Choď na obsah Choď na menu
 


Zlatý retriever a Západosibírska lajka

3. 11. 2011

Zlatý retriever

Povaha plemena
Zlatý retriever je priateľský, mierny, prítulný, dôverčivý, v neposlednom rade poslušný. Je inteligentný a má vrodené vlohy pre plnenie rôznych úloh. Má schopnosť získať si srdcia ľudí, veľmi trpezlivý je k deťom.

Popis zlatého retrievera
Zlatý retriever má súmernú a vyváženú stavbu tela. Hlava a lebka je vyvážená. Stop je výrazný. Papuľa je silná, široká a hlboká, nos čierny. Oči má tmavohnedé, posadené široko od seba s tmavými očnými linkami. Uši má stredne veľké, posadené zhruba v úrovni očí. Celkovo vyvážené je jeho telo, silná bedrá, hlboký hrudník s dlhými klenutými rebrami, línia chrbta je rovná. Zlatý retriever má chvost posadený na úrovni zadnej časti, dlhý je približne k pätám, koniec chvosta sa netočí. Labky zlatého retrievera sú okrúhle, pripomínajú labky mačacie. Predné končatiny rovné a kolmo postavené. Zadné končatiny sú silné, svalnaté, so správnou dĺžkou predkolenia a dobre vyvinutým bedrovým kĺbom. Chôdza je ľahká, elegantná s dlhými krokmi. Výška psa je v kohútiku 56-61 cm, suka 51-56 cm. Pes váži 26-36 kg. Srsť je vodeodolná, zvlnená. Odtieň srsti zlatý alebo krémový v akomkoľvek odtieni, nie však mahagónový. Povolené je niekoľko bielych chĺpkov na hrudi. Priemerná dĺžka života zlatého retrievera je 13 - 15 rokov.

Klasifikácia FCI
Plemeno: FCI VII. - Retríver, sliediče, vodné psy, sekcia 1 - retrievery, s pracovnou skúškou, číslo štandardu: 111/29.01.1999 UK.

Základná starostlivosť o psa
Zlatý retriever nepotrebuje žiadnu mimoriadnu starostlivosť. Chovateľ musí zabezpečiť psovi dostatok voľného pohybu. Pretože tento pes miluje vodu (nezabúdajte, že bol pôvodne vyšľachtený ako prinášača vodného vtáctva a aportér zveri), mal by chovateľ dbať na jeho základnú potrebu a jeho vášeň uspokojiť. Pravidelnú starostlivosť potrebuje srsť zlatého retrievera, ktorú by mal chovateľ minimálne 2x týždenne kefovať, aby vyčesal odumreté a ulomené chlpy. Najprv však rúk odstránime hrubé nečistoty, potom kefou so zaoblenými hrotmi alebo kefou z pravých štetín kefujeme. Kefujte smerom od hlavy po chrbát a na boky. Postupujte v smere srsti a proti nemu. Zástavy na predných končatinách vykefujte po smere rastu. Nakoniec vykefujte chvost. Občas je potrebné zastrihávať srsť medzi prstami na labkách. Zlatý retriever potrebuje tiež pravidelne kontrolovať a čistiť oči a ušnice. Pravidelne je tiež nutné kontrolovať chrup. Príliš dlhé pazúry treba skrátiť.

História plemena zlatý retriever
Zlatý retriever bol vyšľachtený okolo 19. storočia v Anglicku predovšetkým ako donášača vodných vtákov. Šľachtením sa postupne vyvíjal na rôzne účely, najmä ako strážca a vodiaci pes. Veľkou mierou je tiež určený pre život v rodinách a výstavy.

Západosibírska lajka

 

Povaha plemena
Západosibírska lajka je vyrovnaná, vecná a nekomplikovaná. Plemeno je priateľské a disponuje značnou inteligenciou. Pomerne ľahko sa učí a rada pracuje. Vychádza dobre s ostatnými psami. K deťom sa chová milo a priateľsky. Návštevy ohlási a radostne víta. V nebezpečenstve sa však prejaví ako spoľahlivý strážca a obranár, ktorý je verný svojmu pánovi. Západosibírska lajka je veľmi odolný pes voči počasiu a nedostatku potravy, preto môže byť bez problémov chované celoročne vonku.Dobre sa hodí do psích záprahov a je schopná vliecť ťažké bremená.

Popis Západosibírskej lajky
Západosibírska lajka dorastá do výšky 55-60 cm a dosahuje váhy okolo 20 kg.Priemerná dĺžka života je 10 - 12 rokov. Hlava je suchá a má tvar trojuholníka.Papuľa je dlhá so suchými pyskami. Uši sú v tvare písmena V a stojí vzpriamene a pomerne blízko pri sebe. Oválne, hnedé oči sú ležanie šikmo a majú pozorný výraz.Skus je nožnicový. Telo Západosibírskej lajky je štvorcového formátu. Chrbát je rovný a silný, zadok sa mierne zvažuje. Vysoko nasadený chvost je pevne stočený a je nosený nad chrbtom. Srsť je hustá a odolná voči nepriazni počasia. Farba je biela, korenie a soľ, šedá, všetky odtiene červenej, čiernej a strakaté.

Klasifikácia FCI
Západosibírska lajka patrí podľa FCI do skupiny 5 - špice a primitívne typy, sekcia 2 - severské poľovné psy.

Základná starostlivosť o psa
Srsť Západosibírskej lajky nevyžaduje veľa starostlivosti. V období pĺznutia odstráňte odumreté chlpy kovovým hrebeňom. Tiež na stravu je Západosibírska lajka veľmi nenáročná. Plemeno veľmi rýchlo chápe a ľahko sa učí. Potrebuje však dôslednú výchovu, ale nie tvrdé zaobchádzanie. Západosibírska lajka je schopná dlho nepretržite bežať. Okrem denného krátkeho venčenia sa potrebuje aspoň hodinu denne poriadne vybehať. Ďalším vhodným pohybom je beh vedľa bicykla.Dobre vedená lajka je schopná dosiahnuť dobré výsledky takmer vo všetkých druhoch psích športov napríklad v poslušnosti či obratnosti. Možno ju vycvičiť ako lavínového alebo stopovacieho psa. Môže byť celoročne vonku.

                                                             História plemena Západosibírska lajka
Západosibírska lajka vznikla v 19. storočia v Rusku. Jej domovinou je Ural a Sibír.Je jedným z pôvodných loveckých plemien na severe. Používala sa a dodnes sa hojne používa na lov losov, sobov a medveďov. Využíva sa aj ako strážny alebo saňové pes.Roku 1959 bol ustanovený štandard tohto plemena. V dnešnej dobe je jedným z najobľúbenejších loveckých psov v Rusku. V domovine svojho pôvodu boli do chovu integrácie ľudí výhradne nekonfliktný jedinci, tí ktorí napadli človeka, boli utratené.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

zlaťáčik

(emmka202, 27. 9. 2012 19:37)

najkrajší pes na svete :D