Choď na obsah Choď na menu
 


Modrý gaskoňský baset a Mops

8. 12. 2013

 Modrý gaskoňský baset                 

Povaha plemena
Modrý gaskonský baset má svoje čaro, zaujímavú osobnosť a príjemnú a veselú povahu, nie je s ním nuda. Je veľmi živý, čulý, vrtký, plný radosti a nadšenia z pohybu. Je nezávislý a dokáže byť dosť tvrdohlavý. Zaujímavý pach pre neho môže byť dôležitejšie, než váš povel, ale je to pes mierny, láskavý a milujúci celú rodinu.Toho si, aj napriek nedostatku informácií a slabé účasti na výstavách, už stačila všimnúť širšiu verejnosť, preto sa títo psi stávajú čoraz častejšie domácimi miláčikmi. Baset je pes značne spoločenský. Rád je v kontakte s ľuďmi za každej situácie a úlohu rodinného psa zvláda veľmi dobre. Znáša sa s deťmi aj ďalšími domácimi miláčikmi. Je veľmi vďačný za pohladenie alebo pochvalu. Čo sa týka loveckých vlôh, je ideálny na naháňanie zveri lovci. Je síce expertom cez zajace, ale hravo naháňa aj vysokú a čiernu zver. Svojím vzhľadom a pohybom zvieratá nestrachuje. Je mrštný, vytrvalý, odolný voči nepriaznivým podmienkam. Má zvučný hlas.

Popis modrého gaskoňského baseta
Gaskonský baset má všetky znaky svojich podstatne väčších predkov, ale oveľa kratšie nohy - pomer výšky a dĺžky je 5: 8. Výška v kohútiku sa pohybuje od 34 do 38 cm. Vzhľadovo sa pes tiež veľmi podobá väčším príbuzným. Má krátku rovnú srsť "modrej" farby - čiernej a biele chlpy sú celkovo zmiešané (beluš), čo psovi dáva bridlicovo modrý odtieň. Sú povolené aj čierne platne väčšieho či menšieho rozsahu. Dve čierne platne (maska) sú vždy umiestnené po oboch stranách hlavy , pokrývajú uši, sú rozložené okolo očí. Pevná zadok a silné nohy z neho robia pevného a silného psa, ktorý sa výkonom vyrovná psom väčšieho vzrastu.

Klasifikácia FCI
Číslo štandardu: č 35 / 24.01.1996, krajina pôvodu / patronát: Francúzsko, zaradenie v FCI: FCI, sekcia č 1.3 Malí duriče, pracovné skúška: áno, oficiálna skratka v SR: BBG, názvy plemena: Basset bleu de Gascogne , Blue GASCÓN Basset, Modrý gaskonský baset.

Základná starostlivosť o psa

Hoci by sa mohlo zdať, že menšie krátkonohý pes nevyžaduje príliš pohybu, opak je pravdou. Gaskonský baset sa hýbe rád a pohyb rozhodne potrebuje. Živý a veselý pes nutne potrebuje pohyb a zamestnanie od šteňacieho veku a je v záujme oboch strán mu tento pohyb dopriať. Tiež je potrebná citlivá, ale dôsledná výchova a základný výcvik s dôrazom na privolanie. Dobre zvládnuté privolanie a schopnosť "prečítať" alebo odhadnúť chovanie psa vám v budúcnosti ušetrí mnoho zbytočných starostí.

História plemena modrý gaskonský baset
Modrý gaskonský baset je staré plemeno, ktoré vzniklo vo Francúzsku. Vieme, že títo psi existovali ako samostatné plemeno už na konci 19. stor. Akým spôsobom plemeno vzniklo, to sa už asi nikdy nedozvieme. Príbuznosť s ďalšími plemenami, ktoré majú svoj pôvod v Gaskonskom oblasti, je evidentné. Veľmi sa podobá veľkému a malému modrému gaskoňskému stavače. Slovom basset Francúzi označujú psy s krátkymi nohami, dĺžka nôh je hlavným rozdielom medzi gaskoňskými loveckými psami. U nás je chov tohto plemena zatiaľ vzácnosťou. Plemeno nie je nijak zvlášť populárne ani v krajine pôvodu, kde bolo chované takmer výhradne k jeho pôvodnému úlohy - sprevádzať lovca so strelnou zbraňou, nadháňať samostatne, alebo vo svorke.
 

Mops                                        

Povaha plemena
Veľkou prednosťou mopsa je jeho nesmierne mierumilovná, priateľská a spoločenská povaha. Mops je dôstojný a inteligentný pes, vyrovnaný, šťastný a plný života. Ide o psíka výnimočne oddaného jednému pánovi, alebo rovno celej rodine. Byť dobrým, nenáročným a pokojným spoločníkom je od samého začiatku jeho úlohou a plní ho dokonale. Šteňa mopsa je vraj oproti iným plemenám nezvyčajne pokojné, bez potreby demolovať zariadenie bytu.

