Choď na obsah Choď na menu
 


Velškorgi - Pembroke a Velškorgi - Cardigan,

3. 11. 2011

Velškorgi - Pembroke                     

Povaha plemena
Táto mimoriadne veľká psia osobnosť budí často rozporuplné pocity. Niektorí ľudia považujú jeho vzhľad za komický, iní obdivujú velškorgiho, ktorý je obľúbencom anglickej kráľovnej Alžbety. Oplýva dobrou náladou, je veselý, čiperný a na svoje pánov nedá dopustiť. Rád sa k vám pripojí pri akomkoľvek športe, na druhú stranu nepohrdne ani pohodlným kreslom v obývačke. Nezaprie vrodenú zvedavosť, občas je až trúfalý. Pembroke je trochu živšie a búrlivejší ako Cardigan. Je o nich známe, že sú aj dobrými stopári a príležitostnými lovci, keď im dáte príležitosť, radi sa túlajú. Napriek tomu potrebujú častý kontakt s majiteľom, musíte mu obetovať časť svojho času a nenecháte ho doma samého príliš často. Popularita oboch plemien velškorgi pre ich veľmi sympatickú povahu v posledných rokoch stále stúpa.

Popis velškorgiho
Velškorgi Pembroke je malý pastiersky pes s krátkymi mohutnými končatinami, v porovnaní s Cardigan je menší a väčšinou má dlhšiu vždy srsť, ktorá by nikdy nemala byť jemná, drôtovitá ani vlnitá. Za veľmi typický znak plemena považujeme tiež široký hrudník. Krátky chvost nemá Pembroke vždy bezpodmienečne vrodený av každom prípade znamená defekt kostry. Uši má vztýčené, oči jasné, veľké a pokiaľ možno tmavé. U Pembroke sa stretávame s niekoľkými zafarbením. Červeným, červenohnedým, sable, plavým, alebo čiernym s pálením. Vyskytnúť sa môžu aj iné zmesi farieb s prevládajúcou bielou. Povolené sú aj biele znaky na hlave a lícach. Pembroke meria v kohútiku 25,4 až 30,5 cm. Psi váži 10 až 12 kg, sučky 10 až 11 kg.

Základná starostlivosť o psa
Aby srsť velškorgiho Pembroke vyzerala stále upravene a čisto, vyžaduje iba dvakrát do týždňa vyčesať, pretože jeho vodotesná a samočistiacu srsť sa nemusí ani strihať alebo trimovať. Psy majú tiež veľké sklony k priberaniu, musíme dbať na dostatočný prísun pohybu, prechádzky nemusí byť príliš časté, ale rozhodne pravidelné a dlhé. Pembroke má veľké nadanie pre psie športy, s radosťou vás sprevádzať pri jazde na bicykli, turistike, dokonca aj pri plávaní, ktoré má v obľube. Vďaka svojej srsti len tak ľahko nenachladne, je veľmi otužilý. S učením problémy nemá, je inteligentný a chápavý.

V spoločnosti cudzích psov sa chová trochu dominantne, k neznámym ľuďom je ostražitý, ale nikdy agresívny. Za zmienku stojí len vžitý reflex, ktorý Pembroke má z čias, keď ešte naháňal dobytok - chňapání zuby - ak ho chceme správať ako domáceho miláčika, treba ho to odnaučiť.

                                                                     História plemena velškorgi - Pembroke
Najstaršie písomné správy o cardiganským waleským pochádzajú z 10. storočí nášho letopočtu. Vtedy bol už, podľa literárnych údajov, bežným psom waleských poľnohospodárov. Čoskoro sa plemeno Velškorgi Pembroke začalo používať ako pastierske, títo psi pásli najmä ovce a poníkmi. Na výstavách sa začali objavovať až v roku 1925. Pomerne dlhú dobu sa plemená Velškorgi Pembroke a Cardigan považovala za jedno a dochádzalo k ich vzájomnému kríženiu, čomu mala byť čoskoro prijaté prietrž. Po zapísaní Kennel klubom roku 1394 sa postupne začala obe plemená chovať oddelene. Pomenovanie Pembroke a Cardigan je odvodené od mien grófstve vo Walese.

