Choď na obsah Choď na menu
 


Pudel - Caniche/ stredný/ toy/ trpasličí/ veľký - kráľovský, Pudelpointer

31. 10. 2011

Pudel - Caniche     

Povaha plemena
Pudel je v súčasnosti veľmi obľúbené plemeno. Je známy svojou inteligenciou a učenlivosťou, preto je vhodný aj pre začínajúcich chovateľov. Jeho výcvik spravidla nie je náročný a postupuje rýchlo. Napriek svojej povesti "gaučáka", za čo vďačí predovšetkým úprave srsti, je to veľmi aktívny a vitálny pes, ktorý miluje pohyb. Rád chodí na prechádzky a je vhodný k cvičeniu psích športov. Je veľmi viazaný na svojho pána, ktorému je úplne oddaný, ale na oplátku vyžaduje jeho pozornosť. Pudel je jemný a senzitívny pes, ktorý nemá rád hrubé zaobchádzanie. Pudel je prispôsobivý a zaobstarať si ho môžu aj starší ľudia, pre ktorých sú vhodní menšie pudle. Pudel vie byť veľmi dobrým, nežným spoločníkom, na človeka je veľmi viazaný a nemá tendencie utekať. Pri vhodnej výchove je pokojný, zostáva však hravý a dobre naladený. Zvyknúť si na ďalšie zvieracie obyvateľov domácnosti mu spravidla nerobí problémy. Je vhodný aj do rodiny s deťmi. K cudzím ľuďom môže byť nedôverčivý.
Popis pudla
Pudel je plemeno preslávené svojou eleganciou a hrdým zjavom. Má vyváženú konštitúciu tela a je charakteristický svojou kučeravou srsťou. Rozlišujú sa 4 veľkosti (rázy). Veľký, alebo tiež kráľovský pudel, meria od 44 do 60 cm s toleranciou + / - 2 cm, váži do 30 kg, stredný 35 až 45 cm, váži do 15 kg, trpasličí od 28 do 35 cm, hmotnosť okolo 5 kg, a toy pudel do 28 cm, ideálne 25 cm (spodná hranica nie je stanovená). Pudel má ušľachtilú hlavu rovných línií, pod kožou je viditeľný tvar lebky. Ňufák je výrazný a dobre vyvinutý, farba sa odvíja od farby srsti. Má málo zreteľný stop. Chrup je pevný. Oči sú mandľového tvaru, živé a mierne šikmé. Uši má pudel dlhé, zavesené a priliehajú k lícam, sú porastené krásnou zvlnenou srsťou. Krk je pevný, stredne dlhý a klenutý. Telo má vyvážené proporcie s hlbokým hrudníkom siahajúcim do výšky lakťa. Chrbát je krátky a rovný, brucho mierne vtiahnuté. Chvost je vysoko nasadený, skracuje sa. Končatiny sú rovné a svalnaté. Pudel zaujme predovšetkým svojou kučeravou alebo šnúrovou srsťou, ktorá je bohatá, jemná a hustá. Farbu môže mať pudel čiernu, hnedú, bielu, striebornú a aprikot, novo môže byť aj červený. Medzi neuznané farby patrí čiernobiela-harlekýn a čierna s pálením (black and tan).

Klasifikácia FCI
Podľa Medzinárodnej kynologickej organizácie FCI je pudel zaradený do skupiny XI. - Spoločenská plemená a toy, sekcia 2 - pudle. Pôvodné využitie poľovný pes, dnes chovaný ako spoločník.

