Choď na obsah Choď na menu
 


Västgötlandský špic (Švédsky valhaund) a Vendéeský hrubosrstý baset

26. 12. 2013

Västgötlandský špic (Švédsky valhaund)

Povaha plemena
Västgötlandský špic je pes veľmi učenlivý a rýchlo chápe, čo sa po ňom požaduje.Výchova nie je zložitá, výcvik je vďaka jeho poslušnosti jednoduchý. Môžeme o ňom tvrdiť, že je ideálnym spoločníkom do rodiny s deťmi. Rovnako tak sa västgötlandský špic hodí aj pre pracovné účely ako lovecký pes, pretože si zachoval svoj osobitý lovecký pud. Väčšinou je vo vzťahu k ostatným psom aj menším zvieratám bezproblémový, dobre vychádza s malými deťmi a pre svoju priateľskosť, poslušnosť a pokoj sa čoskoro určite stane rodinným miláčikom. Švédsky valhaund nezaprie svoju inteligenciu, ale chová sa ostražito a zdržanlivo najmä k cudzím ľuďom. Ak však žije v láskyplnom prostredí, je vždy pripravený oplatiť majiteľovi jeho pozornosť bezmedznú prítulnosťou a vernosťou.

Popis švédskeho valhaunda
Švédsky valhaund patrí medzi krátkonohý plemená. Hlava je pretiahnutá, mierne pripomína líšku. Môžeme sa stretnúť s dvoma typmi chvosta, a to s prirodzene krátkym, alebo dlhým chvostom. Švédsky valhaund má špicaté vztýčené uši, na ňufáku svetlú masku a pruhy okolo očí a na hrdle. Stredne dlhá, hustá, drsná srsť k telu tesne prilieha, starostlivosť o nej nie je príliš zložitá.

Stretávame sa s niekoľkými zafarbením osrstenie. Najčastejšie s sedavým odtiene hnedej, žltej alebo červenohnedé s tmavšími odtieňmi na bokoch. Biele znaky sa občas vyskytujú na hrudníku alebo tiež okolo krku v podobe akéhosi "obojku", ale nemali by byť príliš veľké. Pes má v kohútiku 32 až 35 cm, suka 29 až 32cm. Hmotnosť švédskych valhaundov sa pohybuje medzi 9 až 14 kilogramami.

Základná starostlivosť o psa
Pravidelné česanie a čistenie zvukovodov je samozrejme nevyhnutné. Čas od času skontrolujte aj pazúry, mali by byť udržiavané a krátke. Västgötlandský špic je pracovné plemeno, v žiadnom prípade mu nechýba energia a je veľmi aktívny, môžete ho síce chovať v byte, ale potrebuje dostatočne časté venčenie alebo výbeh. Ak mu chcete naozaj urobiť radosť, začnite navštevovať kurzy obratnosti alebo súťažte v agility. Tam môže váš maznáčik vybiť prebytočnú nahromadenú energiu a ešte sa obaja pobavíte.

História plemena švédsky valhaund
Švédsky valhaund, známy už z 18. storočia, patrí pravdepodobne medzi pôvodnou švédska plemená, jeho história je však plná nejasností. Pre svoju podobnosť s cardiganským waleským Cardigan a Pembroke sú mu občas prisudzované korene v samotnom Švédsku, domovine pembrooků. Je teda možné, že majú spoločných predkov. Nie je isté, či ho priviezli z Anglicka do Švédska Vikingovia, ale moderné výskumy dokazujú, že valhaund je plemeno vyšľachtené vo Švédsku. Názov vallhund by sme mohli preložiť ako "lesný pes". Títo malí, ale veľmi vytrvalí a pevní psi zaujali kedysi už grófa Bjorn von Rosen a stali sa základom jeho chovu. Zaslúžil sa tak o uznanie a registráciu västgötlandského špice ako švédskeho plemena. V priebehu chovu sa našťastie podarilo zachovať ovčiarsky pud a tak je tento špic využívaný hlavne ako pracovné plemeno. Aj dnes je švédsky valhaund známy a chovaný skôr v severských krajinách, v Českej republike sa s ním príliš často nestretneme.

