Choď na obsah Choď na menu
 


Nemecké špice

31. 10. 2011

Nemecký špic malý

"Živý plyšák, ktorý sa o Vás postará a bude Vašim milým spoločníkom."

Nemecký špic malý je veľmi pozorný pes, ktorému nič neunikne. Zvlášť ho dráždi cudzích ľudí a iní psi. Nebojí sa snáď ničoho. Avšak ku svojmu pánovi je veľmi milý a veľmi ho miluje. Špic je veľmi pozorným, živým a veselým spoločníkom. Malé deti ho skôr majú za živého plyšáka.

História
Nemecký špic sa vyvinul z pastierskych psov typu špica. Prvá zmienka je z Nemecka už z roku 1450. Postupným šľachtením sa podarilo získať plemeno nemeckých špicov. Títo špice sú chované len ako spoločníci. V dnešnej dobe máme tri druhy nemeckých špicov líšiacich sa len svojou veľkosťou. Nemecký špic je buď veľký, stredný alebo malý.

Charakter plemena Nemecký špic
Povahovo je to veľmi zvláštne pes. Jeho trúfalý vzhľad vypovedá o všetkom. Je za každých okolností hravý, pozorný, živý a veselý spoločník. Je dosť nedôverčivý k ostatným psom aj k ľuďom. Preto sa osvedčil aj ako strážny majetku. Nemecký špic malý nie je bojazlivý ani agresívny. Má rád deti, ale necháva si od nich odstup. Je vždy sám sebou, ale svojmu pánovi je oddaný.

Popis
Telo nemeckého špica malého je symetrické a dobre stavané. Hlava je vysoko posadená. Špic má krátky rovný ňufák. Oči sú k pomeru tela veľké. Uši sú vysoko posadené a blízko pri sebe. Majú trojuholníkový tvar a sú veľmi osrstené. Chvost má ako ostatné špice stočený na chrbte. Nemecký špic malý upúta našu pozornosť predovšetkým svojou krásnou a hustou srsťou, ktorá je tvorená z krycej srsti a podsady. Krycia srsť je dlhá, rovná a stojaci. Podsada je krátka, hustá a vlnená. Len tvár, uši a labky sú pokryté len krátkou srsťou. Zvyšok tela a predovšetkým krk a chvost majú dlhú odstávajúce srsť. Sfarbenie srsti nemeckého malého pinča je veľmi variabilný. Základné farby sú čierna, hnedá, biela, oranžová, šedá tieňovaná a veľa ďalších možných variácií.

Veľkosť nemeckého malého špica je v rozmedzí 23 - 28 cm. Váha sa pohybuje v rozmedzí 8 - 10 kg. Špic sa dožíva 13 - 15 rokov.

Plemeno nemecký špic patrí podľa štandardu FCI do skupiny 5. - Špice a primitívne typy, sekcia 4 - európski špice, bez pracovnej skúšky. Číslo štandardu je 97 / 05. 03. 1998 (Veľká Británia). Oficiálna skratka v SR je NS.

Starostlivosti
Tento pes je nenáročný na potravu a pohyb. Chová sa predovšetkým v bytoch, pretože nie je zvyknutý na nepriazeň počasia. Srsť nemeckého špica malého nie je i napriek svojej mohutnosť a bohatosť príliš náročná na údržbu. Srsť nevytvára chuchvalce, ale aj cez to je nutné ju pravidelne kartáčovať (raz týždenne a pri pĺznutia každý deň). Samozrejmosťou u psov, ktoré sú chované v byte, je zastrihávanie pazúrikov. Nutná je aj starostlivosť o uši.

Výchova
Nemecký špic malý je veľmi inteligentný zviera. Avšak vycvičiť ho nie je jednoduché a vyžaduje skúseného chovateľa. Pokiaľ je dobre vycvičený stáva sa z neho veľmi dobrý spoločník.

Nemecký špic stredný

"Nemecký špic stredný, prostredný zo svojich troch bratov."

Nemecký špic stredný je veľmi veselý a oddaný pes. Je to ale tiež veľmi dobrý strážca, pretože je veľmi učenlivý a oddaný svojmu pánovi. Špice vychádzajú veľmi dobre is ostatnými psami a deťmi, ale cudzích ľudí ihneď ohlási.

História plemena
Toto plemeno je potomkom psov z doby kamennej, najstarších psov v strednej Európe. Neskôr bola z tohto druhu vyšľachtená rad plemien.