Základná starostlivosť o psa
Pudel je pes nenáročný na výchovu. Jeho temperament sa dá zvládnuť dôsledným zaobchádzaním. Je učenlivý a prispôsobivý, je preto vhodný aj pre začiatočníkov. Zložitejšie starostlivosť však vyžaduje jeho srsť, ktorá sa musí pravidelne prečesávať, zbavovať nečistôt a zastrihávať (najmenej raz za dva mesiace). Existuje niekoľko základných strihov: klasický (na leva), moderný a anglický. Výstavná úprava pudla je veľmi náročná a vyžaduje čas a skúsenosti. Starostlivosť o srsť sa tiež odvíja od hustoty srsti. Vzhľadom k tomu, že odumretá srsť ostáva v rúne, musí sa pravidelne odstraňovať, aby sa zabránilo zplstnatění. Osobitnú pozornosť je potrebné venovať hygiene uší, niektorí psi môžu trpieť zápaly zvukovodu. Nutné je starať aj o chrup, najmä menšie pudel má sklon k zubnému kameňu. Pudel môže trpieť niektorými dedičnými zaťaženiami, predovšetkým u toyů a trpasličích pudlov hrozí luxácia jabĺčka alebo progresívna atrofia sietnice oka. Najzdravšie býva pudel kráľovský. Ten patrí tiež medzi dlhoveké psami, môže sa dožiť až 18 rokov.

História plemena pudel
Pudel je pôvodne lovecký pes so zameraním na vodné vtáctvo. Predchodca dnešného pudla bol veľký približne ako nemecký ovčiak. Ako spoločenský pes sa začal správať až koncom 18. storočia. Podľa veľkosti sa začal šľachtiť až v 20. storočia.

Pudel stredný

Povaha plemena
Pudel stredný je veľmi živý, aktívny a temperamentný. Miluje pohyb, a preto rád chodí na prechádzky, hrá sa s deťmi, pláva a je vhodný aj pre cvičenie psích športov. Je verný a oddaný svojmu pánovi. Je poslušný a ochotný učiť sa novým veciam, preto je jeho výchova ľahká a výcvik postupuje rýchlo. Pudel stredný je inteligentný, má elegantný a hrdý zjav, jeho chôdza je ladná a okúzľuje svojím vznešeným postojom. Je priateľský, veselý a má rád spoločnosť ľudí. Je prispôsobivý, preto je vhodný ako pre rodinu s deťmi, tak pre staršieho človeka. Všetky jeho vlastnosti z neho robia skvelého domáceho maznáčika.

Popis pudla stredného
Veľkosť pudla stredného sa pohybuje v rozmedzí od 35 do 45 cm. Hmotnosť by mala byť od 15 do 19 kg. Má pretiahnutú, vznešenú hlavu priamych línií s mandľovými očami. Nos je dobre vyvinutý a farba sa odvíja od farby srsti. Uši sú celkom dlhé, na koncoch zaguľatené, priľahlé k tváram. Má stredne dlhý, pevný krk. Jeho postava je takmer štvorcového formátu s krátkym chrbtom a hlbokým hrudníkom, má široké a svalnaté bedrá. Jeho telo je pokryté dlhou kučeravou, niekedy drôtovitou srsťou, ktorá bola vždy rozmanitým spôsobom pristrihovanie. Existuje niekoľko zostrihov napr. "levovej" či "na ovečku" apod Srsť je hustá, pevná, pružná a neustále dorastá, vyžaduje teda pravidelné strihanie. Farba srsti môže byť čierna, hnedá, strieborná, biela, apricot (marhuľová) alebo červená. Chvost je vysoko nasadený, zvierajúce tupý uhol sa chrbtom, kráti sa. Nohy má strednú pudel rovné a svalnaté.

Klasifikácia FCI
Podľa Medzinárodnej kynologickej organizácie FCI je pudel zaradený do skupiny 9 - spoločenské plemená a toy, sekcia 2 - pudel.
Základná starostlivosť o psa
Stredný pudel je poslušný a prispôsobivý, dokáže byť výborným spoločníkom a nie je teda náročný na výchovu. Jediné, čo žiada veľkú starostlivosť, je jeho srsť, o ktorú sa musíte pravidelne starať. Aj keď títo psi nelínají a ich srsť rastie neustále, musí sa pravidelne vyčesávať, kartáčovať a tiež kúpať a strihať (každých šesť až osem týždňov). Kefovanie sa odporúča začínať od dlhších a chlpatejší miest. Zanedbanie starostlivosti o srsť vedie k zplstění. Potreba je tiež kontrolovať uši, pretože by sa tu mohli chlpy zachytávať spolu s ušným mazom a mohli by upchať zvukovod. Ak chystáte pudla na výstavu, vyžaduje úprava srsti odborníka so znalosťami a skúsenosťami.

