Choď na obsah Choď na menu
 


Rafeiro do Alentejo, Rakúsky krátkosrstý pinč a Ruský farebný boloňský psík

1. 11. 2011

Rafeiro do Alentejo

Povaha plemena
Rafeiro do Alentejo je sebaistý a dôveryhodný strážny pes, zvlášť pozorný v noci. Je veľmi statočný. Je fixovaný na vlastnú rodinu, na svojho pána. Stráži si veľmi starostlivo svoje teritórium, k cudzím ľuďom je nedôverčivý, môže byť aj agresívne. Potrebuje pevnú ruku jedného pána. Dokáže však byť pokojný až pokorný.

Popis Rafeiro do Alentejo
Rafeiro do Alentejo je silný a robustný pes s dobre vypracovanými svalmi. Má veľkú, ale k telu úmernú hlavu s širokou lebkou. Oči má tmavé a jeho pohľad je nostalgický, pre túto rasu typický. Uši má trojuholníkového tvaru, konce však nie sú špicaté. Priliehajú k hlave. Krk má krátky a silný. Hrudník má objemný a hlboký. Chvost má dlhý, na konci mierne zahnutý do tvaru šable. Srsť Rafeiro do Alentejo je krátka až stredne dlhá, hustá a vlnitá, alebo rovná. Farba srsti je jednotná, ale aj škvrnitá. Biela farba je skombinovaná z šedými, čiernymi, hrdzavými aj žltými škvrnami. Pes je v kohútiku vysoký 66 až 74 cm, sučka je vysoká 64 až 70 cm. Dôležité je, aby výška korešpondovala s ostatnými proporciami tela. Váha týchto psov sa pohybuje medzi 50 až 60 kg, sučky sú zhruba o 10 kg ľahší.

Klasifikácia FCI
Plemeno Rafeiro do Alentejo je podľa štandardu FCI v skupine II. - Pinče a bradáče, molosoidné a švajčiarske salašnícke psy, sekcia 2.2 - Molossov, horskí psy (bez pracovných skúšok). Oficiálna skratka v Českej republike je RA. Číslo štandardu je 96/05. 01. 1996 Portugalsko.

Základná starostlivosť o psa
Rafeiro do Alentejo nepotrebuje osobitnú starostlivosť. Pretože je to pes ovčiarsky, potrebuje veľa pohybu, preto s ním podnikajte dlhé prechádzky. Pri výchove buďte dôslední a spravodliví a už od šteňaťa pestujte u psa dobré charakterové vlastnosti. Tento pes je veľmi silný a len pevná ruka zabráni tomu, aby sme sa s ním dostali do nebezpečných situácií nie však preto, že by bol Rafeiro do Alentejo agresívne a úmyselne nám chcelo ublížiť, ale ako je uvedené vyššie, jeho sila a energia nie je zanedbateľná az týchto dôvodov by nám mohol pes nevedomky ublížiť.

                                                             História plemena Rafeiro do Alentejo
História tohto plemena siaha až do stredoveku na juh Portugalska. Uvádza sa, že predkov tohto plemena sú španielski Mastifovia, ako sú Španielsky mastif a Pyrenejský mastif. Kresby týchto psov boli nájdené v jaskyniach. Niektoré zdroje uvádzajú, že Rafeiro do Alentejo pochádza z tibetských vysočín, kde je zrejmá podoba medzi Anatolijským ovčiarskym psom a španielskym mastifom. Jeho meno však pochádza z Portugalského regiónu Alentejo, kde po stáročia tento pes sprevádzal stáda dobytka pri hľadaní lepších pastvín. Neskôr sa psi využívali nielen ako strážcovia stád, ale aj ako strážcovia vidieckych majetkov. Pretože si po stáročia zvykali na rozdielne zemepisné i klimatické podmienky aj dnes sú veľmi odolní voči extrémnym klimatickým podmienkam. Dodnes je Rafeiro do Alentejo využívaný ako strážca stád, v jeho krvi koluje spätosť s dobytkom a jeho strážny inštinkt je výnimočný. Tento pes je známy a využívaný aj v USA. Oficiálne štandard bol uznaný v Portugalsku v roku 1953.

