Choď na obsah Choď na menu
 


Samojed a Sibírsky husky,

1. 11. 2011

Samojed

Povaha plemena
Samojed je veľmi priateľský, prítulný a inteligentný pes. Má rád deti a je nekonfliktný povahy. Niektoré pramene uvádzajú, že sa hodí k stráženiu ako domovov tak aj pre strážnu službu. Prikláňame sa však k faktu, že sa samojed z pôvodného využitia skôr používa ako ťažný pes a ako pes určený na stráženie. Samojed má vľúdnu a spoločenskú povahu.

Popis samojeda
Samojed je krásny pes s vyváženou stavbou tela strednej veľkosti. Jeho svalnatý trup a silná konštrukcia pôsobí dojmom silného a vytrvalého jedinca. Hlava je klinovitá, silná. Najširšia je medzi ušami, ktoré sú trojuholníkového tvaru, posadené vysoko a sú vzpriamené. Oči sú tmavohnedé, posadené ďaleko od seba. Nos by mal byť čierny, v zimných mesiacoch môže jeho farba trochu vyblednúť. Ak však na okrajoch nosa zostanú výrazné tmavé pigmentové škvrny, nie je tento jav na závadu. Typickým výrazom samojeda je jeho papuľa pôsobiace dojmom úsmevu, pretože kútiky úst sú zdvihnuté. Končatiny sú silné a svalnaté s dlhým a neúnavným krokom. Chvost je nasadený vysoko, obvykle nosíván ohnutý cez trup. Ak je pes v pokoji, je chvost spustený. Najkrajšie, hneď za jeho milým "úsmevom", je samojedova srsť, prispôsobená polárnym podmienkam. Preto je jeho srsť vybavená ešte podsadou, čo je krátka, jemná a hustá srsť, ktorú kryje vrchná vrstva srsti, ktorá je dlhšia a hrubšia. Ideálna farba srsti je čisto biela, biela so žltou alebo krémová. Správna farba Samojed nesmú však pôsobiť tmavo, tmavšia farba je len miestami. Samojed je vysoký v kohútiku približne 57 cm, sučka 53 cm.

 
Klasifikácia FCI
Plemeno: FCI V. - špice a primitívne typy, sekcia 1 - severské ťažné psy, oficiálna skratka v SR: S, bez skúšky z výkonu, číslo štandardu: 212/1988 Rusko-zväz severských štátov, dátum publikovania pôvodného štandardu: 22. 07. 1997
 

Základná starostlivosť o psa
Samojed je veľmi húževnatý pes čo sa týka nízkych teplôt. Môže tak byť umiestnený trvalo vonku. Je to pes, ktorý potrebuje pohyb, napriek tomu sa však hodí aj do mesta. Nutné je starať sa o jeho dlhú srsť. Tento pes inak nevyžaduje žiadnu zvláštnu starostlivosť.

                                                           História plemena samojedské špic
Samojed pochádza zo severu Ruska. Jeho pomenovanie je odvodené od obyvateľov. Boli to nemecké kmene, ktoré boli v Rusku nazývaní "Samojedi" a obývali ako severné Rusko, tak aj Sibír. Samojedi boli hojne využívaní ako sťahovavé saňové psy, ale aj k lovu jeleňov. Pretože spoločne s ľuďmi žili v nevľúdnych podmienkach severného Ruska, psi spali spolu s ich majiteľmi v ich obydliach a zohrievali je. Tým vzniklo medzi majiteľmi a psami pevné puto az týchto zvierat sa stala veľmi vľúdna a spoločenská stvorenia. Do Európy bolo toto plemeno importované okolo roku 1889 anglickým zoológ, ktorý priviezol niekoľko psov. Iní zoológovia doviezli ďalšie psy a tí sa stali základom pre chov samojeda v Európe.

Sibírsky husky

 

Povaha plemena
Husky je verný kamarát s veľkou chuťou do života. Rád sa hrá s deťmi a je priateľský aj k ostatným ľuďom a psom. Nie je vhodný ako strážny pes. Nezaprie svoj temperament energického psa, ani svoj divoký pôvod. Jeho aktívny a pracovitý prístup k životu ovplyvní aj správanie jeho majiteľa. Má veľmi atletickú postavu a je menší a ľahší než väčšina ostatných ťažných plemien. Prekypuje energiou, ktorú musí do posledného dychu celú využiť. Ak mu to nie je umožnené, nebude nikdy šťastný. Dokonca aj jedlo stojí až na druhom mieste. Husky si rád dopraje s voľnosťou súvisiace lov. Jeho lovecký pud mu je veľmi vlastné. A po svojich predkoch len zriedka šteká, zato tým viac sa ako vlk dorozumieva vytím.

