Choď na obsah Choď na menu
 


Levíček a Lhasa Apso

8. 12. 2013

 Levíček

 

Povaha plemena
Levíček je prítulné, milé a nekonfliktné plemeno. Je to inteligentný a priateľský spoločník. Plne rešpektuje ľudskú autoritu a nemá s ňou problém. Je to ideálny pes do bytu. Život v meste pre neho nie je problém. Levíček je schopný a ochotný prispôsobiť sa požiadavkám majiteľa.

S levíkom môžete behať, tancovať, skákať, jazdiť - šport mu zdvihne náladu.Pohybuje sa ľahko, rýchlo a šikovne. Dokáže skvele skákať a koordinovať svoje pohyby. Majitelia týchto psov hovoria o tom, že spôsobom, akým sa pohybujú, a trasou, po ktorej sa pohybujú, pripomínajú skôr mačku.

Na druhú stranu toto plemeno pohyb nutne nevyžaduje. Levíček sa uspokojí aj s tým, že ho na pár minút vypustíte na trávnik pred domom. Ak vám potom bude môcť zaspať na kolenách, bude spokojný. Je veľmi citlivý a vnímavý, dobre ovládateľný a za všetkých okolností býva pokojný.

Popis levíčka
Pes i sučka by mali vážiť približne 6 kg, a to pri výške 26 až 32 cm v kohútiku.Toleruje sa rozdiel 1 cm. Srsť je bez podsady, dlhá, hodvábna a vlnitá.Charakteristický leví strih je povinný pri vystavovaní.

Celkovo pôsobí živo a veselo, s inteligentným výrazom. Pohyb je pyšný a rázny, hlava nesená hrdo nahor. Pri pohybe je dobre vidieť hriva. 

Klasifikácia FCI
Levíček patrí podľa štandardu FCI do skupiny IX - Spoločenské psy, sekcia 1 - bišoni a príbuzné plemená bez pracovnej skúšky. Číslo štandardu je č.233 / 2. 4.2004. Krajinou pôvodu je Francúzsko. Oficiálna skratka v SR je LEO. Ďalšie názvy plemena sú Little Lion Dog, Levíček, Petit Chien Lion.

Základná starostlivosť o psa
Pre levíčka je typický leví zostrih. Zadná polovica tela sa strihá na 2 - 3 mm, okrem bambulek na labkách. Predné packy sú ostrihané od zápästia po lakeť. Na chvosta sa necháva len brmbolce na konci. Neostrihané srsť nesmie byť nijako upravovaná.Tento zostrih sa používa už od 16. storočia.

Ak chcete vypestovať vášmu levíčka naozaj krásnu leví srsť, venujte dostatok času kefovanie. Praktické je naučiť psa česanie ľahu na boku. Mal by si nechať dôkladne ošetriť všetky miesta. Pravidelným kontrolovaním predídete plstnateniu, v najhoršom prípade odstrihnutí srsti. K lepšiemu rozčesávanie a zlepšenie kvality srsti sa odporúčajú rôzne kozmetické prípravky pre psov.

História plemena levíček
Najstaršie lvíčkové sú vytesaní v stenách Amienské katedrály, ktorá pochádza zo 13.storočia. Ešte o niekoľko storočí neskôr sa levíček, ako umelecký motív, objavuje na tapisérií a obrazoch. Bol obľúbeným spoločníkom dám z vyššej spoločnosti. V 18.stor. bol veľmi presne popísaný Buffonom, ktorý ho vyzdvihuje ako psa vzácneho a zvláštneho.

S úpadkom aristokracie klesla lvíčkova popularita a počas 2. svetovej vojny plemeno takmer vymrelo. Vtedy sa majiteľ jednej chovateľskej stanice v Bruseli rozhodol svoje psy vyhodiť na ulicu. Našťastie sa ich ujala madam Bennertová, ktoré sa podarilo chov levíčka zachovať.

