Choď na obsah Choď na menu
 


Nórsky losí pes čierny/šedý

15. 12. 2013

  Nórsky losí pes čierny

"Severan s južným temperamentom."

Nórsky losí pes čierny je veľmi pracovité plemeno. Ku svojej rodine je veľmi pevne pripútaný. Samostatná a hašterivá povaha napovedá, že má iné predkov ako jeho známejší menovec. Inak to sú skoro identické dvojčatá, líšiace sa iba srsťou.

História
Nórsky losí pes čierny je známy už z dávnej histórie, kedy lovil losy. Jeho predkovia pochádzajú z oblasti medzi Nórskom a Švédskom. Ako samostatné plemeno bol uznaný v roku 1877. V dnešnej dobe je to veľmi dobrý spoločník, poľovný pes a strážca. Nórskeho losího psa čierneho sotva stretneme inde ako v Škandinávii.

Charakter
Tento pes je vyrovnaný. Je vhodný aj k deťom a prekypuje energiou. Je to statočný strážca. Nórsky losí pes je veľmi oddaný svojmu pánovi. Pre svoju pozornosť a energickosť je skvelým strážnym.

Popis
Toto plemeno má typickú postavu špice. Kvadratická stavba tela napovedá o jeho veľkej sile. Tento pes má skôr menšie telo s dlhými nohami, ktoré má atletický vzhľad. Hlavu má úmerne veľkú k veľkosti tela. Oči sú hnedé. Pes má vysoko posadené uši, ktoré sú vzpriamené a mimoriadne pohyblivé. Chvost je stočený a nesený na chrbte. Hrudník nemá tak hlboký ako jeho príbuzný. Chvost a krk majú dlhšiu srsť. Inak je srsť krátka a tesne priliehajúce, nie je tak hustá ako u nórskeho losího psa šedého. Farba srsti je u nórskeho losího psa čierneho žiarivo čierna.Možné sú biele škvrny na labkách a hrudi.

Veľkosť nórskeho losího psa čierneho je v kohútiku u súk 43-46cm au psov 46-49cm.Váha sa pohybuje v rozmedzí 17,5-18,5 kg. Dožíva sa 12-13 rokov.

Toto plemeno patrí podľa štandardu FCI do skupiny 5 - špice a primitívne plemená, sekcia 2 - severské poľovné psy. Skúška z výkonu je iba v severských krajinách (Švédsko, Nórsko, Fínsko). Číslo štandardu je 268 / 09.08.1999 / GB. Oficiálna skratka v SR je NLC.

Starostlivosti
Nórsky losí pes čierny, rovnako ako jeho príbuzný, nevyžaduje zvláštnu starostlivosť. O srsť sa staráme predovšetkým v dobe pĺznutia. Strava by mala byť vyvážená av dostatočnej miere. Vyžaduje láskavé, ale niekedy aj tvrdé zaobchádzanie.

Výchova
Vychovať nórskeho losího psa nie je príliš ťažké. S láskavosťou najďalej dôjdeme, ale musíme na neho byť aj prísni, aby sme dokázali zvládnuť jeho lovecký pud.

Nórsky losí pes šedý

"Nórsky vlk, ktorý je na strane človeka."

Nórske národné plemeno, nórsky losí pes sivý, je veľmi pracovitý pes. Má svoju hlavu, ale ak má správneho pána, je z neho veľmi dobrý a oddaný spoločník. Všestranné plemeno, ktoré dokáže ustrážiť dom, pomáhať na love, strážiť stáda a hlavne byť dobrým kamarátom.

História plemena Nórsky losí pes sivý
Tento pes je typickým plemenom Nórska. Je to starodávne plemeno, ktoré žije v Škandinávii najmenej 5000 rokov. Boli to od pradávna univerzálny psi, ktorí boli určení predovšetkým k lovu a pasenie losov. V lovu je jedinečný. Nórsky losí pes sivý má unikátny taktiku lovu. Zver zaženie na výhodné miesto a tam ju drží do príchodu lovca. Tiež sa používajú na lov medveďov, rysov a vlkov. Dnes sa už toľko k lovu nevyužíva. Je to skôr pes určený na vidiek a na stráženie. Dokonca ho nórski farmári využívajú na stráženie kurčiat a kačíc. Súčasné štandardy vznikli v 19. storočia.Mimo Škandinávii je to pes málo známy.

Charakter plemena
Nórsky losí pes sivý je sebavedomý ochranca rodiny. Má veľa energie na rozdávanie.K členom rodiny je veľmi priateľský, preto sa do nej veľmi hodí. Je to pes do nepohody. Nevadí mu zlé počasie. Má vyrovnanú povahu, preto je vhodný aj k deťom.Jeho lovecká povaha je zrejmá z jeho správania. Nórsky losí pes je veľmi cenný spoločník.

Popis
Nórsky losí pes sivý je statný a svalnatý pes. Svojím vzhľadom napovedá, že sa jedná o severské plemeno špicov. Má stredne veľkú postavu. Hlava je v pomere k telu celkom veľká a široká. Oči Elkhounda sú tmavo hnedé. Uši sú malé a vysoko posadené, nosí je vztýčené. Končatiny sú silné a rovné. Laby nórskeho losího psa sú oválne a prispôsobené k pohybu na snehu a ľade. Chvost je typicky nesený na chrbte a je husto osrstený. Široký hrudník a vyklenutá rebrá chráni hustá srsť. Srsť psa je najdlhšia na krku a bruchu. Sfarbenie srsti je šedé s čiernymi končekmi. Podsada je svetlejšia.
Veľkosť nórskeho losího psa v kohútiku je 49 - 52 cm. Váha sa pohybuje v rozmedzí 20 - 23 kg. Dožíva sa 12 - 13 rokov.

Štandard plemena Nórsky losí pes
Tento pes patrí podľa štandardu FCI (Medzinárodná kynologická federácia) do skupiny 5 - špice a primitívne plemená, sekcia 2 - severské poľovné psy. Číslo štandardu je 242 (Nórsko). Oficiálna skratka v SR je NLS.

Starostlivosti
Elghound nevyžaduje nejakú zvláštnu starostlivosť. O srsť sa staráme predovšetkým v dobe pĺznutia. Ak má dosť príležitostí k voľnému pohybu, nie je nutné mu ani strihať pazúriky. Strava by mala byť vyvážená av dostatočnej miere.

Výchova
Vychovať nórskeho losího psa nie je príliš ťažké. S láskavosťou najďalej dôjdeme.Ale musíme na neho byť aj prísni, aby sme dokázali zvládnuť jeho lovecký pud.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.