Choď na obsah Choď na menu
 


Miniaturný bullteriér a Mudi

8. 12. 2013

Miniaturný bullteriér                    

Povaha plemena
Miniatúrny bulteriér má viac z povahy teriéra ako buldoga. Sú to živí, vrtký a vytrvalí psi. Sú veľmi energickí a odvážni. Bývajú často tvrdohlaví, ale i cez to dobre vychovateľný. V rodine sú milými, veselými a vernými spoločníkmi. Sú veľmi dobrými strážcovia. Hodí sa ako do domu so záhradou, tak aj do mestského bytu. Potrebujú však veľké množstvo pohybu. S inými zvieratami a psami je potrebné ich zoznamovať už od útleho veku, aby sa tak predišlo neskorším bitkám alebo nezhodám.

Popis minibulteriéra
Minibulteriér dorastá do výšky 25 - 35,5 cm a váha sa pohybuje okolo 9 - 15 kg, ale presne stanovená nie je. V priemere sa dožíva 12 -13 rokov. Hlava je dlhá a mohutná, pri pohľade z boku je výrazne klabonosá. Malé tenké uši sú nasadené pomerne blízko pri sebe a mali by byť nosené vzpriamené. Oči sú úzke, našikmo posadené a majú trojuholníkovitý tvar. Farba očí je čierna alebo veľmi tmavo hnedá. Ňucháč by mala byť čierna. Skus je nožnicový. Trup je zaoblený a mohutný. Celková konštitúcie pôsobí silno a svalnato. Predné končatiny sú rovné, so silnými kosťami. Panvové končatiny majú mohutná a svalnaté stehná a kompaktné labky. Srsť je krátka, hladká a hustá. Sfarbenie môže byť biela, čierna žíhaná, plavá, červená a trikolóra.

Klasifikácia FCI
Minibulteriér patrí do skupiny 3 - teriéry, sekcia 3 - teriéry typu bulteriéra. Bez pracovných skúšok.

Základná starostlivosť o psa
O srsť minibulteriéra netreba pravidelne starať. Miniatúrny bulteriér môže trpieť niekoľkými dedičnými chorobami, a to zúžením aorty a mitrálna dyspláziou, čo sú oboje choroby srdca, ďalej potom vrodeným ochorením obličiek, luxáciou očné šošovky a luxáciou pately. Navyše bieli jedinci často trpia hluchotou, všetky tieto dedičné choroby sa u nich vyskytujú oveľa častejšie. Tento pes potrebuje dostatočné množstvo pohybu a pracovného vyžitia. Výcvik je potrebné viesť dôsledne, ale nie tvrdo.

História plemena minibulteriér
Miniatúrny bulteriér bol vyšľachtený vo Veľkej Británii v 19. storočia. Jeho pôvodným poslaním bolo lov potkanov a psie zápasy. Miniatruní bulteriér nebol nijako špeciálne krížený, jedná sa iba o zmenšeninu bulteriéra. Bulteriér vznikol krížením buldoga s dnes už vyhynulým bielym anglickým bulteriérom. O jeho vyšľachtenie sa zaslúžil James Hinks. Miniatúrny bulteriér vznikol iba vyberaním menšie jedincov a ich krížením. V dnešnej dobe sa chová iba ako rodinný spoločník.

 

 

Mudi                                               

 

Povaha plemena
Pes tohto plemena je živý, hravý a úžasne sebavedomý. Miluje svojho pána a všetkých ostatných členov svojej či už psej alebo ľudskej svorky. Niekedy je síce trochu rezervovaný, ale vždy milý a pozorný. V niektorých prípadoch môže byť trochu cholerický. Mudi je vždy pohotový a ochotný k práci či zábave. Baví ho psie športy - agility alebo dog dancing.

Celkom určite vám bude milým a aktívnym spoločníkom na vychádzkach, aj pri športoch. V prípade, že potrebujete pracovitého pomocníka ku stádu, je mudi výbornou voľbou. Vďaka svojej veľkosti je veľmi rýchly a vrtký. Veľmi dobre vie čítať reč tela svojho pána. Psy plemena MUDI sú inteligentné a dajú sa veľmi ľahko vycvičiť. Majú silný strážny inštinkt.

Vďaka svojej relatívne krátkej srsti a výborné prispôsobivosti je možné ho mať v byte.

Popis a mudiho
Na plemene mudi je pravdepodobne najkrajšie jeho hlava. Mudi má tmavé mandľové oči a rozumný pohľad. Pôsobí ostražito a inteligentne. Je to veselé zviera bez náznaku bojazlivosti alebo agresivity. Srsť je hladká, bohato vlnitá až kučeravá, vždy lesklá, dlhá 3 - 7 cm. U psov môže byť aj slabo vyvinutá hriva.

Možné farebné varianty srsti sú plavá, čierna, blue-merle (modro mramorovaná tzn. Čierne bodky, pruhy či škvrnky), popolavá, hnedá (is bielymi znaky) a biela.

Telo má dokonalú rovnováhu s plynulým a rytmickým pohybom, jeho dĺžka je približne rovnaká ako výška v kohútiku. Zriedkavo sa rodia psy bez chvosta alebo s pahýlovitým chvostom, čo nie je považované za vadu. Chvost je bohato osrstený.Končatiny sú dobre osvalené. Charakteristický pohyb pre MUDI je elegantný, cupitající.

Klasifikácia FCI
Podľa FCI - Medzinárodnej kynologickej federácie patrí MUDI do skupiny I. - ovčiarske a pastierske psy (okrem švajčiarskych salašníckych psov), sekcia 1 - ovčiarske psy bez pracovnej skúšky. Kohútiková výška psov je 41 - 47 cm (ideálna výška 43 - 45 cm). Feny majú v kohútiku 38 - 44 cm (ideálna výška 40 - 42 cm).Hmotnosť psov je od 11 do 13 kg a sučky od 8 do 11 kg.

Základná starostlivosť o psa
Vzhľadom k tomu, že ide o psa pastierskeho, zvyknutého byť celé dni vonku, stačí psovi bežná starostlivosť. Mudi je otužilé odolné plemeno.

História plemena mudi
MUDI bol pôvodne pastiersky pes, naháňal nielen ovce a dobytok, ale aj ošípané. V roku 1920 ho na maďarských pastvinách objavil Dr Fényes Dezső, riaditeľ národopisného múzea a zakladateľ chovu MUDI. Zaujatý bol predovšetkým bezpodmienečnú poslušnosťou tohto plemena. Po 15-tich rokoch sústavnej práce bol ustanovený prvý štandard plemena (1936).

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.