Choď na obsah Choď na menu
 


Jazvečík dlhosrstý/hladkosrstý/drsnosrstý/trpasličí

4. 12. 2013

 Jazvečík dlhosrstý

 

Povaha plemena
Jazvečík je inteligentný, vynaliezavé a charakterný plemeno. Nie je nejposlušnějším psom a dokáže byť značne umienený. V akcii je veľmi odvážny, tvrdý a vytrvalý. V rodinnom prostredí má rád pohodlie a vyžaduje pozornosť. Je veľmi citlivý a tvrdá slová ho zraňujú. Lipne na svojich pánoch a nie je rád sám. Keď ho popadne lovecká vášeň, pokojne sa vydá na prieskum a na pána sa neobzerá. Väčšina jazvečíkov hoci sú živí a aktívne, nerobia zbytočný rozruch. Pri neznámych zvukoch začne hlasno štekať. Má vynikajúci čuch. U jazvečíka je jeho rodina na prvom mieste. Cudzích ľudí ignoruje a chová sa k nim rezervovane. K deťom má dobrý vzťah, ale rozhodne zo seba nenechá robiť hračku. So psami vyhází dobre, obhajuje si však tiež svoje územie. Ak sa s domácimi zvieratami zoznámi ako šteňa, nemá s nimi neskôr problém.


 Popis dlhosrstého jazvečíka

Dlhosrstý jazvečík sa vyskytuje v troch veľkostiach:

• Štandardný - obvod hrudníka 35 cm, hmotnosť 7-9 kg
• Trpasličí - obvod hrudníka 30-35 cm, hmotnosť 5-7 kg
• Zajačí - obvod hrudníka menej než 30 cm, hmotnosť okolo 4 kg
Priemerná dĺžka života je 13-15 rokov. Dlhá hlava sa smerom ku špičke nosa rovnomerne zužuje, ale nie je špicatá. Vysoko nasadené uši sú zaguľatené a visia tesne pri tvári. Oči sú stredne veľké a oválne a nesmú mať pichľavý výraz. Dlhosrstý jazvečík má nožnicový alebo kliešťový skus. Jazvečík má rovný chrbát a dlhú, širokú zadok. Chvost je nasadený v predĺženej línii chrbta. Brucho je mierne vtiahnuté.Srsť dlhosrstého jazvečíka je dlhá, hodvábne lesklá a hladká. Farba je červená, čierna s hrdzavými znakmi alebo tigrovaná alebo žíhaná.

Klasifikácia FCI
Jazvečík dlhosrstý patrí podľa klasifikácie FCI do skupiny 4 - Jazvečíky s pracovnou skúškou.

Základná starostlivosť o psa
Srsť dlhosrstého jazvečíka stačí pravidelne česať obzvlášť v miestach, kde sa tvoria chuchvalce. Pravidelne prezerajte uši, odstraňujte prebytočné chlpy, aby ste zabránili zápalu. Väčšina jazvečíkov je veľmi maškrtných a majú veľký sklon k priberaniu. Tučný jazvečík, znamená chorý jazvečík. Nadváha veľmi zaťažuje dlhý chrbát a prináša so sebou veľa zdravotných problémov. Preto im nedávajte viac jedla, než potrebujú. Jazvečík je značne tvrdohlavý a potrebuje preto dôslednú výchovu. Aj keď nepatrí k nejposlušnějším, ak budete dostatočne trpezliví je schopný sa veľa naučiť. Nikdy však od neho nečakajte stopercentnú poslušnosť.Tomuto plemenu sa odporúča dostatočný pohyb, aby si udržal pevné svalstvo.Jazvečík zďaleka nie vždy rešpektuje hranice svojho teritória, preto by mal byť pozemok oplotený. Kvôli svojmu dlhému chrbta sa príliš nehodí pre psie športy.

 

 História plemena jazvečík
Psy s dlhým telom a krátkymi nohami sa objavovali na stenách chrámov v starom Egypte. Ďalej môžeme nájsť hlinené sošky podobné jezevčíkům pochádzajúci z Peru, Mexika, Grécka alebo Číny. V rímskych vykopávkach boli nájdené pozostatky podobné týmto psom. Dlhosrsté jazvečíky vznikli asi v 15. storočia v Nemecku skrížením pôvodných hladkosrstých jazvečíkov sa španielmi. Roku 1888 bol založený klub milovníkov jazvečíkov a ustanovený prvý štandard.