Ešte v 60. rokoch bol levíček uvedený v Guinessovej knihe rekordov ako najvzácnejšie plemeno sveta. V súčasnosti je levíček stále považovaný za vzácne plemeno. V ČR ho odchovává len niekoľko chovateľských staníc.

Lhasa Apso

Povaha plemena
Veselý, sebavedomý. Čulý, neohrozený, trochu sa straníci cudzích ľudí.

Lhasa apso je typický spoločenský pes vhodný do bytu. Miluje svojho majiteľa a dokáže k nemu veľmi priľnúť. Inteligencia ani sebavedomie mu rozhodne nechýba a je výborný strážca.

Lhasa apso je malý pes s veľkou osobnosťou. Vie byť tvrdohlavý, ale tiež veľmi prítulný a maznavý - hlavne v šteňacom veku, ale musí byť dobre vychovávaný. Jeho správanie musí získať včas jasné bariéry, aby neskôr nedochádzalo medzi ľuďmi a psom k zbytočným nedorozumeniam. Prvým krokom k úspechu je začať s výchovou včas, druhým je vždy udržiavať správny pomer prísnosti a dôslednosti a zároveň i priazne a lásky.

Dobre vychovaný Lhasa apso je skvelý pes pre rodiny s deťmi i pre straší ľudí. Je príjemným a veľmi bystrým spoločníkom. Veľmi sa hodí pre šport, ako je agility. 

Popis Lhasa apso
Jedná sa o malé plemeno. Ideálna výška psa je 25,4 cm, sučka môže byť o niečo menšie. Váha by sa u obidvoch mala pohybovať medzi 6 - 7 kg.

Lhasa apso je súmerný pes s pevnou stavbou tela a bohatým osrstením aj tvárových partiách. Srsť by mala mať slabší podsadu. Krycia srsť je dlhá a hustá. Mala by byť hrubší, ale rovná. Sfarbenie srsti je podľa štandardu zlaté, pieskové, medové, tmavo šedé, bridlicové, dymové, dvojfarebné, čierne, biele alebo hnedé. Všetky farby sú rovnako hodnotné. "

Klasifikácia FCI
Číslo štandardu je 227 / 02. 04. 2004 / GB. Zaradenie v FCI je do skupiny IX. - Spoločenská plemená a toy, sekcia 5 - Tibetskí psi. Bez pracovnej skúšky. Oficiálna skratka v SR: LA.

Základná starostlivosť o psa
Na prvý pohľad sa môže zdať, že starostlivosť o srsť Lhasa apso je náročná (najmä u mladých psov je dobré srsť rozčesávať každý deň), neskôr ale bohato postačí pravidelná úprava srsti raz týždenne. Srsť je možné balíčkovať alebo inak natáčať, ale nie je to potrebné. Kúpeľ jedenkrát mesačne bohato stačí. Pri pravidelnej starostlivosti skontrolujte psovi taktiež uši, v ktorých môžu rásť chĺpky. Je potrebné ich vytrhnúť, tým predídeme zápalu zvukovodu.

Pri výbere šteňaťa pozor na výšku rodičov, psi u nás majú tendenciu rásť do vyššej výšky, ako popisuje štandard. Tiež sa líši pohybom, ktorý by mal byť "uvoľnený a bezstarostný", tiež sa horšia kvalita srsti.

Pozor na váhu, Lhasa apso mávajú dobrý apetít a následkom toho aj problémy s nadváhou. To rozhodne neprispieva k ich radosti, ku kráse, ani k zdraviu.

História plemena Lhasa apso
Plemeno Lhasa apso pochádza z Tibetu a jeho história sa datuje do doby asi 800 rokov pnl Tu si žije svoj vlastný život ako Apso sent-kto, to znamená štekajúci leví strážny pes. Nesmel byť predaný, len darovaný. Preto sa dostal do Európy pomerne neskoro, v roku 1928. Plemeno bolo uznané ešte o niečo neskôr. Hneď si ale našlo svojich priaznivcov. Chovatelia sa zamerali hlavne na srsť, ktorá sa stále predlžuje.Dnes je to po celom svete obľúbené spoločenské plemeno.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.