Choď na obsah Choď na menu
 


Nórsky buhund a Norwich terrier

15. 12. 2013

 Nórsky buhund                               

"Buhund je ostražitý ochranca domova i stáda!"

Nórsky znamená slovo BU kôlňu alebo chliev a to napovedá k akej práci sa plemeno používalo skôr. Buhundův základný inštinkt je zhromažďovať stádo a strážiť domov a majetok. Je to veľmi čiperný pes, ktorý vyžaduje dosť pohybu a pracovného vyžitia. Svoju energiu prenesie aj na svojho pána. Stane sa rýchlo rodinným príslušníkom, ale ponecháva si svoj energický pohľad na život. Zostáva vždy sám sebou a nikdy sa stopercentne nepodvolia.

História
Nórske národné plemeno týchto špicov je známe už z dávnoveku. Patrí do skupiny grónskych, sibírskych a kamčatských ovčiakov. Nórskeho buhunda vyšľachtili špeciálne pre prácu na farme. Buhund sa hodí pre akúkoľvek prácu: buhundi pásli a zaháňal jelene, ovce, kravy, chránili dvor a tiež sa používali ako ťažné psy. Jemné city dovoľujú využívať buhunda aj pre hon. V 20. rokoch 20. storočia sa plemeno stalo veľmi známym aj za hranicami Nórska, najmä vo Veľkej Británii. Ale vďaka svojej odolnosti a pracovitosti sa stále využíva na prácu v Austrálii. Ide o plemeno služobných psov. A teraz sa z neho stáva aj rodinný príslušník. Štandardom FCI bol uznaný v roku 1943.

Charakter
Nórsky buhund je veľmi vytrvalý, odolný a skromný pes. Je energický, aktívny a tiež, ako väčšina špicov, sa dosť hlasno prejavuje. Je vynikajúci stopár a strážca. Svojim temperamentom a nenáročnosťou sa stal veľmi populárnym. Môže žiť vonku rovnako dobre, ako v byte. Je pripravený naháňať akúkoľvek hydinu alebo zver. Šport a plávanie je mu vlastné.

Popis
Buhund je typický špic, mierne pod strednou veľkosťou, kvadraticky stavaný, s pozorným a úprimným výrazom. Hlava je klinovitého tvaru, široká medzi ušami. Ňufák buhunda je zašpicatený. Pes má vztýčené špicaté uši. Končatiny nórskeho buhunda sú rovné a silné, predné končatiny majú priľahlé lakte. Chvost je krátky, silný a je nesený pevne skrútený nad chrbtom. Srsť je stredne dlhá, rovná, hustá a priliehajúca. Na krku, ramenách, hrudníka a zadných končatinách je nepatrne dlhšia a hebká. Jej základ je mäkký. Sfarbenie psa je najčastejšie krémovej (pšeničné), ale aj čierne, červené alebo vlčí, zlaté, hrdzavé, s možnou čiernou maskou na ňufáku, obvyklé sú tiež malé biele znaky na hrudi, hlave, krku a končatinách.

Veľkosť suky je v kohútiku 41 - 45 cm au psov je 43 - 47 cm. Váha je u súk v rozmedzí 12 - 16 kg au psov 14 - 18 kg. Dožíva sa 12 - 15 rokov.

Štandard plemena
Buhund patrí podľa štandardu FCI do skupiny 5. - Špice a primitívne typy, sekcia 3 - severské strážne psy. Číslo štandardu je 237 / 09.08.1999 (Veľká Británia).Oficiálna skratka v SR je NB, LAP.

Starostlivosti
Vzhľadom k tomu, že Buhund je veľmi odolný, nepotrebuje prílišnou osobitnú starostlivosť oproti iným psom. Samozrejmosťou je kvalitná strava v primeranom množstve. Dostatok voľného pohybu je tiež nutnosťou. Srsť je potrebné čas od času ošetriť kefou.