História plemena pudel stredný
Pudel je spoločenský pes a má veľmi pestrú minulosť. Pôvodne to bol lovecký pes a používal sa na prenášanie zveri z vody. V 19. storočia bol pre svoj pekný vzhľad a komediálne schopnosti používať v cirkusovom prostredí. Do jednotlivých veľkostných druhov sa začali pudle deliť v 20. storočia. Neskôr sa z neho stal najobľúbenejšie domáce spoločník.

Pudel toy

Povaha plemena
Napriek malej postave si toy udržal svoju živelnosť, spontánnosť, temperament a silu, ktorú oplývajú väčšie príslušníci plemena. Svoju vitalitu a energiu chce využiť pohybom a preto veľmi rád chodí na prechádzky, je hravý a vhodný aj pre psie športy. Toy pudel je veľmi priateľský, má rád spoločnosť ľudí a svojmu pánovi dokáže byť stopercentne verný a oddaný. Vie byť aj cez svoj malý vzrast nebojácny a chrániť majetok svojho pána značne hlasno. Toy pudel je známy svojou učenlivosťou, poslušnosťou a inteligenciou, takže pre neho nie je problém učiť sa novým veciam a akokoľvek sa prispôsobiť, preto je vhodný ako pre rodinu s deťmi, tak pre staršieho človeka. Jedinou nevýhodou môžu byť sklony k častejšiemu štekanie.

Popis toy pudla
Toy pudel dosahuje malého vzrastu, nesmie mať v kohútiku viac ako 28 cm (ideálna je 25 cm). Tento malý, elegantný pes má veľmi pevnú stavbu tela. Má pretiahnutú, vznešenú hlavu priamych línií s mandľovými očami. Nos je dobre vyvinutý a farba sa odvíja od farby srsti. Uši sú celkom dlhé, na koncoch zaguľatené, priľahlé k tváram. Má stredne dlhý, pevný krk. Jeho postava je takmer štvorcového formátu s krátkym chrbtom a hlbokým hrudníkom, má široké a svalnaté bedrá. Jeho telo je pokryté dlhou kučeravou, niekedy drôtovitou srsťou, ktorá bola vždy rozmanitým spôsobom pristrihovanie. Existuje niekoľko zostrihov napr. "levovej" či "na ovečku" apod Srsť je hustá, pevná, pružná a neustále dorastá, vyžaduje teda pravidelné strihanie. Farba srsti môže byť čierna, hnedá, strieborná, biela, apricot (marhuľová) alebo červená. Chvost je vysoko nasadený, zvierajúce tupý uhol sa chrbtom, kráti sa. Nohy má rovné a svalnaté.

Klasifikácia FCI
Podľa Medzinárodnej kynologickej organizácie FCI je pudel zaradený do skupiny 9 - spoločenské plemená a toy, sekcia 2 - pudel.
Základná starostlivosť o psa
Toy pudel je poslušný a prispôsobivý a keď nie je rozmaznaný, dokáže byť skvelým spoločníkom a nie je teda náročný na výchovu. Jediné, čo žiada veľkú starostlivosť, je jeho srsť, o ktorú sa musíte pravidelne starať. Aj keď títo psi nelínají a ich srsť rastie neustále, musí sa pravidelne vyčesávať, kartáčovať a tiež kúpať a strihať (každých šesť až osem týždňov). Kefovanie sa odporúča začínať od dlhších a chlpatejší miest. Zanedbanie starostlivosti o srsť vedie k zplstění. Potreba je tiež kontrolovať uši, pretože by sa tu mohli chlpy zachytávať spolu s ušným mazom a mohli by upchať zvukovod. Ak chystáte pudla na výstavu, vyžaduje úprava srsti odborníka so znalosťami a skúsenosťami. Menšie pudle ako je toy môžu trpieť niektorými ochoreniami alebo dedičnými zaťaženiami na rozdiel od najväčšieho zo zástupcov plemena - pudla kráľovského. Ten býva najzdravší a dožíva sa vysokého veku, ale nie je to pravidlom.

