Choď na obsah Choď na menu
 


Kanadský retríver a Kólia dlhosrstá

5. 12. 2013

 Kanadský retríver

Povaha plemena
Pôvodným poslaním tohto plemena bolo vyháňanie kačíc a ich aportovanie z vody. Nova Scotia Duck TOLLING retreiver je dnes však viac spoločenským než loveckým psom.Je to priateľské, hravé a pozorné plemeno. Je značne inteligentný a väčšinou dobre počúva. Tolleri dokáže byť výborným strážcom. Je živý a aktívny, ale doma sa chová pokojne. Ako väčšina retrievera rád pláva a aportuje a to za akéhokoľvek počasia.Šteká veľmi málo. Na svoju rodinu je veľmi fixovaný, má rád spoločnosť a akékoľvek odlúčenie nesie veľmi zle. Kanadský retriever sa znáša s ostatnými psami i zvieratami dobre. K deťom sa chová trpezlivo. K cudzím ľuďom je priateľský a nemá sklony k agresivite.

Popis kanadského retrievera
Kanadský retriever je najmenší a najmladší zo všetkých retrievera. Dorastá do výšky psi 48 - 51 cm, sučky 45 - 48 cm a dosahuje hmotnosť okolo 20 kg. Priemerná dĺžka života je 12 - 14 rokov. Klinovitá hlava má širokú, mierne klenutú lebku. Trojuholníkové uši nasadené vysoko vzadu na hlave a sú zvesené. Orechovo hnedé oči kanadského retrievera majú mandľový tvar a priateľský výraz. Skus je úplný nožnicový. Chrbát má tolleri rovný, postupne sa zvažujúce k chvostu, zadok silnú. Chvost je nasadený v rovine chrbta a siaha až k pätám, je nesený veselo, špička je mierne zahnutá. Končatiny sú rovné s guľatými labkami. Tento retriever má plávacie blany medzi prstami. Srsť je dvojitá a dobre odpudzujúce vodu. Krycia srsť je stredne dlhá a mäkká, podsada je hustá a jemná, môže byť ľahko zvlnená. Sfarbenie kanadského retrievera je v odtieňoch červenej a oranžovej. Časté sú biele znaky na hlave, hrudi, labkách a biela býva aj špička chvosta. Tolleri môžu mať dva druhy pigmentu 1. svetlý (ružový) - nos i oko, 2. tmavý (čierny) - nos aj pigment okolo oka.
 Klasifikácia FCI
Kanadský retriever patrí do skupiny 8 - Sliediče, prinášača a vodné psy, sekcia 1 - retrívera s pracovnou skúškou.

Základná starostlivosť o psa
Srsť kanadského retrievera nie je príliš náročná na údržbu. Raz týždenne srsť dôkladne vykefujeme. V období pĺznutia je potrebné častejšie česanie. Títo inteligentné psy sa učia veľmi rýchlo a výchova nie je nijako náročná. Nova Scotia Duck TOLLING retriever však potrebuje značné množstvo pohybu. Rád pláva a aportuje, alebo sa hrá s loptičkou. Toto plemeno môže dosiahnuť výborných výsledkov v loptových hrách, obratnosti a poslušnosti, výborne sa reprezentuje v agilty alebo vo flyball. Hodí sa predovšetkým do športovo založenej rodiny. Môže byť však vedený aj poľovne a to nielen pre aportovanie z vody.

História plemena kanadský retriever
Tento najmenší z retrievera pochádza z Nového Škótska patriacemu Kanade. Kanadský retriever sa objavuje už v 17. storočia, keď kolonizátori priviezli labradormi s rovnou srsťou pečeňovej farby. Nova Scotia Duck TOLLING retriever má medzi svojimi predkami okrem St. John dog tiež kokeršpanielov, írskej setrami aj kólia, vďaka ktorým sú na rozdiel od iných retrievera dobrými strážnymi psami. Vďaka Cyrila Colwellovi bol chov roku 1945 uznaný kanadským Kennel klubom. V priebehu 50. a 60.rokov sa chov rozrástol. Postupne sa kanadský retriever dostal aj do Európy.Medzinárodná kynologickou federáciou (FCI) bol ale uznaný až roku 1981. Dnes sa jeho chov najrozšírenejší vo Švédsku a Dánsku. U nás sa kanadský retriever objavil až roku 1996.

