Choď na obsah Choď na menu
 


Maremmansko - abruzzský teriér a Manchester teriér

8. 12. 2013

 Maremmansko - abruzzský teriér

Povaha plemena
Maremmansko-abruzzský pastiersky pes je veľmi priateľský a verný. Títo psi vynikajú svojou odvahou a inteligenciou. K sebe sú veľmi tvrdí, k rodine sa však správajú milo a sú prítulní. Majú triezve vystupovanie a štekajú málokedy. Títo vyrovnaní psy sa často rozhodujú samostatne. Maremmansko-abruzzský pastiersky pes je vynikajúci strážca. Spravidla vychádza dobre s inými psami a domácimi zvieratami. K deťom je trpezlivý a tolerantný. K cudzím ľuďom zaujíma spočiatku rezervovaný postoj. Nejedná sa o plemeno, ktoré by bezmyšlienkovite počúvalo príkazy, ktoré nemajú žiadny význam. Vďaka jeho inteligencii sa dá cvičiť ľahko. Je však potrebné cvičiť citlivo, pokojne as rešpektom. Tento pes potrebuje značné množstvo pohybu a pracovného vyžitia.

Popis maremmansko-abruzzského pastierskeho psa
Maremmansko-abruzzský pastiersky pes dosahuje výšky psi 65 - 73 cm, suka 60 - 68 cm. Váha sa pohybuje okolo 40 - 45 kg. V priemere sa dožíva 11 - 13 rokov. Hlava je dlhá a pomerne ťažká. Chrbát nosa je rovný. Uši majú tvar písmena V a sú napoly zvesené. Oči majú mandľový tvar a sú tmavé farby. Skus je nožnicový. Telo je veľké a robustné. Chvost je nasadený pomerne nízko av pokoji smeruje nadol. Končatiny majú masívne kosti a sú dobre osvalené. Srsť je hustá, dlhá a tvrdá. U psov sa vyskytuje bohatý golier. Sfarbenie je biele a môžu sa vyskytnúť znaky s nádychom do žlta či béžová.

Klasifikácia FCI
Skupina 1 - ovčiarske psy a pastierske psy, sekcia 1 - ovčiarske psy bez pracovnej skúšky

Základná starostlivosť o psa
Srsť tohto psa potrebuje pravidelnú úpravu. Kartáčovanie a česanie je obzvlášť nutné predovšetkým v období pĺznutia. Keďže potrebuje dostatok pohybu, je vhodné ho chovať v dome s rozľahlou záhradou. Ak mu zabezpečíte zateplenú búdu, je možné ho chovať celoročne vonku. Celodenný pobyt v koterci, hoci by bol akokoľvek veľký, je pre tohto psa neprípustný. Kvôli jeho trochu samostatné a svojhlavé povahe sa nehodí pre psie športy. Dnes je obľúbeným spoločenským, ale stále aj pastierskym psom.

História plemena maremmansko-abruzzský pes
Maremmansko-abruzzský pastiersky pes pochádza z Talianska a je známy už od staroveku. Jedná sa o služobné plemeno pomerne blízko príbuzné východoeurópskym bielym psom Karabash a akbashovi z Turecka, slovenskému čuvače alebo maďarskému Komondor a ďalším. Toto plemeno vzniklo skrížením maremmanského krátkosrstého pracovného psa s přimigrovaným abruzzským psom, ktorý sa používal ako ťažný pes. Toto plemeno strážilo a ochraňovalo stáda a bolo pomocníkom na statku. V 60. rokoch 20. storočia začali práce na jeho štandarde a bol ustanovený názov maremmansko - abruzzský pastiersky pes. V dnešnej dobe je najviac rozšírený samozrejme v Taliansku. Mimo krajiny svojho pôvodu sa príliš nevyskytuje.

Manchester teriér                     

Povaha plemena
Tento, pre nás trochu netradičné zástupca z ríše teriérov, svoju krv rozhodne nezaprie. Manchester teriér je temperamentný, ostražitý, veselý a gurážny. Jeho nezávislosť, vysoká inteligencia, ostražitosť a odhodlanie dosiahnuť svoj z neho robí výnimočného psa, skvelého spoločníka, ochrancu a športovcov.