Velškorgi - Cardigan                      

Povaha plemena
Velškorgi Cardigan sa veľmi skoro viaže na svoju rodinu, vytvára si naozaj silné puto a potom sa stáva verným a oddaným spoločníkom. Aj cez malý vzrast mu nechýba odvaha, je preto výborným strážcom. Dokonca aj bez špeciálneho pastierskeho výcviku je silne priťahovaný k dobytku a podvedome ho začína hneď zháňať dohromady. Patrí medzi honecký a pastierske psy, je teda aktívny a má veľa energie, ktorú potrebuje vybiť. Väčšinou nedochádza k problémom v socializácii psa, ale špeciálne Cardigan si občas nerozumie s ostatnými psami. S ľuďmi si rozumie, chová sa láskavo a vyznačuje sa veľkou trpezlivosťou, čo je u psov považované rozhodne za prínos. Ďalším výrazným plusom je, že velškorgi Cardigan nejaví známky agresivity.

Popis plemena velškorgi Cardigan
Tento pes má mohutnú stavbu tela, napriek tomu je ale veľmi aktívny. Hlava sa podobá líščej. Cardigan má dobrosrdečný výraz. Typickým znakom plemena je široký hrudník a vztýčené, v pomere k telu veľké uši so zahnutou špičkou. Srsť je kratšia, povolené sú všetky farby, ak neprevažuje biela. Oči máva tmavé, ale u modro mramorovaných psov (blue merle) môžeme nájsť aj modré, modro škvrnité, alebo dokonca každé oko inak farebné. V porovnaní s plemenom Pembroke má väčšiu hlavu, širší uši, je celkovo mohutnejší a ťažší. Srsť má kratšie a tvrdšie než Pembroke, aj chvost je výrazne dlhšia s charakteristickou "vlajkou", ktorá korešponduje s dĺžkou srsti na tele psa. Výška by sa mala pohybovať okolo 25,4 až 30,5 cm, psi váži 15 až 18 kg, sučky sú o niečo ľahšie.

Základná starostlivosť o psa
Rovnako ako Pembroke, aj Cardigan má bohužiaľ výrazné sklony k priberaniu, ktoré potom môžu viesť ik nepríjemným problémom s chrbticou. Odporúča sa teda poskytnúť psovi dostatok pohybu, môže vás odprevadiť pri akomkoľvek športe. Je tiež nutné, aby pes dostal primeraný výcvik a zistil tak, kde je jeho miesto v rodine. V období socializácie sa kladie dôraz najmä na kontakty s inými psami, aby sme predišli prípadnej neznášanlivosti.

Velškorgi Cardigan má vrodené vlohy pre pastierstvo, neposlušný dobytok hryzie do členkov a vďaka malému vzrastu sa ľahko vyhýba kopancům. Cardigan rýchlo chápe, je inteligentný a je teda radosť s ním spolupracovať. Velškorgi má nadanie a nadšenie pre mnoho psích športov, nielen pre pasenie. Sú známi aj jedinci, ktorí boli nasadzovaní ako lavína psi. Cardigan má veľmi kvalitnú srsť, ktorá nepotrebuje nijako zložitú starostlivosť a úpravu, stačí občas dôkladne vykefovať. Pes je odolný proti mrazu, vďaka hustej srsti len tak ľahko neprechladne. Dôležitým upozornením u Cardigan je, že kvôli svojej chrbtici nemôže dosť dobre chodiť po schodoch.

História plemena velškorgi cardigan
Podobne ako Velškogri Pembroke, s ktorým sa značnú časť svojej existencie vyvíjal spoločne, i Velskorgi Cardigan patrí medzi stará anglická plemená pochádzajúce z Walesu, ktorá sa používala ako pastierske psy pre hovädzí dobytok, ovce, alebo poníkmi. Pomenovanie je odvodené od názvov rovnomenných grófstva v Anglicku. Často dochádzalo k vzájomnému kríženiu oboch plemien, takže sa výrazné rozdiely čiastočne eliminovali. Velškorgi Cardigan sa osamostatnil až roku 1934. Dnes je chovaný prevažne ako pes spoločenský, nezaprie ale svoj pastiersky pud. Je tiež veľmi vhodný k ďalšiemu výcviku a súťažiam.
                                                             

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.