Choď na obsah Choď na menu
 


Laponský ovčák - Lapinporokoira a Laponský pes

5. 12. 2013

 

Laponský ovčák - Lapinporokoira

Povaha plemena
Laponsku ovčiak je priateľský a hravý pes. Sú to veľmi vitálny a sebavedomie psi.Môžu byť trochu tvrdohlaví a hrdí. Vďaka svojej inteligencii sa ľahko cvičí a sú veľmi verní. Jedná sa o veľa vytrvalé a pracovité plemeno. Sú to vhodní ovčiarske aj strážne psy. Hodí sa aj pre cvičenie poslušnosti, agility a pod. Pri práci môžu byť trochu uštekaný.

 

Popis laponského ovčiaka
Lapinporokoira dorastá do výšky psy 51 cm, suky 46 cm. Váha sa pohybuje okolo 20 - 30 kg. V priemere sa dožíva 12 -13 rokov. Hlava je podlhovastá s čiernym ňufákom.Skus je nožnicový. Oválne oči sú tmavé farby a majú živý a priateľský výraz. Uši sú stredne veľké, kornoutovité au základne pomerne veľa široké a dobre osrstené. Krk je stredne dlhý a silný. Chrbát je rovná, kratšia a dobre osvalené. Stredne dlhý chvost je posadený pomerne nízko, je dobre osrstený, v kľude je nosený zvesený.Končatiny sú silné a svalnaté. Srsť je stredne dlhá, rovná a hrubá. Sfarbenie je čierne, hnedé, prešedivelý v rôznych odtieňoch. Svetlé odznaky sú povolené.

Klasifikácia FCI
Skupina 5 - špice a primitívne typy, sekcia 3 - Nordičtí sliediče a pastierske psy.Bez pracovnej skúšky.

Starostlivosť o laponského ovčiaka
Srsť je na údržbu nenáročná, len v období pĺznutia je potrebné pravidelne prečesávať. Laponsku ovčiak potrebuje dostatok pohybu či pracovného vyťaženia.Hodí sa na najrôznejšie psie športy a je stále vynikajúcim ovčiarskym psom. Ak bude mať zaistenú zateplenú búdu, môže byť chovaný celoročne vonku.

História plemena laponský ovčiak
Medzi predkami laponského ovčiaka patrí psi, ktorí boli používaní na pasenie sobov a stráženie ich stád či majetku. Predkovia tohoto psa sú spoloční s ostatnými laponskými psami, a to fínskymi a švédskym laponskými psom. Niektorí jedinci, obzvlášť mohutnejšie postavy, boli používané na ťahanie saní. Vďaka ich milé a priateľské povahe boli obľúbení aj ako rodinní spoločníci. Prvé zápisky do plemennej knihy ovčiarskych laponských psov prebehli v 50. rokoch 20. storočia. V tejto dobe boli však fínskom Laponsku pes (lapinkoira) a laponské ovčiak (lapinporokoira) braní za jedno plemeno. Lapinporokoira bol oddelený roku 1966.

Laponský pes   

 

Povaha plemena
Hoci ide o plemená pôvodne ovčiarske, veľmi dobre sa adaptovala do úlohy domácich maznáčikov. Niet divu. Pes je veselý, vitálny, hravý, priateľský a veľmi sympatický. K jeho typickým povahovým črtám patrí aj hrdosť, sebavedomie a odhodlanie, čo môže niekedy spôsobiť problémy. Na druhú stranu sa o laponských psoch píše, že sú veľmi priateľskí, pokojní a dobre cvičiteľné - človeku oddaní a verní.

V štandarde švédskeho laponského psa doslova stojí: "švédskom Laponsku pes je veľmi chápavý a pracovitý. Jeho schopnosti ako dobrého pastierskeho a ovčiarskeho psa ho predstavovali veľmi užitočným pri chove sobov. Je veľmi všestranný, vhodný pre cvičenie v poslušnosti, agility, k ovciam, stopovanie, atď Je ľahko cvičiteľný, vytrvalý a odolný. "Všeobecne možno to isté povedať o všetkých troch plemenách.

 Popis laponského psa
Ako laponské pes sú označované tri samostatné plemená. Tak môže jednoducho dôjsť k zámene. Hoci je veľkosť, charakter i histórie takmer rovnaká, líšia sa minimálne vzhľadom a číslom štandardu. Zohnať šteňa síce nie je jednoduché, ale za pozornosť títo psi rozhodne stojí.

Všeobecne títo psi na prvý pohľad vyzerajú ako ostatní špice - majú vztýčené uši trojuholníkového tvaru, dobre osrstené aj zvnútra, a nízko nasadený chvost, ktorý dokážu stočiť do krúžku. Typická je veľmi bohatá srsť, ktorá sa na rôznych miestach tela výrazne líši dĺžkou. Srsť dobre chráni psa aj v tom najhoršom počasí.Ich sfarbenie je prevažne alebo úplne čierne. Žiaduce je výrazný rozdiel medzi psom a fenkou.