Vendéeský hrubosrstý baset          

Povaha plemena
Vendéesky hrubosrstý baset patrí medzi nenáročné psy. Jedná sa o veľmi živého, aktívneho, rýchleho a pohyblivého lovca s dobrým hlasom, napriek tomu je aj spoločenský, milý a ak sa rozhodnete ho správať len ako domáceho maznáčika bez vychádzok na lov, celkom ľahko sa vášmu stanovisku prispôsobí. Tento pes má však veľmi tvrdohlavý a nezávislú povahu, potrebuje nielen dostatok pohybu, ale aj dôsledný výcvik už od šteňacieho veku, aby sa naučil počúvať a podriadiť sa svojmu pánovi. Potom sa stáva výnimočne oddaným, priateľským a pozorným spoločníkom.Nemáva problémy s deťmi, ani s menšími domácimi zvieratami a ostatnými psami, naopak rozšírenú spoločnosť víta, možno preto, že bol vždy používaný vo svorkách.Vendéesky hrubosrstý baset sa považuje za veľmi vhodného psa do rodiny.

                                                                   Popis vendéeského hrubosrstého baseta
Rámec je veľmi mierne obdĺžnikový, nohy sú rovné. Telesná stavba je stavbou baseta a nesmie pripomínať malého briqueta. Je harmonicky stavaný a elegantné. Srsť je tvrdá a nie moc dlhá, rovná, nikdy nie je hodvábna alebo so štruktúrou vlny.Práporce nesmie byť príliš bohaté. Brucho a vnútorná strana stehien nesmie byť nikdy lysé. Obočie je výrazné, ale nezakrýva oči. Sfarbenie tohto baseta je čierne s bielym striekaním (čierny beluš), čierne s pálením, čierne s pieskovými znaky, plavé s bielym striekaním (oranžový beluš), plavé s čiernym sedlom a bielym striekaním (trikolor). Ďalej potom plavé s uhlováním (čierne konce chlpov), pieskové s uhlováním a bielym striekaním alebo pieskové s uhlováním. Medzi tradičné pomenovanie patrí sfarbenie zajačie, vlčí, jazvecov a sfarbenie diviaka. Oči tmavé, s inteligentným výrazom a výrazným obočím. Chvost má dlhý a šabľovite nesený. Kohútiková výška sa pohybuje okolo 40 - 44 cm (psi) a 39 - 43 cm (suky) s toleranciou + / - 1 cm.

Základná starostlivosť o psa
Vendéesky hrubosrstý baset potrebuje pravidelný prísun pohybu, nevyhnete sa teda dlhým a častým prechádzkam. Odporúča sa zastrihávať chĺpky medzi vankúšiky labiek. Čisté udržujte tiež uši, najmä zvukovod.

Starostlivosť o srsť je pomerne jednoduchá. Srsť stačí 1 x týždenne vyčesať alebo vykefovať. Hustá srsť vendéeských hrubosrstých basetov sa môže protrimovat. Pred výstavou je vhodné srsť nechať upraviť odborníkom. V drsnej hrubej srsti sa nedržia nečistoty, vetvičky ani blato. Majú hustú podsadu, ktorá ich chráni pred chladom a dažďom. Vendéesky baset tak v podstate Nepremokne, voda sa mu nedostane ku koži.

História plemena vendéesky hrubosrstý baset
Vendéesky hrubosrstý baset pochádza plemena Veľký Griffon. O jeho existencii sa zaslúžil v 90. rokoch minulého storočia gróf Christian d'Elve z kraja Vendée, ktorý sa snažil cielene vyšľachtiť krátkonohého baseta. Vendéesky hrubosrstý baset patrí k najstarším formám európskych duričov. Neskôr začal Paul Dezamy upevňovať veľkosť psov na 43 cm, kvôli vhodnosti na lov zajacov. Dnes sú títo basety chované v dvoch varietach. Prvé, Malý vendéesky hrubosrstý baset sa špecializuje na lov králikov a druhý, Veľký vendéeský hrubosrstý baset sa ako väčšina ostatných basetov používa na lov zajacov a väčšie zveri.
 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.