Popis plemena nemecký špic stredný
Nemecký špic stredný je známy svojou krásnou srsťou, ktorá vďaka hustej podsade odstáva od tela. Vyniká na ňom tiež mohutný golier okolo krku a veľmi husto osrstený chvost, nesený nad chrbtom. Jeho hlava je veľmi podobná líščej. Jeho nos je malý, guľatý. Oči má nemecký špic stredne veľké, v tvare mandle, šikmo posadené a majú tmavú farbu. Jeho malé uši sú neďaleko od seba, sú trojuholníkového tvaru, zašpicatené a nesené vzpriamene. Hrudník má tento špic hlboký a dobre klenutý. Chvost má silne osrstený a je zatočený na chrbát. Jeho predné labky sú malé, mačacieho tvaru. Nemecký špic stredný má dvojitú srsť. Jeho podsada je hustá a krycia vrstva je dlhšia a postavená. Farba srsti môže byť čisto biela, čierna, hnedá, vlkošedá, ale aj oranžová. Pohyb tohto psa je plynulý a pružný. Veľkosť týchto psov v kohútiku sa pohybuje v rozmedzí 34 cm + / - 4 cm. Hmotnosť má zodpovedať jeho výške. Nemecký špic stredný sa priemerne dožíva 13 až 15 rokov.

Štandard plemena
Plemeno Nemecký špic stredný patrí podľa štandardu FCI do skupiny V. - Špice a primitívne typy, sekcia 4 - Európski špice. Číslo štandardu je 97 / 05. 03. 1998 (Veľká Británia). Oficiálna skratka v SR je NS.

Charakter
Nemecký špic stredný je veselý, pozorný pes. Je verný svojmu pánovi a jeho rodine. Tento pes je veľmi inteligentný a ostražitý. Niekedy býva trochu uštekaný. K cudzím ľuďom je nemecký špic nedôverčivý, tiež je nepodplatiteľný a vďaka týmto vlastnostiam sa hodí ako strážny pes. Tento pes sa dožíva vysokého veku.

Starostlivosť o nemeckého špica stredného
V období pĺznutia je u tohto psa nutnosťou pravidelné česanie riedkym hrebeňom, aby sa tak odstránili odumreté chlpy. Mimo tieto obdobia sa však nesmie česať príliš často, pretože by to mohlo poškodiť podsadu. Tiež by sme nemali zabúdať na čistenie ušiek a zastrihávanie pazúrikov.

Výchova
Nemecký špic stredný je veľmi inteligentný a učenlivý pes, preto jeho výchova nebude tak zložitá. Rýchlo chápe, čo sa od neho čaká. V prípade, že máte trochu uštěkaného psa, je rozumné odnaučiť ho od prehnaného štekania.

Nemecký špic trpasličí

Malý pes, veľký svojím duchom."

Nemecký špic trpasličí je veľmi veselý a oddaný pes. pretože je veľmi učenlivý a oddaný svojmu pánovi. Trpasličí špice väčšinou bez problémov vychádzajú is ostatnými psami a deťmi, ale niektorí si myslia, že sú veľkí psi a trúfajú si na ostatné (veľké) psy.

História plemena nemecký špic trpasličí
Toto plemeno je potomkom psov z doby kamennej, najstarších psov v strednej Európe. Neskôr bola z tohto druhu vyšľachtená rad plemien.

Charakter
Nemecký špic trpasličí je veselý, pozorný pes. Je verný svojmu pánovi a jeho rodine. Tento pes je veľmi inteligentný a ostražitý. K ostatným psom býva niekedy trúfalý. Tento pes sa dožíva vysokého veku.

Popis nemeckého špica trpasličieho
Nemecký špic trpasličí je známy svojou krásnou srsťou, ktorá vďaka hustej podsade odstáva od tela. Vyniká na ňom tiež mohutný golier okolo krku a veľmi husto osrstený chvost, nesený nad chrbtom. Jeho hlava je veľmi podobná líščej. Jeho nos je malý, guľatý. Oči má tento pes stredne veľké, v tvare mandle, šikmo posadené a majú tmavú farbu. Jeho malé uši sú neďaleko od seba, sú trojuholníkového tvaru, zašpicatené a nesené vzpriamene. Hrudník má nemecký špic trpasličí hlboký a dobre klenutý. Chvost má silne osrstený a je zatočený na chrbát. Jeho predné labky sú malé, mačacieho tvaru. Nemecký špic trpasličí má dvojitú srsť. Jeho podsada je hustá a krycia vrstva je dlhšia a postavená. Trpasličí špic môže mať až 10 farebných variácií srsti napríklad čisto bielu, oranžovú, hnedú alebo čiernu. Pohyb tohto psa je plynulý a pružný. Veľkosť týchto psov je v kohútiku 20 cm, s toleranciou + / - 2 cm. Hmotnosť má zodpovedať jeho výške. Priemerne sa tento pes dožíva 13 až 15 rokov.