Jazvečík drsnosrstý

Povaha plemena
Drôtosrstý jazvečík je odvážny, dominantný, má zmysel pre humor. Je vynaliezavý, tvrdohlavý, mazaný, ostražitý, húževnatý a zvedavý. Drsnosrstého jazvečíka musíte čoskoro oboznámiť s najrôznejšími možnými situáciami, aby sa jeho povaha mohla pozitívne rozvíjať, v opačnom prípade môže byť zo všetkého nového vystrašený a nahnevaný. Jazvečík sa dodnes používa na lov, ale je vhodný aj do rodiny.

Popis drsnosrstého jazvečíka
Jazvečíky sa delia do troch základných skupín podľa veľkosti:

• Štandardná veľkosť (jazvečík veľký) má obvod hrudníka od 35 cm, váha smie dosiahnuť maximálne 10 kg ale žiadúce je váha do 9 kg.
• Trpasličí veľkosť (jazvečík stredná) má obvod hrudníka od 30 do 35 cm, bežná váha je okolo 4 kg.
• Králičie veľkosť (jazvečík malý) obvod hrudníka je menší ako 30 cm a váha maximálne 3,5 kg.
 
Hlava jazvečíka drsnosrstého je pretiahnutá, rovnomerne sa zužujúci ku špičke nosa, je čisto a ostro rezaná. Ploché čelo je len ľahko klenuté a pozvoľna prechádza do jemne tvarovaného, ​​jemne vydutého chrbta nosa. Ňufák je dlhý a úzky. Chrup je silný a dobre vyvinutý, očné zuby do seba zapadajú. Oči sú veľké, oválne, s jasným, živým, inteligentným a priateľským výrazom. Farba jazvečíka drsnosrstého je žiarivo tmavo červenohnedá až čiernohnedá. Šedej či perleťové sklenej oči nie sú chybou šedých alebo škvrnitých psov sú však nežiaduce. Uši sú posadené vzadu vysoko u temena hlavy, sú primerane dlhé a zaoblené, predným okrajom priliehajú k lícu.Hrudné končatiny musia byť svalnaté, silné, pevné a široké, schopné práce pod zemou. Hrudný kôš je oválny a priestranný, zreteľne vystupuje prsná kosť. Brucho je ľahko vtiahnuté. Laby sú silne uzavreté, s pevnými vankúšikmi a silnými pazúrmi, prsty nesmie byť zrastené. Rovný chvost je urastený bez výrazného prechodu. Až na ňufák, obočie a uši je telo jazvečíka drsnosrstého pokryté priľahlú, hustou drsnú srsťou s podsadou. Na ňufáku sú fúzy, obočie je kartáčovité, srsť na ušiach je kratšia a hladšie než na zvyšku tela. Chvost je drsný, srsť priľahlá. Chybou je srsť mäkká, odstávajúce a kučeravá. Najbežnejšou sfarbenie je červeno-hnedé, žlté, alebo šedej a bielej, pálenie rôznych farieb sa vyskytuje na previsoch papule, obočia, ušiach, labkách av miestach ritného otvoru, žíhané jazvečíky sa vyskytujú v dvojfarebnej kombinácii.


 Klasifikácia FCI
Roku 1888 bol v Nemecku založený "Klub milovníkov jazvečíkov" a vtedy bol aj prijatý ich prvý štandard. FCI IV. - Jazvečíky, oficiálne skratka: J, JTK, číslo štandardu: 148 / 09.05.2001 (Nemecko).

Základná starostlivosť o psa
V závislosti na kvalite srsti sa musí približne dvakrát do roka šklbať, najmä srsť na hlave má byť krátka. Prebytočné chlpy medzi vankúšikmi na labkách je treba jazvečíkovi zastrihávať.

 História plemena jazvečík hrubosrstý
Drôtosrstý jazvečíky vznikli na prelome 17. a 18. storočia krížením hladkosrstých jazvečíkov s bradáčom a posledných sto rokov boli títo potomkovia krížené ešte s Dandie dinmond teriérom. Dodnes sa využívajú na lov vysokej i drobnej zveri (jazvece, králiky, srnce, diviaky, líšky). Pes je vhodný do rodiny.

Jazvečík hladkosrstý

Povaha plemena
Hladkosrstý jazvečík je odvážny, dominantný, svojhlavý. Je tiež mazaný, ostražitý, vynaliezavý, živý, húževnatý a zvedavý, má zmysel pre humor. Často sa stáva doslova závislý na svojich ľuďoch, je potrebné zoznamovať ho už v mladosti s rôznymi situáciami, cudzími psami a ľuďmi.

