Choď na obsah Choď na menu
 


Neapolský mastin a Nemecká doga

15. 12. 2013

 Neapolský mastin

Povaha plemena
"Mastin, veľmi náročný a majestátne rodinný typ psa!"

Neapolský mastin je veľmi náročné plemeno na chov i rodinné zázemie. Je to plnohodnotný člen rodiny. Mastin nepozná slová ako zrada alebo podraz. Jeho život musí byť naplnený veľkým priateľstvom s jeho pánom. Kdekoľvek sa ukáže, je stredom pozornosti. Mastin je pokojný člen rodiny, ale vie si svoju rodinu znamenite chrániť. Je veľmi hrdý na svoj pôvod a tiež to dáva niekedy ostatným najavo.

Mastin sa zapísal do povedomia ako strážca. A ako strážca je neustále bdelý a pripravený brániť svoje pánov a majetok. Avšak v dnešnej dobe to je skôr rodinný typ. Jeho silná a verná povaha z neho robí veľmi vyrovnaného psa. Inteligencia a ušľachtilosť sú mu vlastné. Ako každý iný pes môže byť, keď sa cíti v ohrození, veľmi agresívny a obranársky. Nesmieme sa nechať obalamutiť jeho pomalosťou a pokojom. Mastin je vcelku vyrovnaný a pokojný pes.

 

Popis neapolského mastina
Mastin je pes, ktorý predovšetkým vyniká svojou telesnou stavbou. Jeho mohutná postava nenechá nikoho na pochybách o jeho sile. Mastin je veľmi ťažký a robustný.Dĺžka jeho tela presahuje výšku v kohútiku. Hlavu má zodpovedajúce jeho postave, rovnako tak mohutnú. Na hlave má nespočetne vrások, tvorené záhyby kože. Mastin má veľmi typicky zvesené horné pysky, ktoré prekrývajú spodnú časť papule a pri pohľade spredu majú tvar obráteného "V". Tento pes má vcelku krátku ňucháčovú partiu. Oči má Mastin ďaleko od seba. Uši sú v pomere k veľkosti samotného psa celkom malé . Sú trojuholníkového tvaru a priliehajú k lícam. Môžu byť kupírovanie a rovnako tak i chvost. Krk má krátky a dobre urastený. Chrbát je mierne širšia než brucho. Chvost má pri koreni silný a ku koncu sa zužuje. Srsť má Mastin lesklú, tvrdú, hrubú a všade rovnako dlhú (cca 1,5 cm). Farba srsti môže byť dosť rôzna. Predovšetkým môže byť - šedá, olovená, čierna, hnedá, ale aj žltá. Laby má Mastin kratšie a silné. Jeho pohyb je pre neho rovnako typický ako povaha alebo majestátnosť. Svojim pohybom môže pripomínať chôdzu mačiek alebo medveďa. Málokedy sa donúti k behu. Skôr je pre neho typický krok a klus.

Veľkosť suky je v kohútiku 60 - 68 cm au psov je 65 - 75 cm. Váha u suky je v rozmedzí 50-60 kg au psov je 60 - 70 kg. Dožíva sa 10 - 11 rokov.

Klasifikácia FCI
Neapolský mastin patrí podľa FCI do skupiny - Pinče a bradáče, molosoidné a švajčiarske salašnícke psy, sekcia 2.1 - dogovité molossy. Číslo štandardu je 197 / 1989 (Taliansko). Oficiálna skratka v SR je NM.
Základná starostlivosť o psa
Tento pes nie je náročný na pohyb. Ale pri vyberaní činnosti pre Mastin by sa mal brať ohľad na jeho mohutnosť a váhu. Vzhľadom k tomu, že je to teraz prevažne rodinný pes, nemal by sa správať trvalo v kotercoch. Mal by so svojou rodinou žiť už od útleho veku, aby s ňou nadviazal úzky kontakt. Mastin je veľmi náročný na zdravotnú starostlivosť. Kvalitnej starostlivosti o Mastin stojí aj nemalé finančné prostriedky.