Popis sibírskeho huskyho
Husky je veľmi elegantný pes. Má veľmi súmernú a kompaktnú stavbu tela. Má silný chrbát s líniou chrbta vodorovnou od kohútika k zadku. Je stredne dlhý, čo je pre ťažného psa, ktorý má chrbticu vystavenú veľkým tlakom a namáhaním, veľmi dôležité. Pevná bedrá, ktorá priamo nabáda k saňovým popruhom, sú užšie než samotný hrudný kôš s miernym zvýšením strednej línie. Silný hrudník nie je príliš široký. Hrudník končí za lakte, presne v úrovni predných nôh. Rebrá sú dobre klenuté a na bokoch plochá, aby mu umožňovala plynulý pohyb. Kostru má husky veľmi pevnú a silnú. Preto mu príroda nadelila aj veľmi silné a rýchle svalstvo. Jeho chvost je po spôsobe ostatných špicov stočený smerom na chrbát. Len keď je v pokoji, má chvost spustený dolu. Stredne veľká hlava má priemerne dlhú partiu ňucháča a nevýrazne vyznačený stop. Uši sú trojuholníkového tvaru a osrstené, aby odolali aj vysokým mrazom. Má je vysoko postavené. Nikdy nie zvesené. Oči môžu mať farbu hnedú až svetlo modrou. Toto plemeno môže mať každé oko iné a táto zvláštnosť je u neho celkom bežná. Srsť je hustá, bohatá a stredne dlhá. Husky má mäkkú podsadu, ktorá zabezpečuje teplo a hrubší, dlhší krycie chlpy. Farba srsti je veľmi rôzna a to od čiernej až po snehovo bielu. Typická je čierno-biela a šedivé-biela variácie. Srsť má aj zospodu na labkách, to aby sa nekĺzal a dopadal mäkko. Veľmi jasné línie jeho tvárovej masky pôsobí vznešene.

Veľkosť suky je v kohútiku 50,5 - 56cm au psov je 53,5 - 60cm. Váha u suky je v rozmedzí 15,5 -23 kg au psov je 20,5 - 28 kg. Dožíva sa až 13 rokov.

 

Klasifikácia FCI
Sibírsky husky patrí podľa štandardu FCI do skupiny - Špice a primitívne typy, sekce1 - severské saňové psy. Číslo štandardu je 270 / 02.02. 1995 (USA). Oficiálna skratka v SR je SH.

 

Základná starostlivosť o psa
Husky potrebuje dostatok pohybu a pracovného vyťaženia, preto nie je vhodný do miest, kde ho vo voľnom pohybe alebo pracovných povinnostiach veľa vecí obmedzuje. Nevyhnutne potrebuje fyzickú záťaž. Ideálne pre neho je celoročný pobyt vonku. Zima mu nevadí. Skôr naopak! Kŕmiť by sa mal jemu vhodnými krmivami (bežné granule, mäso, ..). Musíme dbať o jeho atletickú postavu, preto by sme ho nemali prekrmovať, čo v mnohých prípadoch ani nie je možné. Nadváha mu nie je vlastné. Pri pĺznutia srsti, dvakrát do roka, mu vypadáva celá podsada. Zvláštnu starostlivosť musíme venovať jeho huňatému chvosta. Inak srsť počas roka nepotrebuje osobitnú starostlivosť. Už len samotné hrabanie a následné ušpineniu od hliny mu pomáha si srsť udržať čistú.

Výchova je zložitá a vyžaduje veľmi prísny a jednotný prístup okolia. Násilím nezmôžeme nič, vhodnejšie sú preto odmeny a motivovanie. Systematickosť výchovy je samozrejmá. Dôslednosť, trpezlivosť a vytrvalosť sú nevyhnutnou vlastnosťou každého dobrého pána.

 

História plemena sibírsky husky
Husky pochádza zo Sibíri z okolia rieky Kolymy. Tu si ho vyšľachtili už v praveku obyvatelia týchto nehostinných končín - Čukčovia. Ich kočovný spôsob života vyžadoval spoľahlivého pomocníka a oddaného kamaráta. Slúžil im predovšetkým ako ťažné zviera ich saní, ale tiež ho využívali na lov. Pravdepodobne sa vyvinul z vtedy veľmi využívané Lajka, ktorá sa chovala na severe oboch kontinentov. Až v 19. storočia huskyho náhodou objavili obchodníci s kožušinami na Aljaške av roku 1909 sa dostal do Ameriky.

Obrovskú popularitu získal sibírsky husky v polovici dvadsiatych rokov nášho storočia. V zime 1925 vypukla v Nome, stredisku zlatokopov na Aljaške, epidémie záškrtu a bolo tam treba čo najrýchlejšie dopraviť sérum. Nór Leonhard Seppala so svojím záprahom sibírskych huskyů prekonal 300 km v snehovej búrke a doviezol lieky práve včas. Na pamiatku tejto udalosti sa dodnes jazdí najdlhší závod saní ťahaných psami, Iditarod, na trati Anchorage-Nome, teda viac než 1930 km (beh Iditarod).

Za druhej svetovej vojny boli používané pre záchranou a pátracie služby. Dnes je veľmi obľúbený predovšetkým v Kanade a USA. V dnešnej dobe je predovšetkým ďalším členom rodiny alebo sa využíva na preteky psích záprahov. Meno husky dali plemenu Európania podľa pejorativního pomenovanie Eskimákov. Názov husky sa niekedy používa aj pre eskimácke psy, ktorí žijú v Grónsku, Labradore, na Aljaške av severnej Kanade. Správne pomenovanie je však eskimácky pes.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.