Švédskom Laponsku pes - Laponsku špic

Je najmenší, štandard udáva výšku 43 cm pre fenky a 48 cm pre psov s limitom + / - 3 cm. Srsť má väčšinou čiernu, niekedy s bronzovým odtieňom. Môžu sa na nej objaviť aj biele odznaky, ktoré sú prípustné. Je hustá, s podsadou, dlhšie a odstáta.Najdlhšia srsť je na krku a chvosta. Veľmi dobre chráni psa pred zlým počasím.

Fínskom Laponsku pes - Lapinkoira

Je o niečo väčší než švédska variant. Výška fenky je 44 cm, psa 49 cm + / - 3cm, väčší dôraz je ale kladený na typ ako na výšku. Srsť je bohatá, dlhá, rovná a hrubá s mäkkou a hustou podsadou. Predovšetkým psy majú bohatú hrivu. Farba srsti je u fínskeho laponského psa rôzna, povolené sú všetky, ale základná farba musí byť vždy dominantné. Telo psa je dobre stavané a silné.

Laponský ovčiak - Lapinporokoira

Je najväčší, ideálna veľkosť psov je 51 cm, ideálna veľkosť súk 46 cm s obvyklou toleranciou + / - 3 cm. Silné av prednej polovici dobre osvalené telo je pokryté krycou srsťou strednej dĺžky alebo dlhú, rovnú, hrubú a pomerne odstávajúce od tela. Podsada je jemná a hustá. Srsť má laponské ovčiak väčšinou bohatší a dlhšia na krku, hrudníku a na zadnej strane stehien. Základná farba je čierna alebo tmavo hnedá. Odznaky na krku, hrudníku a končatinách musí byť svetlejší, ako základná farba, môžu byť aj biele. Podsada je vždy tmavá.

 
Klasifikácia FCI
Laponsku pes patrí podľa štandardu FCI do skupiny V. - Špice a primitívne plemená, sekcia 3 - severské pastierske a ovčiarske psy.

• švédskom Laponsku pes - laponské špic, číslo štandardu: č .135 / 22. 09. 2000, oficiálne skratka v SR: LAP
• fínskom Laponsku pes - lapinkoira, číslo štandardu: č .189 / 12. 03. 1999, oficiálne skratka v SR: LAK
• Laponsku ovčiak - lapinporokoira, číslo štandardu: č 284 / 12.03.1999, oficiálne skratka v SR: LAI
 
Základná starostlivosť o laponského psa
Laponsku pes nevyžaduje žiadnu zvláštnu starostlivosť. Srsť je dobré čas od času prečesať. Plemená špicov a primitívnych plemien bývajú dosť temperamentný a je dobré, keď majú od malička svoju jasnú pozíciu v domácnosti a jasné pravidlá. Radi do všetkého "hovorí" - do všetkého strkajú ňufák, dosť často štekajú a tiež ich mimika je úplne dokonalá (vďaka značne pohyblivým a vztýčeným ušiam, napnuté kožu a kratšie srsti v tvárovej časti). Určite sa s nimi nebudete nudiť a oni sa nebudú nudiť s vami, aj keby sa o to mali sami postarať. Majú radi akciu, voľný pohyb, radi sa príjemne unaví a potom sú zlatí. Laponsku pes je skvelým spoločníkom pre šport, ako napr agility, kde skvele uplatní svoju pohyblivosť a uvoľní nahromadenú energiu.

História plemena laponské pes
Predkovia laponských psov boli po stáročia používané na pasenie sobov, stráženie stáda a majetku, silnejší psy sa využívali na ťahanie. Dlho sa títo psi správali bez šľachtiteľských zámerov prevažne na území Fínska a tiež Švédska. Veľa rozšírenia sú tiež vo Fínsku. Pre ich príjemnú povahu sú v severských krajinách veľmi obľúbení ako rodinní psi. Laponští ovčiarske psy boli zapísaní do plemennej knihy od 50. rokov 20. storočia. V tej dobe boli fínskom Laponsku pes (lapinkoira) a laponské ovčiak (lapinporokoira) považovaní za jedno plemeno, ktorému sa hovorilo laponské ovčiak.Prvý štandard bol vytvorený Fínskym kynologickým klubom v roku 1945. Laponsku ovčiak bol vydelený ako samostatné plemeno 10. 12. 1966, pretože bolo uznané, že sa jedná o dve rozdielne ovčiarske plemená. Názov lapinkoiry bol v roku 1967 zmenený na "laponské pes". V 70. rokoch sa typ a vzhľad plemena ustálil a štandard bol niekoľkokrát upresnený. Plemeno bolo znovu premenované v roku 1993 na "fínskeho laponského psa".

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.