Choď na obsah Choď na menu
 


Nórsky vtačí pes (Lundehund)

15. 12. 2013

  Nórsky vtáčí pes                            

Povaha plemena

"Nórsky lundehund je bývalý lovec vtákov. Dnes loví naše srdce. "

Nórsky lundehund je veselý, živý pes. Má rád pohyb a je veľmi aktívny a neúnavný.Je to tiež veľmi ostražitý, statočný a pohotový pes. Nórsky lundehund je inteligentný a mazaný pes.
Je to pes, ktorý je známy svojimi anatomickými odlišnosťami, napr svojimi víceprstými labkami. Preto je aj tento pes predurčený k lovu alky na strmých útesoch na brehoch fjordov a pobreží mora. Teraz sa ale od tohto jeho využitia upustilo a stal sa z neho spoločenský pes.

 Popis nórskeho vtáčieho psa
Nórsky lundehund je malý pes. Od ostatných psov sa líši tým, že má šesť prstov a sedem alebo osem vankúšikov na každej labe. Tiež dokáže zvrátiť hlavu až na chrbát a vodotesne uzavrieť zvukovod. Hlavu má tento pes stredne veľkú, klinovitého tvaru.Oči má šikmo posadené, žltohnedej farby. Uši má trojuholníkové, vztýčené a veľmi pohyblivé. Nórsky lundehund má obdélníkovitý trup, silný chrbát a priestranný hrudník. Chvost má vysoko posadený, silne osrstený. Jeho srsť je hustá a hrubá.Farba srsti tohto psa je od červenohnedej až svetlohnedá s čiernymi končekmi chlpov, čierna alebo šedá, s bielymi odznakmi alebo bez nich. Jeho pohyb oplýva ľahkosťou a pružnosťou. Veľkosť sučky v kohútiku sa pohybuje v rozmedzí 32 až 35cm au psov 35 až 38cm. Váha sa pohybuje okolo 5 až 6 kg u sučky a 7 kg u psa.Nórsky lundehund sa dožíva zhruba 12 rokov.

Klasifikácia FCI
Nórsky vtáčí pes patrí podľa štandardu FCI do skupiny V. - Špice a primitívne typy, sekcia 2. - Nordičtí sliediče. Číslo štandardu je 265 / 12. 03. 1999 (Nórsko).Oficiálna skratka v SR je NL.

Základná starostlivosť o psa
Nórsky lundehund nevyžaduje príliš veľa starostlivosti. Dôležité je však pravidelné kefovanie jeho srsti v období pĺznutia a tiež pravidelné zastrihávanie pazúrikov.Dôležité tiež je, že tomuto psovi chýba určitý tráviaci enzým a podľa toho musí byť upravená jeho strava. Vďaka svojej histórii je to veľmi drsný a odolný pes a nevadí mu ani celoročný pobyt vonku.

Nórsky lundehund vyžaduje starostlivý prístup k jeho výchove, pretože býva niekedy tvrdohlavý. Tréning musí byť rozmanitý, inak hrozí, že sa bude lundehund nudiť a vzpierať sa našej autorite.

História plemena nórsky lundehund
Toto plemeno bolo na ostrovoch severného Nórska Vaeroy a Rost používané pre lov alky a alkounů. Ten je už dnes ale v Nórsku zakázaný, a tak je teraz nórsky lundehund chovaný výlučne ako spoločenský pes

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.