Choď na obsah Choď na menu
 


Nemecký honič a Nemecký prepeličiar

15. 12. 2013

 Nemecký honič

"Nemecký durič je pes lovecký, ale tiež prítulný pes spoločenský."

Nemecký durič je pes s poľovníckymi pudy. Má veľkú výdrž a na love je neunaviteľný. Ale doma je to milý a citlivý pes. Preto je vhodný aj do rodiny. S deťmi vychádza dobre, ale cudzie návštevu hlasito ohlási.


História
Toto plemeno bolo vyšľachtené v Nemecku. Jeho blízki príbuzní sú vestfálští lovecké psy a zauerlandští duriče. Predtým sa využívali výlučne ako lovecké psy, teraz sú to tiež spoločenskí psi.

Popis plemena nemecký durič
Nemecký durič je stredne veľký pes. Je to veľmi dobre stavaný, húževnatý pes, predurčený k lovu. Durič má veľké, jasné a svetlé oči. Uši má stredne veľké, natočené dopredu, priliehajúce k hlave. Tento pes má dlhé, dobre formované nohy a okrúhle mačacie labky. Jeho chvost je dlhý a silný. Srsť nemeckého duriča je hladká a krátka. Sfarbenie srsti je od červenej až po žltú, s čiernym sedlom alebo plášťom, s bielou lysinkou, golierom a bielymi znakmi na hrudi, koncoch končatín a na konci chvosta. Podsada má svetlú farbu. Nemecký durič má veľmi rád pohyb a väčšinou tiež rád pláva. Veľkosť v kohútiku je v rozmedzí 40 až 53 cm, hmotnosť plemena sa neuvádza. Nemecký durič sa dožíva priemerne 12 až 14 rokov.

Charakter
Nemecký durič je priateľský a spoločenský pes. Je veľmi samostatný a ostražitý. Má výborný čuch a je výborným loveckým psom. Durič je ale tiež veľmi citlivý, ostýchavý a zvedavý.

Štandard plemena
Nemecký durič patrí podľa štandardu FCI do skupiny VI. - Duriče, farbiare a príbuzné plemená, sekcia 1.3. - Duriče malej veľkosti s pracovnou skúškou. Číslo štandardu je 299 / 24. 06. 1987 (Veľká Británia). Oficiálna skratka v SR je nho.

Starostlivosť o nemeckého duriča
Srsť nemeckého duriča nevyžaduje príliš veľa starostlivosti. Postačí občasné prečesanie gumovým kefou, aby sa odstránili odumreté a uvoľnené chlpy. Tiež by sa mala pravidelne kontrolovať čistota zvukovodu. Vzhľadom k svojim loveckým pudom a veľké aktivite potrebuje tento pes dostatok pohybu.

Výchova
Nemecký durič je inteligentný pes a rýchlo chápe, čo sa od neho očakáva. Preto nie je príliš zložité durič vychovať. K výchove však musíme pristupovať s trpezlivosťou a pochopením. Prílišným drilom by sme mohli narušiť jeho priateľskú a otvorenú povahu.

Nemecký prepeličiar

"Je všade a vždy pripravený, to je Nemecký prepeličiar!"

Prepeličiar je veľmi mnohoúčelové plemeno. Preto je ale zvláštne, že sa vyskytuje tak zriedka. Nemecký prepeličiar je mimo Nemecko prakticky neznáme plemeno. V Nemecku ho chovajú prevažne lesníci a poľovníci. Tento milý a vnímavý pes je veľmi energický. Prepeličiar je veľmi dobrý pracovný pes pri love, ale tiež je vhodný do rodiny. Len si musíme uvedomiť, že sa jedná o loveckého psa, ktorý bol vyšľachtený pre lov. Preto tiež veľmi rád aportuje.

História
Už z jeho mena je zrejmé, že sa jedná o loveckého psa, ktorý predovšetkým stopuje vtáctvo. A k tomu bol prepeličiar vyšľachtený. Nemecký prepeličiar bol vyšľachtený v nemeckých krajinách na konci 19. storočia. Vznikol úmyselným krížením už zaniknutého plemena nemeckých sliedičov a anglických španielov. Tento pes bol vyšľachtený pre lov na zajace a líšku. Vo svojej rodnej krajine je veľmi obľúbený. Za hranicami Nemecka sa s ním stretávame len zriedka. Vo Veľkej Británii av USA toto plemeno nie je uznané. Nemeckí křepeláci sa vždy správali a správajú výlučne ako poľovné sliediče a všestranne použiteľný poľovné psy.

Charakter
Nemecký prepeličiar je za každých okolností vášnivý lovec. Je to veľmi inteligentný plemeno psa. Prekypuje svojou hravosťou a energií. Je to dobre poddajný a prispôsobivý pes. Prepeličiar nie je agresívny, je vhodný aj do spoločnosti detí.Vyniká svojím pokojom a prehľadom.

Popis
Nemecký prepeličiar je silný, menší a svalnaté postavy. Ňufák má zašpicatený a dlhšia. Oči má prepeličiar oválne, zošikmené, tmavé, s inteligentným a výrazným pohľadom. Nos je veľký, hnedý, so širokými nozdrami. Uši má pohyblivé, primerane dlhé a ovisnuté. Hrudník je hlboký, objemný a silný. Chvost je vysoko nasadený, husto osrstený, nesený rovno alebo visiace, skôr sa kupírovali. Telo má pokryté dlhou, vlnitú srsťou, tvoriace na krku "chomút" a na zadnej strane končatín "strapce". Sfarbenie: rôzne odtiene tmavo hnedej farby, na hrudi a prstoch sú prípustné malé biele škvrny. Nemecký prepeličiar má dlhú, silnú, dobre priliehajúce, prevažne zvlnenú, niekedy kučeravou, niekedy hladkú srsť, s hustým základom. Na ňufák a oblasti lebky je srsť krátka, ale hustá. Nohy sú pokryté srsťou.

Veľkosť suky je v kohútiku 45 - 52 cm au psov je 48 - 54 cm. Váha je v rozmedzí 18 - 25 kg. Dožíva sa 12 - 14 rokov.

Nemecký prepeličiar patrí podľa štandardu FCI do skupiny 7. - Retríver, sliediče a vodné psy, sekcia 2 - sliedič, s pracovnou skúškou. Číslo štandardu: 104 / 12. 03.1999 (Veľká Británia). Oficiálna skratka v SR je NK.

Starostlivosť
Nemecký prepeličiar potrebuje dlhé prechádzky a veľa pohybu. Srsť je nutné pravidelne kartáčovať, pre lov a pohyb na snehu sa srsť medzi prstami krátko zastriháva. Avšak na starostlivosť o srsť nie je tak náročný ako mnohí dlhosrsté psy.Je to nenáročný pes, ktorého chov je ľahký. Prepeličiar potrebuje len veľa lásky a blízkosti so svojimi pánmi.
Zvláštne starostlivosť: Jediné, čo nemecký prepeličiar potrebuje, je dostatok pohybu a lásky. A v zime väčšiu starosť o srsť, najmä na labkách.

Výchova nemeckého prepeličiara
Nemecký prepeličiar je veľmi inteligentný zviera. Ľahko sa učí povely a rozkazy.Musíme vedieť, že to je prevažne lovecký pes. Jeho pudy sú možno jeho slabosťou, keď prepeličiar nechováme pre lovecké použitie.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.