tibetom a Čínou priateľský vďaka náboženstvo a to malo vplyv aj na rozšírenie Shih-tzu (Ši-tzu) do Číny. Tento pes mal prezývku Leví pes, pretože lev je symbolom budhizmu. Tibeťania ho považovali za posvätné plemeno, v ktorom prežíva duša zosnulého mnícha alebo kněžího. Na konci 12. storočí, sa rozšíril chov tohto psa aj do domácností. V 17. storočia boli Shih-tzu (Ši-tzu) veľmi obľúbení v Číne. Číňania je krížili s inými malými plemenami, aby dosiahli miniatúrneho vzhľadu. Shih-tzu (Ši-tzu) sa stal veľmi obľúbeným plemenom u cisárov a vo vyššej spoločnosti. Do roku 1908 bol vývoz Shih-tzu (Ši-tzu) z Číny zakázaný. Dalajláma daroval v roku 1908 cisárovnej Cch'-si niekoľko psov Shih-tzu (Shi-tzu), ktorí boli po jej smrti rozdané. V Európe bolo toto plemeno predstavené v roku 1931 a to vo Veľkej Británii. V USA bolo predstavené až v roku 1938. V roku 1940 bol Shih-tzu vyhlásený za samostatné plemeno. Výstavy mohli majitelia Shih-tzu (Ši-tzu) navštevovať až v roku 1969.

V Čechách je prvá zmienka o Shih-tzu (Ši-tzu) v plemennej knihe z roku 1978, kedy tiež vznikol Chovateľský klub.
 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.