Kólia dlhosrstá

 

Povaha plemena
Je to krásny, pôsobivý a elegantný pes mierne a priateľskej povahy. Je neuveriteľne inteligentný a aktívny. Miluje život v kruhu rodiny, výborne sa znáša s deťmi. Hádky znáša veľmi zle. Títo psi vychádzajú veľmi dobre s ostatnými psami i domácimi zvieratami. Svoju rodinu verne chráni, čo z nej robí výborného strážcu. Kólia je jemná, prítulná a veľmi dobre ovládateľná. Zvyčajne nie je nervózny, ani agresívny.Potrebuje kontakt s človekom. Neoceniteľnou výhodou plemena je, že nelovia zver a nemá potrebu sa túlať.

Popis dlhosrstej kólie
Toto prekrásne plemeno dorastá do výšky 51 - 65 cm v kohútiku a dosahuje váhy 18 - 30 kg. Priemerná dĺžka života je 12 - 14 rokov. Hlava je dlhá a dopredu sa zužuje, s plochou lebkou a čiernym nosom. Oči sú mandľového tvaru, stredne veľké a šikmo posadené. Uši sú malé, polovztýčené a vysoko funkčné. Kólia je schopná zachytiť hlas ovčiaka aj na vzdialenosť vyše 1,5 km. Telo je dlhšie ako výška v kohútiku. Má pevný a rovný chrbát. Chvost je dlhý a nízko nasadený, na špičke ohnutý nahor.Predné nohy sú rovné a svalnaté, zadné mohutné a šľachovité. Labky oválne s dobre vyvinutými vankúšikmi a klenutými prstami. Osrstenie je bohaté s hustou podsadou a dlhými, rovnými a hrubými pesíky. Sfarbenie je svetlo zlatej až sýto mahagónové s čiernymi špičkami chlpov a bielymi odznaky, trojfarebné (čierne, trieslovej a bielej) alebo modro mramorované s bielymi, prípadne s trieslovými znakmi.
 Klasifikácia FCI
Skupina 1 - ovčiarske psy a pastierske psy. Sekcia 1 - ovčiarske psy s pracovnou skúškou.

 Základná starostlivosť o psa
Dlhosrstou kóliu je nutné približne raz za týždeň dôkladne učesať a vykefovať, predovšetkým na miestach, kde je srsť hustejšia, sa musí "prečesať" až na kožu, čím sa predíde tvorbe chuchvalcov. Inak je v zásade srsť kólie samočistiaci. V období pĺznutia musíme kóliu česať a kefovať denne. Ak to nie je nevyhnutne nutné, kóliu nekúpeme. Keď už sa tak rozhodneme najlepší čas je pĺznutia, kedy najmenej chlpov a kožuch lepšie preschne. Kólia je inteligentný pes a veľmi rýchlo sa učí. Jej výcvik nie je náročný a hodí sa aj pre začiatočníkov. Výcvik by mal byť skôr formou hry, tvrdú výchovu znáša veľmi zle. Vďaka svojej srsti znáša všetky nepriazne počasia. Môže byť držaná vonku iv byte. Dlhosrsté kóliu je však nutné poskytnúť dostatok pohybu. Miluje najrôznejšie športy, aportovanie aj hry s loptou 

 História plemena kólia
Dlhosrstá kólia pochádza zo škótskej nížiny a svoje meno asi dostala po miestnom plemenu oviec známom ako colley. Je to však ovčiarsky pes európskeho pôvodu a na území Veľkej Británie sa pravdepodobne dostal spolu s Keltmi. Medzi predkami tejto kólia sa pravdepodobne nachádza belgický, francúzsky alebo nemecký ovčiak aj špic. Ako mnoho iných psov vďačí za svoju popularitu kráľovnej Viktórii. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia pri návšteve panstvo v Balmora ju títo atraktívne psy nadchli, a tak si niekoľko kólií odviezla na windsdorský zámok.Dlhosrstá kólia sa v Anglicku čoskoro stala vyhľadávaným psom a od konca osemdesiatych rokov bola populárna aj v USA. V roku 1940 sláva tohoto plemena ešte stúpla vďaka filmu Lassie sa vracia. Pôvodne je to pes ovčiarsky, dnes skôr spoločenský.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.