História plemena toy pudel
Toy pudel bol vyšľachtený v 20. storočia v Nemecku a prijatý bol chovateľskými a kynologickými kluby v 40. a 50. rokoch. Samotný pudel má veľmi pestrú minulosť, pôvodne to bol lovecký pes a používal sa na prenášanie zveri z vody. V 19. storočia bol pre svoj pekný vzhľad a komediálne schopnosti používať v cirkusovom prostredí. Neskôr sa z neho stal obľúbený domáci spoločník a patrí k najobľúbenejším plemenám na svete.

Pudel trpasličí

Povaha plemena
Pudel trpasličí rovnako ako ostatné veľkostnej typy je veľmi živý a energický. Má rád pohyb, a preto veľmi rád chodí na prechádzky, behá a hrá si. Trpasličí pudel je priateľský a vždy verný svojmu pánovi. Jeho výchova je ľahká a výcvik postupuje rýchlo, pretože je značne učenlivý, inteligentný a poslušný. Má elegantný a hrdý zjav, jeho chôdza je ladná a okúzľuje svojím vznešeným postojom. Všetky vlastnosti z neho robia príjemného spoločníka, ktorý je vhodný ako pre rodinu s deťmi, tak pre staršieho človeka. Rovnako ako toy pudel má sklony k častejšiemu štekanie.

Popis trpasličieho pudla
Trpasličí pudel je svojou veľkosťou zaradený medzi pudla stredného a toy. Jeho veľkosť sa pohybuje od 28 cm do 35 cm. Trpasličí pudel musí byť zmenšeninou stredného pudla a musí si pokiaľ možno zachovať rovnaké proporcie, nesmie vykazovať znaky nanizmu (nanizmu). Hmotnosť by mala byť okolo 5 kg. Má pretiahnutú, vznešenú hlavu priamych línií s mandľovými očami. Nos je dobre vyvinutý a farba sa odvíja od farby srsti. Uši sú celkom dlhé, na koncoch zaguľatené, priľahlé k tváram. Má stredne dlhý, pevný krk. Jeho postava je takmer štvorcového formátu s krátkym chrbtom a hlbokým hrudníkom, má široké a svalnaté bedrá. Jeho telo je pokryté dlhou kučeravou, niekedy drôtovitou srsťou, ktorá bola vždy rozmanitým spôsobom pristrihovanie. Existuje niekoľko zostrihov napr. "levovej" či "na ovečku" apod Srsť je hustá, pevná, pružná a neustále dorastá, vyžaduje teda pravidelné strihanie. Farba srsti môže byť čierna, hnedá, strieborná, biela, apricot (marhuľová) alebo červená. Chvost je vysoko nasadený, zvierajúce tupý uhol sa chrbtom, kráti sa. Nohy má rovné a svalnaté.
Klasifikácia FCI
Podľa Medzinárodnej kynologickej organizácie FCI je pudel zaradený do skupiny 9 - spoločenské plemená a toy, sekcia 2 - pudel.

Základná starostlivosť o psa
Trpasličí pudel je poslušný a prispôsobivý, dokáže byť skvelým domácim miláčikom a nie je teda náročný na výchovu. Jediné, čo žiada veľkú starostlivosť, je jeho srsť, o ktorú sa musíte pravidelne starať. Aj keď títo psi nelínají a ich srsť rastie neustále, musí sa pravidelne vyčesávať, kartáčovať a tiež kúpať a strihať (každých šesť až osem týždňov). Kefovanie sa odporúča začínať od dlhších a chlpatejší miest. Zanedbanie starostlivosti o srsť vedie k zplstění. Potreba je tiež kontrolovať uši, pretože by sa tu mohli chlpy zachytávať spolu s ušným mazom a mohli by upchať zvukovod. Ak chystáte pudla na výstavu, vyžaduje úprava srsti odborníka so znalosťami a skúsenosťami. Menšie pudle ako je trpasličí môžu trpieť niektorými ochoreniami alebo dedičnými zaťaženiami na rozdiel od najväčšieho zo zástupcov plemena - pudla kráľovského. Ten býva najzdravší a dožíva sa vysokého veku, ale nie je to pravidlom.