Rakúsky krátkosrstý pinč               

Povaha plemena
Rakúsky krátkosrstý pinč je veľmi živý a pohyblivý pes, priateľský, odvážny a inteligentný, tvrdý sám k sebe. Tento pes veľmi rád šteká. Má veľmi rád svoju rodinu. Je to pes, ktorý poslúchne len svojho pána - toho, kto ho vychoval. Ide teda o psa jedného pána. Pôvodne bol rakúsky krátkosrstý pinč psom farmárov - strážil dom, chytal potkany a myši, pomáhal farmárovi zháňať dobytok. Farmy neboli oplotené a tak bolo nutné, aby pes nemal lovecký pud. Pes je vynikajúcim strážcom, plným temperamentu.

Popis rakúskeho krátkosrstého pinča
Rakúsky krátkosrstý pinč má hlavu tvarom pripomínajúce hrušku, lebka je široká, nadočnicové oblúky klenuté, stop je vyznačený. Ňucháč je plný a krátky, nie zašpicatený ani moc široký. Otvorená očné viečka sú okrúhla, nos veľký, čierny u žlutočerných psov a tmavo pečeňovo sfarbený u hnedých. Oči má tento pes veľké a tmavé. Uši polovzpriamené, niekedy vzpriamené, najčastejšie má uši sklopené dopredu. Krk má krátky až stredný, silný so širokou šijou. Telo má dobre vyznačený kohútik. Bedrá a chrbát sú krátke, široké, svalnaté. Bedrá má ľahko klenutá, ale tzv ťavie chrbát je už nežiaduci. Hrudník má Rakúsky krátkosrstý pinč dlhý a hlboký, široký, sudovitý. Zadok je široká, ani príliš plochá, ani príliš sklonená. Chvost je zavinutý do kruhu a stočený na chrbát. Srsť je krátka a drsná. Farba srsti je najčastejšie hrdzavá, čierna, hnedá. Prípustné je aj biele označenie. Výška v kohútiku je ideálne 55 až 65 cm, hmotnosť je minimálne 25 kilogramov.

Klasifikácia FCI
FCI II. - Pinče a bradáče, molosoidné plemená a švajčiarske salašnícke psy, sekcia: 1: pinče a bradáče, s pracovnou skúškou, Oficiálna skratka v SR: RKP, Číslo štandardu: 64 Rakúsko

Základná starostlivosť o psa
Rakúsky krátkosrstý pinč potrebuje pravidelnú fyzickú záťaž. Môže byť držaný ako pracovný pes na farme. Je to všestranný pes, ktorý môže pomôcť s ledasčím, ale nie je tak špecifikované zameraný ako napríklad kólia alebo cattledog. Ak chcete šteňa pre farmu, musíte hľadať, pretože nie všetky sú vhodné pre túto prácu. Mnoho rakúskych pinčov sa aj vďaka svojej obratnosti uplatňuje pre agility, flyball, záchranársky výcvik, ako ovčiarsky pes, terapeuticky (ale nie každý je vhodný) a tiež sa väčšinou radi vystavujú. Rakúsky krátkosrstý pinč sa veľmi rýchlo učí a je nadaným žiakom. Výcvik však musí byť prísny. Vynikajú v kurzoch obratnosti as dobrým vychovávateľom budú dobrí aj v kurzoch poslušnosti. K ostatným psom býva toto plemeno dominantné, ale s mačkami a ostatnými domácimi zvieratami vychádza dobre (zvykajte psa už od šteňaťa). K cudzím ľuďom pristupuje tento pinč opatrnejšie a udržuje si odstup. Starostlivosť o srsť nie je náročná, je dostačujúce, keď psíka raz za týždeň přikartáčujeme, aby sme mu odstránili odumreté chlpy.