Zvláštna starostlivosť musí byť mastini venovaná do tretieho roku jeho života. Mastin rastie veľmi rýchlo a jeho rast vyžaduje veľkú opatrnosť a skúsenosť majiteľa. Jeho celková lymfatičnosti so sebou nesie voľnosť kĺbov a väzov. Mastin preto patrí medzi najnáročnejšie plemená z hľadiska kvality a vyváženosti stravy! Krmivo musí byť optimalizované na jeho vek a váhu. V jeho vývine ho nesmieme nikdy preťažovať!Musíme mu poskytnúť dostatok času na tvorbu jeho kostí, kĺbov a svalov. Nie je preto vhodný pre začínajúceho kynológa! 

Dominantné Mastin určite nepatrí do zlých rúk. Na jeho výchovu je potreba skúsená osoba a oddaný pán. Zvlášť jeho vlohy na stráženie by mal ovládnuť majiteľ, ktorý má dobré skúsenosti s výchovou podobných plemien.Tvrdosť u výchovy je u Mastin absolútne nevhodná. Dôslednosť je zárukou k úspechu. Rozhodne sa nejedná o služobné plemeno. Mastin je veľmi učenlivé a inteligentné zviera. Cviky si ľahko zapamätá a naučí.

História plemena neapolský mastin
Mastin pochádza z Apeninského polostrova. Tento pes je potomkom veľkého rímskeho molosskéko psa. Tieto rasy sa v dávnoveku využívali predovšetkým k zvieracím zápasom v arénach, ale aj napríklad k boju vo vojnách. Chovali ho nielen vojaci, ale aj prostí občania, ktorým strážil majetok. S vojskom sa rozšíril do celej Európy a stal sa základom pre mnoho dogovitých plemien. V minulom storočí sa vďaka nekontrolovanému kríženiu dostal na pokraj zániku. Od roku 1947 sa podarilo obnoviť jeho cielenú plemenitbu. V súčasnej dobe nie je mastin príliš rozšírený pre svoju náročnosť chovu.

Nemecká doga                              

Povaha plemena 
"Veľký pes s veľkým srdcom!"

V rodine sa okamžite stane plnohodnotným členom. K tomu dogu predurčuje jej vernosť, inteligencia a vyrovnanosť. K deťom sa chová veľmi dobre. Nemecká doga je ostražitá, čo z nej robí výborného strážcu, ktorý však príliš ani zbytočne nešteká.K cudzím ľuďom je väčšinou nedôverčivá. K malým psom je hodná a veľkorysá.Ostatných psov si moc nevšíma, ale nechá sa vyprovokovať. Doga je spoločenský, strážny pes a pes pre ochranu.

Nemecká doga patrí medzi najväčšie plemená psov vôbec. Z toho vyplýva, že má rada veľký priestor. Veľký priestor si urobí aj v srdciach svojich majiteľov. Je to priateľský pes s vysokou inteligenciou. Dokáže si hravo ochrániť svoju rodinu. Svojim vzrastom si urobí rešpekt.

Popis nemeckej dogy
Hlava nemeckej dogy je tzv "tehlového tvaru", je úzka, pretiahnutá, výrazná. Pysky má doga zvesené. Čo znamená, že veľa slintá. Oči dog sú guľaté, čo najtmavšie, u modrých dog sú o niečo svetlejšie, škvrnité dogy môžu mať oči svetlé alebo rôznofarebné. Nemecká doga má uši zavesené, vysoko nasadené, stredne veľké, prednými okraji priliehajú k tváram. Kupírované uši sú u nás zakázané. Kohútik je výrazne vyznačený, chrbát krátky, v takmer rovnej línii nepatrne spadajúce dozadu.Chvost má doga väčšinou zvesený, len pri vzruchu sa ju mierne stočí do "šable". Pes má končatiny rovné a veľmi silné. Srsť je veľmi krátka, hladko priliehajúca a lesklá. Sfarbenie môže byť žlté, a to od svetlo zlatožltej až k sýto zlatožltej . Ďalšou farbou je tzv žíhaná, pričom základnou farbou je opäť zlatožltá všetkých odtieňov, s čiernym v smere rebier prebiehajúcom žíhaním. Tieto sfarbenie mávajú čiernu masku. Donedávna najobľúbenejším sfarbením bola čierna. K tomuto sfarbenie sa počíta tiež sfarbenie s označením "plášťová doga" . škvrnitá doga, niekedy označovaná ako harlekýn, kde základnou farbou je čisto biela. A v neposlednom rade je tu pred niekoľkými rokmi toľko diskutované, sfarbenie modré.