Štandard plemena
Nemecký špic trpasličí patrí podľa štandardu FCI do skupiny V. - Špice a primitívne typy, sekcia 4 - Európski špice. Číslo štandardu je 97 / 05. 03. 1998 (Veľká Británia). Oficiálna skratka v SR je NS.

Starostlivosť o nemeckého špica trpasličieho
Raz za dva týždne srsť vyčešte veľmi riedkym hrebeňom, potom ju ľahko vykefujte. Pri prílišnom česanie alebo používanie hustým hrebeňom hrozí poškodenie podsady.

Výchova
Nemecký špic trpasličí je veľmi inteligentný a učenlivý pes, preto jeho výchova nebude tak zložitá. Rýchlo chápe, čo sa od neho čaká. V prípade, že máte trochu uštěkaného psa, je rozumné odnaučiť ho prílišnému štekanie.

Nemecký špic velký

"Nemecký špic veľký je strážca s veľkým duchom a malým telom."

Nemecký špic veľký je veľmi veselý a oddaný pes. Je to ale tiež veľmi dobrý strážca, pretože je veľmi učenlivý a oddaný svojmu pánovi. Špice vychádzajú veľmi dobre is ostatnými psami a deťmi, ale cudzích ľudí ihneď ohlási.

História plemena nemecký špic veľký
Toto plemeno je potomkom psov z doby kamennej, najstarších psov v strednej Európe. Neskôr bola z tohto druhu vyšľachtená rad plemien.

Popis
Nemecký špic veľký je známy svojou krásnou srsťou, ktorá vďaka hustej podsade odstáva od tela. Vyniká na ňom tiež mohutný golier okolo krku a veľmi husto osrstený chvost, nesený nad chrbtom. Jeho hlava je veľmi podobná líščej. Jeho nos je malý, guľatý. Oči má nemecký špic pes stredne veľké, v tvare mandle, šikmo posadené a majú tmavú farbu. Jeho malé uši sú neďaleko od seba, sú trojuholníkového tvaru, zašpicatené a nesené vzpriamene. Hrudník má tento špic hlboký a dobre klenutý. Chvost má silne osrstený a je zatočený na chrbát. Jeho predné labky sú malé, mačacieho tvaru. Nemecký špic veľký má hustú podsadu a dlhšia, postavenú kryciu srsť. Farba srsti je väčšinou čisto čierna, hnedá alebo biela. Pohyb tohto psa je plynulý a pružný. Veľkosť týchto psov je v kohútiku 46 cm, s toleranciou + / - 4 cm. Hmotnosť má zodpovedať jeho výške. Priemerne sa nemecký špic veľký dožíva 13 až 15 rokov 

Štandard plemena Nemecký špic veľký
Toto plemeno patrí podľa štandardu FCI do skupiny V. - Špice a primitívne typy, sekcia 4 - Európski špice. Číslo štandardu je 97 / 05. 03. 1998 (Veľká Británia). Oficiálna skratka v SR je NS. 

Charakter
Nemecký špic veľký je veselý, pozorný pes. Je verný svojmu pánovi a jeho rodine. Tento pes je veľmi inteligentný a ostražitý. Niekedy býva trochu uštekaný. K cudzím ľuďom je nemecký špic nedôverčivý, tiež je nepodplatiteľný a vďaka týmto vlastnostiam sa hodí ako strážny pes. Tento pes sa dožíva vysokého veku.

Starostlivosť o nemeckého špica veľkého
V období pĺznutia je u tohto psa nutné pravidelné česanie riedkym hrebeňom, aby sa tak odstránili odumreté chlpy. Mimo tieto obdobia sa však nesmie česať príliš často, pretože by to mohlo poškodiť podsadu. Tiež by sme nemali zabúdať na čistenie ušiek a zastrihávanie pazúrikov.

Výchova
Nemecký špic veľký je veľmi inteligentný a učenlivý pes, preto jeho výchova nebude tak zložitá. Rýchlo chápe, čo sa od neho čaká. Sa špicom sa môžete s úspechom zapojiť do rôznych psích športov, ako napr obratnosť.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.