História plemena trpasličí pudel
Do jednotlivých veľkostných druhov sa začali pudle deliť v 20. storočia. Pudel trpasličí bol uznaný vo Veľkej Británii roku 1911. Ľudia si túto veľkosť pudla obľúbili v 50. rokoch. Pudel trpasličí si totiž zachoval čaro a eleganciu pudla stredného a navyše bol v prijateľnejšie menší podobe. Samotný pudel bol pôvodne lovecký pes, v 19. storočia sa začal používať v cirkusovom prostredí. Neskôr sa z neho stal najobľúbenejšie domáce spoločník.

Pudel veľký - kráľovský

Povaha plemena
Pudel kráľovský je veľmi živý, aktívny a temperamentný. Miluje pohyb, a preto rád chodí na prechádzky, hrá sa s deťmi, pláva a je vhodný aj pre cvičenie psích športov. Je verný svojmu pánovi a dokáže byť výborným strážcom a ochrancom. Je poslušný a ochotný učiť sa novým veciam, preto je jeho výchova ľahká a výcvik postupuje rýchlo. Pudel veľký je inteligentný a elegantný tvor, ktorý okúzľuje svojím pôvabom. Je priateľský, veselý a má rád spoločnosť ľudí. Je prispôsobivý, preto je vhodný ako pre rodinu s deťmi, tak pre staršieho človeka. Všetky jeho vlastnosti z neho robia skvelého spoločníka.
Popis kráľovského pudla
Kráľovský pudel je najväčší z príslušníkov plemena. Jeho veľkosť sa pohybuje od 45 cm do 60 cm s toleranciou +2 cm. Veľký pudel musí byť zväčšeninou stredného pudla so zachovaním rovnakých charakteristických znakov. Hmotnosť by mala byť do 30 kg. Má pretiahnutú, vznešenú hlavu priamych línií s mandľovými očami. Nos je dobre vyvinutý a farba sa odvíja od farby srsti. Uši sú celkom dlhé, na koncoch zaguľatené, priľahlé k tváram. Má stredne dlhý, pevný krk. Jeho postava je takmer štvorcového formátu s krátkym chrbtom a hlbokým hrudníkom, má široké a svalnaté bedrá. Jeho telo je pokryté dlhou kučeravou, niekedy drôtovitou srsťou, ktorá bola vždy rozmanitým spôsobom pristrihovanie. Existuje niekoľko zostrihov napr. "levovej" či "na ovečku" apod Srsť je hustá, pevná, pružná a neustále dorastá, vyžaduje teda pravidelné strihanie. Farba srsti môže byť čierna, hnedá, strieborná, biela, apricot (marhuľová) alebo červená. Chvost je vysoko nasadený, zvierajúce tupý uhol sa chrbtom, kráti sa. Nohy má kráľovský pudel rovné a svalnaté.

Klasifikácia FCI
Podľa Medzinárodnej kynologickej organizácie FCI je pudel zaradený do skupiny 9 - spoločenské plemená a toy, sekcia 2 - pudel. 

