Choď na obsah Choď na menu
 


Labradorský retriever a Landseer

5. 12. 2013

 Labradorský retriever

Povaha plemena
Všestranný, inteligentný, nekonfliktný a priateľský pes je obľúbený nielen ako rodinný spoločník. Niektorí labradori zachraňujú životy, iní sa stávajú nedoceniteľným spoločníkmi ľudí s ťažkým handicapom a to stále ešte nie je všetko, v čom toto sympatické plemeno vyniká.


Labradorský retriever je u nás v posledných rokoch veľmi populárne. Medzi jeho prednosti patrí milá a neagresívny charakter, hravosť, skvelý čuch a láska k vode. To z neho robí skvelého psa so širokým využitím. Labrador nie je len pekné plemeno vhodné na záhradu. Je to skvelý stopár, hľadá drogy, býva skvelý vodný záchranár, ale aj obľúbený vodiaci pes. Labrador má mierumilovnú povahu, je priateľský a spoločenský.Tento pes miluje rodinu a nerád býva sám. Potom má čas a chuť "hnevať". Vyhľadáva ľudí i zvieratá a zapája ich do hry. 

 Popis labradorského retrievera
Sučka labradorského retrievera je vysoká 54 až 56 cm, pes meria 56 až 57 cm.Priemerne váži asi 25 až 34 kg. Hmotnosť nie je daná štandardom, avšak mnoho týchto psov sužuje problém s nadváhou. Majú totiž obrovský apetít, sú vďační stravníci, ale rýchlo sa guľatí a leniví. Obezita u psa je závažný problém. Labradorský retriever je silný, mohutný pes chovaný v troch farebných variantoch - žltý, čierny a čokoládový.Čokoládová farba je u nás ešte stále pomerne vzácna. Všetky varianty majú hnedé oči.Uši sú zvislé. Srsť labradora je krátka, lesklá, jemne zvlnená, hustá a pomerne tvrdá.Veľmi hustá podsada dobre chráni psa pred nepriaznivým počasím.

Klasifikácia FCI
Číslo štandardu: 122 / 29. 01. 1999 (Veľká Británia), krajina pôvodu: Veľká Británia, zaradenie v FCI: FCI VIII - Sliediče, retriever a vodné psy, sekcia 1: retríver, pracovné skúška: áno, oficiálna skratka v SR: LR.

 Základná starostlivosť o psa
Labradorský retriever nevyžaduje zložitú úpravu srsti. Odporúča sa srsť prečesať aspoň raz týždenne. Na odstránenie nečistôt zvyčajne stačí jemný kefu a mokrú handru. Labrador je aktívne plemeno, k udržaniu dobrej psychickej i fyzickej kondície a zdravia je ale potrebné psa zamestnať. Má rád dlhšie prechádzky, rád sa učí niečo nové a na niektoré kynologické disciplíny má doslova talent. Snáď okrem obrany, ktorá mu vzhľadom na jeho povahu nerobí dobre. Je nevyhnutné, aby mal labrador väčšinu dňa spoločnosť, samota ho stresuje. Labradorský retríver potrebuje k uchovnenie úspešne absolvovať pracovný skúšku. Pozor na niektoré choroby, ako dysplázia kĺbu. Medzi týmito psami sa objavuje aj epilepsie a alergie. Pri výbere šteniatka preto obzvlášť pozor!

História plemena labrador
Labrador je pes, ktorý miluje vodu. To preto, že ide o pôvodne rybárske plemeno.Labradorský retriever koncom 18. stor. pomáhal ťahať rybárom siete z vody. Čiernemu psovi sa hovorilo novofundlandský pes, rovnako ako jeho ťažšiemu a chlupatějšímu príbuznému. Neskôr bola táto dve plemená odlíšená. Žltý labrador sa objavuje až na konci 19. stor. K nám sa toto nádherné plemeno dostalo až roku 1971. Tu sa od retrievera očakávala iná povaha. Labrador je milý a neagresívny pes. Neznalosť spôsobila nepriaznivý vývoj labradora u nás. Dnes už plemeno zodpovedá medzinárodnému štandardu.

