Choď na obsah Choď na menu
 


Tibetský teriér a Tosa inu

3. 11. 2011

Tibetský teriér 

Povaha plemena
Tibetský teriér je živý, veselý, ostražitý a inteligentný pes. Ak sa deje niečo neobvyklé, šteká a hneď tak niečoho sa nezľakne, preto je výborným strážcom. Svojmu pánovi a jeho rodinne je veľmi oddaným spoločníkom. Aj keď na prvý pohľad vyzerá ako domáci maznáčik, dokáže byť tvrdý a vecný. Samotu znáša veľmi zle, je veľmi fixovaný na svojho pána. Ak žije odmalička v spoločnosti s mačkami alebo inými zvieratami, nemá s nimi problém. K deťom má veľmi dobrý vzťah. K iným psom sa môže chovať trochu dominantne. Je to pes plný energie, ale doma sa chová pokojne. Tibetský teriér sa hodí ako do bytu s možnosťou dlhších prechádzok, tak ik domu so záhradou.

Popis tibetského teriéra
Tibetský teriér dorastá do výšky 35 - 41 cm (psy) v kohútiku, suky bývajú o niečo menšie. Jeho váha sa pohybuje okolo 8 - 12 kg. Priemerná dĺžka života je 13 - 14 rokov. Hlava je stredne veľká s nie príliš vyjadreným stopom. Uši v tvare písmena V sú nosené zvesené. Tmavé oči sú posadené ďaleko od seba. Okraje očných viečok sú čiernej. Tibetský teriér je stredne veľký pes s pevnou vyváženou stavbou tela štvorcového formátu, s rovným chrbtom a mierne klenutými bedrami. Vysoko nasadený chvost je nosený stočený nad chrbtom. Srsť tibetského teriéra je bohatá a jemná, rovná alebo mierne zvlnená. Podsada je hustá. Vyskytuje sa v akýchkoľvek farebných variantoch a kombináciách, okrem pečeňovej a čokoládovo hnedej.

Klasifikácia Tibetského teriéra podľa FCI
Tibetský teriér patrí do skupiny 9 - Spoločenská a toy plemená, sekcia 5 - Tibetská plemená bez pracovnej skúšky.

Základná starostlivosť o psa
Srsť tibetského teriéra treba denne kefovať, aby srsť netvorila chuchvalce a nezplstnatěla. Najkritickejšie miesta sú uši, brada a na predných končatinách v lakťoch. Tohto psa je možné pravidelne kúpať. Je tiež potrebné odstraňovať prebytočné chlpy zo zvukovodu, aby nedochádzalo k zápalom. Výchova tibetského teriéra by mala byť pokojná a vyrovnaná. Učí sa dosť rýchlo a citlivo reaguje na zmenu hlasu. Tento pes má veľa energie a mal by mať možnosť pohybu bez vodítka. Miluje aportovanie a hru s loptičkou. Keď sa vonku vyváľajú, je potom doma pokojný. Tibetský teriér sa výborne hodí pre športovo založených ľudí. Svoju inteligenciu, obratnosť a rýchlosť uplatní veľmi dobre pri loptových hrách alebo súťažiach obratnosti.

História plemena tibetský teriér
Tibetský teriér vznikol v Tibete už v stredoveku. Nejedná sa priamo o teriéra, nie je s nimi vôbec príbuzný. Jedná sa o pastierske a spoločenské plemeno. Tento názov mu dali Angličania, pretože im svojou povahou teriérov veľmi pripomínal. Jeho najbližším príbuzným je Lhasa Apso, preto by mal byť jeho názov skôr Tibet Apso. Tento pes bol chovaný tibetskými mníchmi ako talizman. V Európe sa prvýkrát tibetskí teriéry objavili v 30. rokoch 20. storočia a boli nazývaní spoločne s Lhasa apso Lhasskými teriérmi. Neskôr je Anglický kynologický klub rozdelil. Roku 1973 bol tibetský teriér uznaný v Amerike a zapísaný v plemennej knihy. V dnešnej dobe je tibetský teriér pomerne veľa obľúbený.