                                                               História plemena rakúsky krátkosrstý pinč
Rakúsky krátkosrstý pinč bol vyšľachtený v Rakúsku v 18. storočia, kde je veľmi rozšírený. Za hranicami tejto krajiny je však toto plemeno pomerne neznáme. Predkom tohto psa je pravdepodobne nemecký pinč, ktorému je Rakúsky krátkosrstý pinč veľmi podobný, tomu zodpovedá aj susedstve týchto krajín. V súčasnej dobe sa údajne po celej Európe vyskytuje približne 600 psov tejto rasy, väčšina z nich v Rakúsku, ďalej v Nemecku, Dánsku a Holandsku.
        

Ruský farebný boloňský psík          

Povaha ruského bolonského psíka
Farebný bolonský psík patrí medzi spoločenské plemená. Je inteligentný a hravý. Veľmi rýchlo sa učí a vďaka svojmu temperamentu a hravosti bude s nadšením zvládať aj agility. Rád je v prítomnosti svojho pána, je to veľký mazel. Sú to veľmi citliví psy a vycítia aj nepatrné zmeny v správaní. K cudzím ľuďom býva spočiatku rezervovaný. Nepatrí k agresorom alebo výbojnými psom. K deťom má vrelý vzťah, musí s ním však jednať s rešpektom a neubližovať mu.

Popis plemena Ruský farebný bolonský psík
Ruský farebný bolonský psík dorastá do výšky pes 28 cm, suka 26 cm. Váha sa pohybuje okolo 3 - 4 kg. V priemere sa dožíva 14 - 15 rokov. Hlava má guľatejšie lebečnú av pomere k ňufáku je dlhšia. Oči tmavé farby sú okrúhle s pozorným a inteligentným výrazom. Uši sú nasadené ďaleko od seba, čím opticky zväčšujú hlavu. Majú trojuholníkovitý tvar a sú zvesený nadol. Ňufák je široký, smerom k nosu sa zužuje. Ňufák je zafarbený podľa farby srsti čierno alebo hnedo. Skus je nožnicový alebo kliešťový. Trup je dlhší než výška v kohútiku a má obdĺžnikový profil. Hrudník je široký a zaoblený. Končatiny sú rovné, dobre stavané. Labky má oválne. Chvost je nasadený v predĺženej línii chrbta a je stočený na chrbát. Srsť je dlhá, kučeravá a hodvábna. Sfarbenie je povolené akékoľvek okrem celobílého.

Klasifikácia FCI
Doteraz nie je uznaný.

Starostlivosť o ruského bolonského psíka
Ruský farebný bolonský psík je pomerne náročný na údržbu. Vzhľadom k jeho dlhej a hodvábnej srsti je potrebné tohto psa pravidelne česať, napríklad na bruchu alebo končatinách aj denne. Nutnosťou je kontrolovať vonkajší zvukovod, v ktorom môžu odumreté a vypadnuté chlpy spôsobiť zápal. Často je potrebné vystrihávať srsť medzi vankúšikmi, ktorá sa môže zacuchat a znepríjemňovať chôdzu.

História a pôvod plemena
Farebný bolonský psík pochádza z Ruska respektíve z bývalého Sovietskeho zväzu. Jeho história však pravdepodobne siaha oveľa hlbšie. Ruská šľachta bola od nepamäti veľmi úzko spojená so šľachtou francúzsku. Vďaka týmto vzťahom sa na ruský dvor dostali malí, bieli psíci ako sú Boloňské psíky a bišóniky. Keďže ich však nebolo toľko, dochádzalo často k príbuzenskému kríženiu a dokonca aj prikrížením pouličných psov, ktorým pravdepodobne vďačí za svoju farebnosť. Často tiež dochádzalo k pripúšťanie iných plemien napríklad Shi-Tzu apod Po páde komunizmu sa rozšíril import psov a tak mohlo dôjsť k došlechtění tohto v Rusku dnes veľmi ceneného plemena. S postupom času sa dostáva do ďalších krajín. V Českej republike už nie je vzácnosťou.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.