Choď na obsah Choď na menu
 


Norbotenský špič a Vĺči špic

15. 12. 2013

 Norbotenský špic

"Veľmi bystrý spoločník, ktorý vyzerá ako plyšák!"

Norbotenský špic je pôvodne lovecký pes. Dnes je to ale výhradne spoločenský pes a jeho obľuba nielen vo Švédsku znovu stúpa. Norbotenský špic je veselý a vľúdny pes.Títo psi sú priateľskí ku každému. Dobre vychádzajú aj s ostatnými psami. Sú to väčšinou silní a zdraví psi.

 

 

História plemena Norbotenský špic
Toto plemeno sa dosť podobá iným severským plemenám s podobným určením.Norbotenský špic bol vyšľachtený v 17. storočia vo Švédsku k lovu veveričiek a vtákov. Ako išiel čas, ľudia ho skôr využívali k prácam na farmách, kde lovil potkany.V polovici 20. storočia bola jeho popularita na najnižšej úrovni. Hrozilo mu aj vyhynutie. Norbotenský špic to vďaka priazni švédskych chovateľov prežil a dnes sa zase opäť chová predovšetkým v domácnostiach ako rodinný pes - miláčik. Avšak rozšírený je predovšetkým vo Švédsku.

 
Charakter Norbotenského špice
Povahu majú norbotenští špice vynikajúce. Správanie majú prívetivé a veselé. Tento pes je tiež inteligentný a mazaný a často aj tvrdohlavý. Je to veľmi pohyblivý pes a má veľkú výdrž. Je energický a rád sa túla. Tento pes je veľmi rozvážny a tichý.Norbotenský špic nie je nikdy agresívny, plachý, alebo nervózny. Špic hýri aktivitou, priateľskosťou a sebavedomím. Je to preto pes vhodný do rodiny a k deťom.

Popis
Norbotenský špic je neveľký pes. Hlavu má silnú, klinovitého tavru. Čelo je mierne vyklenuté. Nos má rovný, ňucháč čierny. Oči majú tvar mandlí a sú šikmo posadené.Uši sú vztýčené, špičky mierne zaoblené. Chrbát má Norbotenský špic krátky a pružný, dobre osvalený. Chvost má vysoko nasadený, voľne zatočený a leží na jeho chrbte. Nosí ho mierne na strane. Tento pes má malé, silné labky s pevnými vankúšikmi. Krycia srsť má Norbotenský špic veľmi krátku a uzavretú, podsada je mäkká. Všetky farby sú prípustné, ideálne je biela so žltými alebo červenohnedými odznakmi. Pohyb Norbotenského špica by mal byť plynulý a pravidelný.

Veľkosť suky je v kohútiku 41 - 45 cm au psov je 43 - 47 cm. Váha je v rozmedzí 12 - 15 kg. Dožíva sa 12 - 14 rokov.

Norbotenský špic patrí podľa FCI do skupiny 5. - Špice a primitívne typy, sekcia 2 - severské poľovné psy. Číslo štandardu je 276 / 27.11.1997 (Švédsko). Oficiálna skratka v SR je NBS.

Starostlivosti
Norbotenský špic nevyžaduje žiadnu zvláštnu starostlivosť. K udržaniu jeho srsti v dobrom stave stačí občasné kefovanie, predovšetkým v období pĺznutia.

Výchova
Norbotenský špic je tvrdohlavý pes, a tak je potrebné k jeho výchove pristupovať veľmi starostlivo a trpezlivo. Aj napriek neveľký vzrast môže Norbotenský špic bez problémov behať vedľa bicykla. Musí si však na to zvyknúť postupne. Ak nie je tento pes na vodítku, neakceptuje väčšinou vaše volanie - jeho lovecký pud je často silnejšia ako spojenie psa s pánom.,

Nemecký špic vĺčí

 

"Vlk v rúchu plyšáka!"

 

Nemecký vlčí špic je malý, ale napriek tomu pracovitý spoločník. Svoju pozornosťou a temperamentom vás dostane. Preto je dobrý strážca, ktorému nič neunikne. Riadi sa len svojim inštinktom, preto je ťažké ho zvládnuť. Ide skôr ako by si to rozmyslel, preto tiež nie je príliš vhodný k malým deťom.

História
Dejiny nemeckého špica vlčieho sú už tisícročnej. Jeho predchodcovia tu boli oveľa skôr. Tento pes pochádza z Nemecka, kde pomáhal pastierom zháňať stáda. A ako spoločník sa nemecký špic vlčí osvedčil aj ako sprievodca a spolucestovatel furmanov. Dnes je tento špic predovšetkým rodinný spoločník alebo strážca.

Charakter
Toto plemeno je veľmi temperamentný a živé. Nemecký špic vlčí je pozorný a veselý spoločník, ktorý je svojmu pánovi oddaný. K ostatným je nedôverčivý a je vždy na pozore. Nie je bojazlivý ani zbytočne agresívny. Svoje teritórium si ale dokáže obhájiť za všetkých okolností. Nemecký špic vlčí sa dokáže dobre prispôsobiť.Tento pes je veľmi družný spoločník.

Popis
Toto plemeno upútava svojou nádhernou a bohatou srstou. Najhustejšia a najkrajšie je jeho srsť na krku a na chvoste. Chvost má stočený na chrbte. Dĺžka tela špica a jeho výška je v pomere 1:1. Nemecký špic má trúfalý výraz. Jeho oči sú mierne šikmo posadené, strednej veľkosti. V tvárovej časti má nemecký špic krátku srsť. Uši má vlčí, menej osrstené a vysoko posadené, trojuholníkového tvaru. Bedrá má široká a statná. Končatiny špice sú krátke, ale aj svalnaté. Predné končatiny má široko od seba. Labky majú opäť kratšiu srsť. Farba jeho srsti je typická - vlčí, teda v šedom tieňovanie. Najtmavšie časti tela psa sú hlava a chrbát.

Veľkosť nemeckého špica vlčieho je v rozmedzí 40 - 45 cm. Váha sa pohybuje v rozmedzí 27 - 32 kg. Špic sa dožíva 12 - 14 rokov.

Nemecký špic vlčí je plemeno, ktoré podľa štandardu FCI patrí do skupiny 5 - Špice a primitívne typy, sekcia 4 - Európski špice, bez pracovnej skúšky. Číslo štandardu je 97 / 05. 03. 1998 (Veľká Británia). Oficiálna skratka v SR je NS. 

Starostlivosti
Plemeno nemeckých špicov vlčích sa honosí veľmi luxusné srsťou, o ktorú je nutné sa dobre starať. Najmenej raz týždňa je srsť potrebné vykefovať. Nesmieme to však preháňať, inak by sa mohla srsť psa znehodnotiť. V období pĺznutia ju musíme venovať ešte väčšiu pozornosť a kefovať ju denne. Ďalej je nutné čistiť uši psa a zastrihávať pazúriky. Pohyb potrebuje ako každý iný tvor, preto časté prechádzky iste uvíta.

Výchova
Špic a výchova nejdú príliš k sebe. Je ťažké ho vycvičiť, preto je vhodný ku skúsenejšiemu chovateľovi. Pokiaľ nie je v skúsených rukách, stane sa z neho zle ovládateľný pes. Určite by sa nemal nemecký špic vlčí učiť násilím, pretože sa z neho môže stať bojazlivý pes.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.