Landseer

Povaha plemena
O veľkých psoch sa hovorí, že bývajú mierumilovnejšiu a priateľskejší, než malé plemená. Landseer nie je výnimkou, je to veľmi milé a spoločenské plemeno. Veľmi radi sa maznajú a skvele vychádzajú s deťmi, a to aj s cudzími. Charakteristickou vlastnosťou je láska k vode.

Je to vyrovnaný, samostatný a dostatočne sebavedomý pes. Zároveň je veľmi oddaný svojmu majiteľovi, je poddajný a dobre cvičiteľný. Neprejavuje sa agresívne, ani príliš nešteká, ale svoju rodinu a teritórium dokáže v prípade ohrozenia ľahko ochrániť.

 Popis Landseer
Pes meria v kohútiku 72 až 80 cm, sučka 67 až 72 cm. Ideálna výška je daná štandardom, váhu štandard neuvádza, pohybuje sa medzi 50 až 68 kg. Od pohľadu by mal Landseer vyzerať ako vysoký, silný a vyvážený pes.

Základná farba je biela, s čierno sfarbenými fľaky, tzv platňami. Ňufák, golier, hrudník, končatiny a chvost musia byť biele. Srsť by mala byť hustá, dlhá a rovná.Tolerujú sa určité farebné odchýlky, napríklad čierne škvrnky v bielej. Ďalej je tolerované ľahké zvlnenie srsti na zadnej časti tela.

Hlava je veľká, bez kožných záhybov. Ňufák a pysky musia byť čierne. Oči sú hlboko zasadené, stredne veľké, hnedej farby. Trojuholníkové uši sa svěšují pozdĺž hlavy. Nežiaduce je zakrútený chvost.

Klasifikácia FCI
Číslo štandardu je 226/11.3.1988/GB. Krajina pôvodu je Nemecko / Švajčiarsko.Podľa štandardu FCI patrí Landseer do skupiny II. - Pinče, bradáče a molosoidné plemená, sekcia č 2 - molosoidné plemená, horského typu, bez pracovnej skúšky.Oficiálna skratka v SR je LS.

Základná starostlivosť o psa
Mladý Landseer spotrebuje pomerne veľké množstvo krmiva. Malo by byť kvalitné a vyvážené, pretože rast týchto psov je rýchly a telo dospelého psa musí byť silné, dobre stavané a osvalené.

Pre chov v byte existujú vhodnejšie plemená. Títo psi majú oveľa radšej zimu než horúčavu. Celoročný pobyt na záhrade im vyhovuje, aj keď v dome so svojimi pánmi sú samozrejme tiež veľmi radi. V súčasnosti je Landseer chovaný aj ako spoločník a spoločnosť ľudí je pre neho dôležitá.

Nadovšetko milujú vodu, letné mesiace im spríjemníte návštevou akejkoľvek kaluže.Radi sa vrhnú do vody aj v zime, pretože hustá a mastná srsť s podsadou len tak Nepremokne. Pre plávanie sú priamo stvorenia, ich labky sú pre to vybavené silnými plávacími blanami. Sú výbornými vodnými záchranári.

Landseer si s vľúdnym prístupom získate ľahko, ochotne sa poddá, s výcvikom a poslušnosťou nemá problémy. Pre takmer každé plemeno však platí, že pri výchove a výcviku je dôslednosť jedným z hlavných pilierov úspechu.

 História plemena Landseer
Landseer pochádza z Anglicka. Slúžil ako ťažný a mäsiarsky pes. S rybári a osadníkmi sa dostal na ostrov Newfoundland, kde spojením s miestnymi psami získal svoje typické čierno-biele sfarbenie, mohutnú telesnú stavbu a lásku k vode.

Ako samostatné plemeno vznikol Landseer až v roku 1956, kedy ho uznala FCI. Do tej doby bol (v USA a Kanade stále ešte je) považovaný za typ novofundlandského psa. Svoj názov získalo toto plemeno podľa maliara Edwina Landseer, ktorý svojím obrazom "Významný člen ľudskej spoločnosti" a ďalšími zvýšil popularitu týchto psov.

Aj napriek skvelú povahu a pekný exteriér je v ČR plemeno zatiaľ málo rozšírené, ročne sa u nás odchovám zhruba dva vrhy.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.