Veľkosť suky je v kohútiku viac ako 72 cm au psov je to viac ako 80 cm. Váha u je v rozmedzí 55 - 75 kg. Doga sa dožíva až 10-tich rokov.

Klasifikácia FCI
Nemecká doga patrí podľa FCI do skupiny 2. - Pinče, bradáče, molossy a švajčiarske salašnícke psy, sekcia 2.1 - Molossi, dogovité psy. Číslo štandardu je 235 / 10.04.2002 (Nemecko). Oficiálna skratka v SR je ND.

Základná starostlivosť o psa
Srsť nemeckej dogy je nutné kefovať. Čím častejšie, tým menej bude doma chlpov.Teda je pre ňu vhodnejšie ubytovanie v koterci, ale určite nie po celý rok. Či bude doga chované predovšetkým doma, potrebuje nutne veľké prechádzky. U nemeckých dog sa môžu objaviť kostnej nádory, dysplázia lakťových a panvových kĺbov, ektropium, dogy škvrnité (výnimočne čierne) môžu byť, dnes už skôr sporadicky, postihnuté jednostrannú alebo obojstrannú hluchotou. Dogy sú ako ostatné veľké plemená viac náchylné k otočeniu žalúdka (torzia). 

Odchov je vďaka jej enormnému rastu veľmi nákladný. Šteňa a mladý pes do 1 roka, potrebuje veľmi kvalitnú stravu, a to vo veľkom množstve. Sebemenší zanedbanie výživy v období rastu sa čoskoro a negatívne prejaví. Avšak v dospelosti nie je na množstvo stravy tak náročná.

Je vhodné s odberom šteňaťa dogy príliš nezahálet a šteňa kúpiť najlepšie medzi 7.- 9. týždňom veku. Ale ak túžite po psovi, s ktorým môžete skladať ohromujúce množstvo skúšok z výkonu a jazdiť na preteky, nie je na to doga vhodná. Existujú síce nemeckej dogy so skúškou obranárske či skúškou všestrannú, ale ich výcvik vyžaduje nielen iný prístup, veľa trpezlivosti, včasný začiatok, veľa sily, ale aj šťastie pri výbere šteňaťa. Navyše výrazné výsledky sa nedostaví zrovna skoro, čo mnohých odrádza. Nemecká doga sa dá vycvičiť iba láskou. Tvrdými donucovacími prostriedkami a tresty sa nič nezmôže. Nemecká doga sa ľahko urazí a zatvrdí. So základným výcvikom je potrebné začať čo najskôr, ako doga vyrastie. A to samozrejme hravou formou!
 

História plemena nemecká doga
Za predchodcu nemeckých dog sú považovaní starí býkohryzovia, rovnako ako psi používaní ku štvaniu zveri a lovu diviakov. Svojim vzrastom patrí medzi mastif a chrty. Doga bola pôvodne lovecké a bojové plemeno. Označenie doga patrilo veľkým, silným psom, ktorí spočiatku nemuseli patriť k žiadnemu určitému plemenu. Názvy ako ulmská doga, anglická doga, dánska doga, pes na štvanie, pes na diviaky a veľká doga neskôr označovali podľa farby a veľkosti rôzne typy týchto psov. V roku 1878 sa v Berlíne dohodlo, že takýmto psom sa bude súhrnne hovoriť nemecká doga. V roku 1880 bol v Berlíne zostavený prvý štandard dogy. Známym majiteľom a obdivovateľom dog 19. storočia bol knieža Otto von Bismarck. V dnešnej dobe je nemecká doga prevažne dobrým spoločníkom
 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.