Mops je šťastný, ak má svoje milované vždy nablízku. Najlepšie, ak sa sám hreje v ich náručí. Skrátka ak je stále braný na vedomie ako milovaný a plnohodnotný člen rodiny, čo tiež vo väčšine prípadov býva.

Rozhodne nepatrí k psom, ktoré by bolo nutné cvičiť. Na druhej strane ale nie je možné mopsa niekam odstrčiť, zavrieť do koterca alebo na chodbu a nevšímať si ho.Potrebuje spoločnosť, vľúdne prostredie aj určité pohodlie. Hodí sa všade tam, kde je potreba jeden dobre naladený a na pohyb nenáročný psie spoločník. Mops sa nehodí k ľuďom, ktorí majú na psa vysoké požiadavky napr šport alebo výcvik, príliš lipnú na vymedzenie rolí pán-pes, alebo nemôžu väčšinu dňa tráviť so psom.

 

Popis mopsa
Mops je veľmi malé plemeno, ktoré sa zmestí do každého bytu. Ich váha sa pohybuje v rozmedzí 6,3 - 8,1 kg a dorastajú do výšky 25 - 28 cm. Môže byť vo farbe striebornej, apricot, béžovej alebo čiernej. Srsť mopsa je krátka, mäkká, hladká a lesklá, nikdy nie zvlnená.

Hlava je veľká a guľatá s klopenými alebo zahnutýma ušami. Oči sú veľmi veľké, okrúhle a tmavé s jemným a starostlivým výrazom. Má mierny predkus.

Vzhľad tohto psa je špecifický, nemôžete si ho s ničím pomýliť. Telo je krátke a zavalité s rovným výraznými chrbtom na primerane dlhým silných nohách. Celkovo je mops veľa osvalený, so zvýrazneným zvrásněním kože. Chvostík má byť zatočený čo najtesnejšie pri chrbta. Najviac žiaduce je dvojité zatočenie.

 

Základná starostlivosť o psa
Správať mopsa môže každý, kto hľadá nenáročného a bezproblémového psa, či už uvažuje o nadobudnutie mopsa osamelý dôchodca alebo rodina s deťmi. Dôležité je, aby pes nezostával doma dlho sám a aby sa mu vždy dostalo dosť lásky a porozumenia. Citová závislosť na človeku je pre toto plemeno charakteristická.

Výchova mopsa nie je zložitá, je potrebné len strážiť, aby ste ho samou láskou príliš nerozmaznala. Inak je to kľudné plemeno s vyrovnanou povahou a bez obvyklých zlozvykov.

Chov Mopsa má, bohužiaľ, aj svoju tienistú stránku. Majitelia sa často stretávajú s očnými problémami svojich miláčikov. Zápal rohovky sa dá liečiť kvapkami, čo nie je vždy jednoduché. Je tiež potrebné dbať na správnu stravu, pretože môžu mať sklon k obezite, ktorá môže spôsobiť ďalšie zdravotné komplikácie.

 

Klasifikácia FCI
Krajinou pôvodu mopsa je Čína. Podľa FCI patrí Mops do skupiny 9 - Spoločenská plemená a toy, sekcia 11 - malí molosoidné psy bez pracovnej skúšky. Oficiálna skratka v Českej republike je AAA. Ďalšie názvy plemena sú Mops, Pug, Karlin alebo Carlino.

História plemena mops
Mops pochádza podľa všetkých indícií z Číny, kde boli podobní psi s krátkou lebkou chované od nepamäti (uvádza sa obdobie 1700 pred nl). Historicky prvý podložený dôkaz existencie mopsa pochádza až z roku 1572 z Holandska. Tu totiž ostražití mopsy zachránili Viliama Oranžského pred atentátom. Tým malý mops ovplyvnil európske dejiny a stal sa miláčikom v Holandsku vládnucemu rodu Oranžských.

V roku 1688 Viliam III. odváža mopsa do Anglicka. V 18. storočia je mops populárny v Nemecku, ale objaví sa aj v Rusku, v Rakúsku, vo Francúzsku av Španielsku. Na začiatku 20. storočí ale mops takmer vymiznú.

 

Mopsa si obľúbila aj anglická kráľovná Viktória, čo mohlo mať za následok vzrast jeho popularity. Dnes drží nad týmto plemenom patronát Veľká Británia. Mops sa stal spoločenským psom obľúbeným na celom svete.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.