Tosa Inu

Povaha plemena
Tosa inu je veľmi sebavedomý, vyrovnaný, inteligentný a kľudný pes. Máloktorá situácia ho vyvedie z miery. Nekompromisne stráži svoje teritórium a rodinu. Ide o veľmi odvážneho a tvrdého psa. Šteká veľmi málo. V koterci sa necíti príliš dobre, chce byť uprostred diania v rodine. Tosa inu obvykle neslintá. K cudzím ľuďom sa toto plemeno chová zdržanlivo až ostražito. Rodinné známe prijíma priateľsky. S deťmi vychádza spravidla dobre a je k nim značne tolerantné. S inými zvieratami nemáva problém. K jedincom rovnakého pohlavia sa môže správať dominantne a platí to predovšetkým pre psov. Držte tosa inu stranou bojechtivých psov, vzhľadom k veľkosti a sile je o boji väčšinou už vopred rozhodnuté.

Popis tosa inu
Tosa inu dorastá do výšky 55 až 61 cm a dosahuje váhy okolo 90 kg. Priemerná dĺžka života je 11 až 12 rokov. Lebka je široká so stredne dlhou papuľou hranatého tvaru. Pomerne malé uši sú nasadené vysoko a priliehajú k lebke. Malé oči majú odhodlaný výraz a tmavú farbu. Skus je nožnicový. Tosa inu je veľmi statný a impozantný pes. Chrbát je rovný, bedrá široká a svalnatá. Silný, vysoko nasadený chvost sa smerom ku špičke sa postupne zužuje a dosahuje až k členkovom kĺbom. Srsť tosa inu je hustá, pevná a krátka. Sfarbenie je červené, žlté, žíhané alebo čierne s trieslovou. Papuľa je s čiernou maskou. Biele znaky sú prípustné na prsiach, špičke chvosta a ako lysinka na čele.

Klasifikácia FCI
Skupina 2 - pinče a bradáče, molosoidné plemená, švajčiarske salašnícke psy, sekcia 2 - molossy a dogovité psy bez skúšky z výkonu.

Základná starostlivosť o psa
Srsť tosa inu nie je nijako náročná na údržbu. Postačí raz týždenne dôkladnejšie vykefovať alebo len v období pĺznutia použiť gumovú masážne rukavicu. Je dobré, aby pes mal mäkký pelech ako prevenciu nepekných otlačenín. Tosa inu potrebuje veľmi vyrovnanou, dôslednou a predovšetkým láskavú výchovu. Ak má tosa inu k dispozícii oplotený pozemok, postará sa o svoj pohyb čiastočne sám. Ďalej potrebuje vychádzky do prírody, aby nazbieral nové dojmy. Doma sa chová pokojne. Hra s loptičkou tohto psa príliš nezaujíma. Čo najskôr odnaučí psa ťahať na vodítku a venujte dosť času zoznamovanie s okolitým svetom.

História plemena tosa inu
Plemeno tosa inu vzniklo v Japonsku v 19. storočia. Bol vyšľachtený ako bojový pes, ktorý musel bojovať potichu a bez hryzenie. Obe tieto kritériá tosa inu spĺňal. Vznikol skrížením psov Šikoku a dovezených buldogov, dog a mastifov. Centrom chovu bolo spočiatku okolí Nagasaki a potom oblasť Tosa. Kedysi bol nazývaný japonským mastifom. Dnes je predovšetkým využívaný ako spoločenský pes. Ako zápasnícky pes sa používa už len nelegálne vo vidieckych oblastiach Japonska. Prvé psy plemena tosa inu boli do Českej republiky prvýkrát privezení roku 1993. V Japonsku ho využívajú ako policajného psa na vyhľadávanie drog a opatrovanie hraníc. V USA sa používa na canisterapiu.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.