Choď na obsah Choď na menu
 


Veľký švajčiarsky salašnícky pes a Vipet,

26. 12. 2013

Veľký švajčiarsky salašnícky pes

Povaha plemena
Aj cez svoj impozantný vzhľad má veľký švajčiarsky salašnícky pes miernu vyrovnanú povahu. Môže sa chváliť odvahou a inteligenciou, v každej situácii sa chová nebojácne a iste. Patrí medzi ostražité verné strážcu a ochrancu, ktorý vás nenechá nikdy v "štichu" a zasiahne vždy v pravú chvíľu.

K deťom je milý, čoskoro si k rodine vybuduje silné puto. Ak nezanedbáte jeho výchovu, stane sa poslušným a dobre ovládateľným. Chýba mu lovecký inštinkt, a tak dobre vychádza aj s inými domácimi zvieratami. Ak vás pozná, dočkáte sa bezhraničnej dobromyseľnosti a prítulnosti, v opačnom prípade narazíte na sebaistú osobnosť psa, väčšinou sa však nespráva dominantne. Veľký švajčiarsky salašnícky pes je ideálny rodinný spoločník.

Popis veľkého švajčiarskeho salašníckeho psa
Veľký švajčiarsky salašnícky pes je mohutné telesnej stavby s krátkym a zavalitým krkom. Je vždy krátkosrstý a trojfarebný. Základná farba je čierna s hnedočerveným pálením a bielymi symetrickými znaky. Hnedočervenú farbu pozorujeme medzi základné čiernou a bielymi znakmi na lícach a nôh. Ďalej potom nad očami a spodnej strane chvosta. Biele znaky sú na hrudi, čele (lysina) a papuli, dole na labkách a na konci chvosta. Tmavé oči majú mandľový tvar a sú priamo posadené. Chvost veľkého švajčiarskeho salašníckeho psa je ťažký, bohato osrstený av pokoji zvesený. Pes má v kohútiku výšku 65 - 72 cm, suka 60 - 68 cm. Hmotnosť nie je priamo určená, pohybuje sa od 50 až do 70 kg.

Základná starostlivosť o psa
Veľkému švajčiarskemu salašnickému psovi nestačí obyčajné prechádzky, vyžaduje oveľa viac pohybu a venčenia potrebujú spestriť neprebernými úlohy a vystrájaním.Čoskoro si zamilujú akúkoľvek hru, alebo naháňačku. Pastierske inštinkty sa prejavujú neustálym naháněním všetkých prítomných dohromady a úprimným smútkom, keď sa niekto odtrhne od skupiny a vyrazí inam.

Salašnícke psy sa radi učia a majú pevné nervy, často sa teda cvičí ako asistenčné psy, kde nesklamú ani v hustej a hlučné doprave. Nie sú agresívne, príliš sa k nim preto nehodí výcvik obranára.

Veľký švajčiarsky salašnícky pes nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť o srsť, najväčším orieškom pre majiteľa je skôr to, ako psa zabaviť, aby sa neukousal nudou.

                                                                                         História plemena veľký švajčiarsky salašnícky pes
Veľkí salašnícke psy pochádzajú zo psov starých Rimanov. V odlúčených alpských údoliach sa potom ďalej vyvíjali v odlišná plemená podobných zafarbenie, ale rôznych veľkostí, alebo foriem chvosta. Najväčší rasy sa predtým používali aj pre ťah menších vozíkov, plemeno však pomaly vymierali. K ďalšiemu rozkvetu potom došlo až v našom storočí, švajčiarske psy sa považovali hlavne za mäsiarske, ochraňovali dobytok. Všimol si ich až švajčiarsky kynológ Heim v roku 1908, plemeno osamostatnil od Bernských salašníckych psov a zaviedol prvý organizovaný chov.Plemeno Veľký švajčiarsky salašnícky pes sa používalo aj za 2. svetovej vojny na nosenie ťažkých nákladov ak ťahu v neprístupných horských terénoch. Existuje však veľa príbuzných plemien, napríklad entlebuchský salašnícky salašnícky pes, ktorý sa rodí už so zakrpatenými chvostom, bernský salašnícky pes, alebo appenzellský salašnícky pes s chvostom stočeným nad chrbát.

Vipet                                              

 

Povaha plemena
Vipet patrí medzi najpríjemnejšie spoločníkmi ako v teple a pohodlí domova, tak v športe. Je nadmieru čistotný, kalužiam a blatu sa vyhýba veľkým oblúkom. V porovnaní s ostatnými druhmi chrtov je priateľskejší a otvorenejší povahy, ľahko sa prispôsobí a vždy má chuť hrať sa a maznať sa. Vipet ľahko priľne ku svojmu pánovi, nemenej potom k jeho deťom, ku ktorým je doslova nežný a starostlivý, stáva sa tak takmer akousi ich "pestúnkou". Svoju priazeň a lásku rozdeľuje medzi všetkých členov rodiny, nepočúva len jedného pána. Nemá problémy ani s cudzími ľuďmi, nebojí sa ich, ani sa nespráva dominantne, naopak sa pokojne nechá pohladiť. Medzi jeho prednosti patrí bleskové reakcie a vynikajúcu obratnosť, ktorá spoločne s vysokou počiatočnou rýchlosťou tvoria dokonalé predpoklady pre lovcov. Pri love mu nechýba odvaha a dokáže šikovne a okamžite taktizovať.