Základná starostlivosť o kráľovského pudla
Veľký pudel je poslušný a prispôsobivý, dokáže byť výborným spoločníkom a nie je teda náročný na výchovu. Jediné, čo žiada veľkú starostlivosť, je jeho srsť, o ktorú sa musíte pravidelne starať. Aj keď títo psi nelínají a ich srsť rastie neustále, musí sa pravidelne vyčesávať, kartáčovať a tiež kúpať a strihať (každých šesť až osem týždňov). Kefovanie sa odporúča začínať od dlhších a chlpatejší miest. Zanedbanie starostlivosti o srsť vedie k zplstění. Potreba je tiež kontrolovať uši, pretože by sa tu mohli chlpy zachytávať spolu s ušným mazom a mohli by upchať zvukovod. Ak chystáte pudla na výstavu, vyžaduje úprava srsti odborníka so znalosťami a skúsenosťami. Pudel kráľovský býva najzdravšie z druhov plemena, na rozdiel od jeho menších zástupcov. Patrí medzi dlhoveké psami, môže sa dožiť až 18 rokov. 
História plemena kráľovský pudel
Do jednotlivých veľkostných druhov sa začali pudle deliť v 20. storočia. Prvý štandard pudla bol uznaný v Nemecku roku 1904, pudel veľký je teda najstarším druhom plemena. Samotný pudel bol pôvodne lovecký pes so zameraním na vodné vtáctvo, v 19. storočia sa začal používať v cirkusovom prostredí pre svoj pekný vzhľad a komediálny schopnosti. Neskôr sa z neho stal najobľúbenejší domáci maznáčik.

Pudelpointer

 

Povaha plemena
Pudlpointr je vyrovnaný a pokojný pes, ktorý má svoje reakcie pod kontrolou. Je nebojácny, ale nie je agresívny. Je pomerne dobre ovládateľný a má pevné nervy. Je to ideálny poľovný pes, všestranne použiteľný, vhodný k práci na poli, v lese i vo vode. Nebojí sa zveri, ani výstrelov. Pre svoju všestrannosť je poľovníci prezývaný "dievča pre všetko". Miluje pohyb, rád aportuje.

Popis pudlpointra
Pudlpointr - ideálna stavba tela je ako pointer ťažšieho typu. Meria od 60 do 68 cm, sučky od 55 do 63 cm. Pomer medzi dĺžkou tela a jeho výškou je 10:9. Pudlpointr má hlavu veľkú primerane k telu. Má zreteľný stop a jeho ňufák nie je ani úzky, ani špicatý. Pysky sú priliehavé, zuby silné, čeľuste majú nožnicový skus. Oči má veľké, tmavo jantárové. Uši sú stredne dlhé, zavesené, priliehajúce k hlave. Krk je suchý, stredne dlhý a svalnatý. Má dobre stavané telo s rovným chrbtom, veľa osvalenými bedrami a širokým, hlbokým hrudníkom. Brucho má pudlpointr vtiahnuté. Chvost je rovný a nadväzuje na líniu chrbta. Končatiny sú rovné a rovnobežne postavené.Stehná i lopatky sú dobre osvalené. Labky má oválne so silnými a odolnými vankúšikmi. Pohybuje sa harmonicky a pružne. Srsť má tvrdú, priliehajú k telu a hrubú. Na hlave mu vytvára charakteristický vous a "vlasy". Farbu môže mať pudlpointr hnedú, svetlohnedú alebo čiernu, povolené sú aj malé biele znaky.

Klasifikácia FCI
Podľa Medzinárodnej kynologickej organizácie (FCI) je pudlpointr zaradený don skupiny VII. - Stavače, sekcia 1 - kontinentálne stavače, s pracovnou skúškou.Oficiálna skratka pre SR je PP.
Základná starostlivosť o psa
Pudlpointr nevyžaduje žiadnu zvláštnu starostlivosť. Jeho hrubá srsť ho chráni pred nepriaznivými klimatickými podmienkami. Udržiavať sa musí chĺpky medzi prstami. Je to poľovný pes, a preto je vhodné chovať ho skôr na vidieku s veľkým výbehom.Pudlpointr miluje pohyb a potrebuje aktívneho pána, ktorý sa mu bude venovať - ​​chodiť na prechádzky alebo s ním behať po lese. Ideálny pes pre poľovníkov a ľudí, čo milujú prírodu.

História plemena pudlpointr
Pudlpointr je hrubosrstý stavač, ktorý vznikol krížením dvoch plemien - ako už napovedá názov - pudla a pointra. Hoci bol pudel použitý len k založeniu prvých generácií, dodnes si pudlpointr zachoval jeho vynikajúce lovecké vlastnosti. V kombinácii s vynikajúcim čuchom a rýchlym priestorovým hľadaním pointra vznikol všestranný poľovný pes.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.