Popis manchester teriéra
Manchester teriér je stredne veľký, skôr menšie pes, silný a elegantný. Stavbou tela i farbou pripomína zmenšeného dobermana, ktorého je pravdepodobne predkom.Fenky dorastajú do výšky okolo 38 cm, psy 40 až 41 cm, pričom váži 7 až 10 kg.Hlava je úzka a plochá s pretiahnutým ňucháčom. Uši v tvare "V" sú zdvihnuté a preklopené späť k hlave. Oči sú malé, tmavé a skôr zapadnuté. Telo manchester teriéra je štíhle, výraznejšie osvalené iba v zadnej polovici. Standard farba srsti je jantárovo čierna so sýtym mahagónovým pálením. Inak povedané je čierny, len na niektorých miestach "presvitá" hnedá, farby ale musí byť jasne oddelené. Vytvára tak typickú kresbu tváre - 2 svetlé škvrny nad očami, väčšie na lícach a tiež na nohách av slabinách. Srsť má manchester teriér krátku, pevnú a lesklú. Prilieha tesne k telu a je veľmi hladká, takže chráni psa pred nachytáním rôznych nečistôt. Keď už sa zamažete, ľahko sa očistí, inak o ňu netreba príliš starať.

Klasifikácia FCI
Číslo štandardu: č 71 / 24. 6. 1978, krajina pôvodu / patronát: Veľká Británia, zaradenie v FCI: FCI III. Teriéry, sekcia č 3.1 Veľkí a stredné teriéry, pracovné skúška: nie, oficiálne skratka v SR: MT, názvy plemena: Manchester teriér, Manchester Terrier

Základná starostlivosť o psa
Získať bystrého a pohotového priateľa nie je to isté, ako kúpiť si šteňa - nieto ešte šteňa teriéra! Na vzájomnom vzťahu a rešpekte sa musí niekedy pracovať dlho, veľmi trpezlivo as pochopením. Teriéry provokovanie a vypočítavosť je mu vlastné. Ku spokojnému spolužitiu sú potrebné aspoň dva: dobre vedený pes so správnou mierou rešpektu k majiteľovi a dôsledný a trpezlivý majiteľ, ktorý psovi venuje čas a energiu. Existuje veľmi jednoduchý liek na "zlobení" všetkého druhu: akcie, práca zábava. Nudící sa pes hnevá, pretože má po dlhom odpočinku mnoho energie. Jeho múdra hlavička vymýšľa originálne nápady, ako sa zabaviť. Jeho nápadom sa prinajlepšom s nadhľadom zasmejete, ale vaše trpezlivosť bude skúšať, kým nenarazí - buď na vašu vôľu, alebo rezignácii. Chcete tráviť svoj voľný čas aktívne so psom? Nebudete ľutovať, že máte doma práve manchester teriéra. V opačnom prípade je lepšie poobzerať sa po inom plemene.

História plemena manchester teriér
Manchester teriér je jedným z najstarších teriéroch plemien. Počiatok jeho vývoja siaha kamsi do stredoveku a prvýkrát bol detailne popísaný už v roku 1800 Syndenhamem Edwardsom v diele Cynographia Britannica, čím sa plemeno stalo prvým teriérom britských ostrovov. Do roku 1879 je nazývaný English Terrier. O rok neskôr získava názov Manchester terrier, pretože u psov z Manchestru bola zachovaná pôvodná podoba. Plemeno sa spolu s inými vydelila v polovici 19. stor z Old English Terrier a má veľmi blízko napríklad k bulteriér, anglickému toy teriérovi a ďalším. Pôvodnému staroanglickému teriérovi je dnešný manchester teriér najbližšie. Týmto psom sa kvôli sfarbenie hovorilo black and tan - pod týmto názvom sa dostali do Ameriky už v roku 1887 a získali si veľkú obľubu. Podobné plemeno európskeho kontinentu je nemecký pinč.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.