Popis vipeta
Vipet sa radí k stredným plemenám. Patrí medzi hladkosrsté chrty skupiny X FCI.Hlava je dlhá úzka s čiernym, alebo u modrých psov s namodralým ňucháčom. Oči sú oválne a žiarivé, s pozorným výrazom. Uši malé, tvarom pripomínajú ružový list. Krk má dlhý, svalnatý a pekne klenutý. Zaujme elegantný línií tela a širokým hrudníkom.Chvost je dlhý, zužuje sa, pes ho nesie v ľahkom oblúku nahor, ale nedvíha sa nad chrbát. Srsť vipeta je krátka, veľmi jemná a priliehavá. Sfarbenie sa pripúšťa akékoľvek, jednofarebné, kombinácia farieb, alebo žíhanie. Výška psov sa pohybuje medzi 47 - 51 cm, u súk 44 - 47 cm. Hmotnosť je približne 7,5 - 12 kg.

Základná starostlivosť o psa
Vipet sú poslušní a inteligentné, ich výcvik je ľahký. Radi sa naučí všetko, čo je pre nich zároveň aj hrou. Pozor však na trestanie, títo psi sú veľmi citliví, mohlo by ich to poznamenať. Už vôbec nepoužívame fyzické tresty, mohol by sa úplne uzavrieť, čo by malo tragické následky. Vipet má vrodenú rýchlosť a beh je jeho prirodzenosťou, rovnakou mierou je aj poslušný, uplatní sa teda ako v agility, tak iv coursingu, alebo dostihoch. Na výstavách vás oslní svojím sebavedomím, takmer až exhibicionizmu. Čo sa týka starostlivosti, je potrebné psa udržovať v teple, pretože jeho srsť nemá podsadu, takže je nemysliteľné, aby žil vonku u búdy alebo v koterci! Napriek tomu potrebuje voľnosť, nemôžeme ho na celý život uviazať na vodítko. Nesmieme však zabudnúť na to, že vipet je predovšetkým chrt a býva vždy pripravený prenasledovať "korisť". Treba si uvedomiť, že môže neočakávane nastať situácia - mačka, zajac a alebo napríklad len kus papiera v pohybe a vipeta neodvoláte. Na ulici patrí na vodítko, v meste, pri nastupovaní a vystupovaní z auta, vychádzanie z domu a pod Rozhodne sa nevypláca lovecký inštinkt podceňovať. Ideálnym spôsobom vybitie energie sú akékoľvek pohybové aktivity - predovšetkým dostihy a coursing. Vipet nezapácha a nevyžaduje časté kúpanie, ktoré sa ani neodporúča, pretože má akýsi "ochranný filter" a ten sa obnovuje len veľmi pomaly. Vipet je elegantný spoločenský pes, veľmi oddaný svojmu pánovi.

História plemena vipet
Vipet má predkov v krížencov teriérov a anglického chrta zo severovýchodnej Anglicka. Výsledkom kríženia je energický, silný, športový chrt - vipet. Psy boli vyšľachtené pre chrtie závody tzv Rabbit Coursing, keď dvaja psi závodí, ktorý z nich skôr chytí zajaca. Od začiatku bol vipet stvorený a určený k behu a lovu, ale zároveň plnil aj úlohu spoločníka. S ohľadom na pripomienky ochrancov zvierat však bol tento druh pretekov roku 1911 zakázaný a vipet sa rýchlo preorientovali na legálne preteky, pri ktorých v plnej rýchlosti beží za svojím majiteľom, mávajícím farebným zdrapom látky. Dnes sa prejavuje ľahká nejednotnosť v chove, pretože plemeno vznikalo až v rokoch 1835 - 1855 a podieľalo sa na ňom viac plemien. Menej známou varietou vipeta je aj dlhosrstý vipet, ktorý však nie je príliš rozšírený. S ich zámerným šľachtením prišiel roku 1937 chovateľ A. Wheeler. Prvýkrát boli vystavovaní roku 1981.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

GREATER SWISS MOUNTAIN DOG PUPPIES

(Hanc Stefan, 30. 7. 2014 15:36)

Hello!
Do you know someone who have puppies of Greater Swiss Mountain Dog?
If you know please write me on this adress hanc.stefan@yahoo.com
Thank you very much!