Zvláštne starostlivosť: Väčšia pozornosť by sme mali venovať len kefovanie chvosta a to najmä pri pĺznutia.

 

Výchova
Buhund vyžaduje dôslednú výchovu a intenzívny kontakt s človekom, s ktorým dokáže komunikovať celou škálou najrôznejších zvukov a gest. Nórsky buhund je dosť sebavedomé a nezávislé plemeno, preto je výučba niekedy ťažšie. Výchova musí byť dôsledná, inak buhund využije každú možnosť správať sa, ako on chce. Pasenie má vo svojej krvi tak zakorenené, že s tým občas bývajú problémy. Ak je Nórsky buhund bez nejakej aktivity a práce dlhšiu dobu, môže sa správať deštruktívne. Výchova musí byť dôsledná a násilím u neho moc nepochodíme. Pokiaľ je pes dobre vychovávaný, môže sa z neho stať záchranár, vyhľadávač drog alebo asistenčný pes pre hluchých. 

Norwich teriér                               

Povaha plemena

"Norwichský teriér je pes, ktorý vyženie svojmu pánovi chmáry z hlavy."

 

Norwichský teriér je veselý a živý pes. Je priateľský a odvážny, ale tiež mazaný a drzý. Je veľmi hravý a niekedy tvrdohlavý. Je pokojnejšia ako ostatné teriéry. Títo psi dobre vychádzajú s ostatnými psami aj deťmi. Návštevu síce najprv hlasito ohlási, ale čoskoro si na ňu zvykne.

Pôvodne to bol jamník, lovecký pes, ktorý sa používal pre vyháňanie a vyhrabávanie zveri z nôr. Dnes je to spoločenský pes, vhodný do rodiny.

Popis norvičského teriéra
Norwichský teriér je krátkonohý pes, jeden z najmenších teriérov. Hlavu má pomerne širokú, okrúhlu. Jeho ňufák je klinovitého tvaru. Oči má tento norwichský teriér malé, oválneho tvaru a majú tmavú farbu. Uši má vztýčené, zašpicatené, posadené ďaleko od seba. Jeho krk je silný, hrudník dlhý, dobre klenutý. Chvost tohto psa má strednú dĺžku a je vztýčený. Jeho labky sú zaguľatené, mačacieho tvaru. Srsť tohto teriéra je tvrdá a drôtovitá. Na hlave a na ušiach kratšia. Farba je v odtieňoch červenej, ale môže byť aj slamové, čierna s trieslovými pálením a sivo prekvitnutá ("grizzly"). Veľkosť sučky v kohútiku sa pohybuje v rozmedzí 25 až 26 cm, váha sa pohybuje okolo 5 kg. Norwichský teriér sa dožíva priemerne 14 rokov.

Klasifikácia FCI
Tento teriér patrí podľa štandardu FCI do skupiny 3 - teriéry, sekcia 2 - nízkonohé teriéry. Číslo štandardu je 72 / 02.02.1998 (Veľká Británia). Oficiálna skratka v SR je NOT.

Základná starostlivosť o psa
Srsť norvičského teriéra sa musí pravidelne česať a kefovať. Stará a prebytočná srsť by sa mala vyškubávat. Mali by sa tiež zastrihávať prebytočné chlpy medzi vankúšikmi na tlapkách.

Norwichský teriér sa rýchlo učí. Avšak výchova by mala byť dôsledná, pretože títo psi bývajú niekedy tvrdohlaví.

História plemena norwichský teriér
Toto plemeno pochádza z okolia mesta Norwich vo východnom Anglicku. Vyvinulo sa v priebehu 19. storočia z rôznych teriérov. Tento pes je blízky príbuzný norfolského teriéra (ktorý sa líši sklopenými ušami), od ktorého sa do samostatného plemená oddelil až v päťdesiatych rokoch 20. storočia. V Európe je norwich teriér vzácny.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.