Popis hladkosrstého jazvečíka
Jazvečíky sa delia do troch základných skupín podľa veľkosti:

• Štandardná veľkosť (jazvečík veľký) má obvod hrudníka od 35 cm, váha smie dosiahnuť maximálne 10 kg, ale žiadúce je váha do 9 kg.
• Trpasličí veľkosť (jazvečík stredná) má obvod hrudníka od 30 do 35 cm, bežná váha je okolo 4 kg.
• Králičie veľkosť (jazvečík malý) obvod hrudníka je menší ako 30 cm a váha maximálne 3,5 kg.

 Ňufák jazvečíka je dlhý a úzky. Chrup je silný a dobre vyvinutý, očné zuby do seba zapadajú. Povolený je nožnicový aj kliešťový skus. Oči sú veľké, oválne, s jasným, živým, inteligentným a priateľským výrazom. Hrudný kôš je oválny a priestranný, zreteľne vystupuje prsná kosť. Brucho je ľahko vtiahnuté. Laby sú silne uzavreté, s pevnými vankúšikmi a silnými pazúrmi, prsty nesmie byť zrastené. Rovný chvost je urastený bez výrazného prechodu. Srsť hladkosrstého jazvečíka je krátka, hustá, lesklá, hladko priliehajúca k telu. Možnou chybou je príliš jemná srsť, kožené konce uší, hladkoplodá miesta, alebo hrubá alebo príliš bohatá srsť. Osrstenie chvosta je bohaté, nie však príliš, môže sa tvoriť menšie vlajka. Chybou sú holé miesta alebo hrubá naježená srsť. Hladkosrstý jazvečík má najbežnejšie sfarbenie červeno-hnedé, žlté, alebo šedej a bielej, pálenie rôznych farieb sa vyskytuje na previsoch papule, obočia, ušiach, labkách av miestach ritného otvoru, žíhané jazvečíky sa vyskytujú v dvojfarebnej kombinácii.

Klasifikácia FCI
Roku 1888 bol v Nemecku založený "Klub milovníkov jazvečíkov" a vtedy bol aj prijatý ich prvý štandard. FCI skupina IV. - Jazvečíky, oficiálne skratka: J, JTK. Číslo štandardu je 148 / 09.05.2001 (Nemecko).

Základná starostlivosť o psa
Srsť hladkosrstého jazvečíka nevyžaduje príliš veľa starostlivosti. Odumreté a uvoľnené chlpy postačí raz za čas odstrániť gumovou rukavicou.

História plemena jazvečík hladkosrstý
Hladkosrsté jazvečíky sa s najväčšou pravdepodobnosťou odštiepili v 14. až 15.storočia od francúzskych basetov a pinčov. Boli teda najstaršími nemeckými loveckými psami. Dodnes sa využívajú na lov vysokej i drobnej zveri (jazvece, králiky, srnce, diviaky, líšky). Tento pes je vhodný do rodiny.

Jazvečík trpasličí

Povaha plemena
Jazvečík je sebavedomý a svojrázny psík, ale nesmieme zabudnúť jeho chytrosť a vynaliezavosť. Medzi všeobecne známou trochu negatívne vlastnosť patrí jeho tvrdohlavosť, ktorú možno dôsledným výcvikom prekonať. Neznáša však tvrdý prístup, kričanie a dril. Jazvečík je stále jedným z najrozšírenejších loveckých plemien, avšak je tiež hojným domácim maznáčikom. Hodí sa aj do väčších rodín s deťmi, deti ho musí byť ako živého tvora a nie ako plyšovú hračku. Miluje prítomnosť rodiny a pokoj domova. Je výborným strážcom, ale nešteká zbytočne. S ostatnými psami alebo mačkami môže mať občas problém.


 Popis trpasličieho jazvečíka
Trpasličí jazvečík dosahuje váhy 4 kg. Priemerná dĺžka života je 12 - 15 rokov.Hlava je pretiahnutá a smerom k ňufáku sa zužuje. Oči sú stredne veľké, oválneho tvaru farby tmavočervené alebo čiernohnedé. Uši tvaru písmena V sú vysoko posadené, splývajúce pozdĺž hlavy so zaoblenou špičkou. Telo je dlhé, rovné. Zadok sa mierne zvažuje. Chvost je pomerne nízko nasadený a nesený v predĺženej línii tela.Končatiny sú svalnaté a rovné. Sú tri varianty osrstenia-krátkosrstý, dlhosrstý a hrubosrstý. Farba je červená, žltá, čierna s pálením alebo škvrnitá či tigrovaná.

Klasifikácia FCI
Skupina 4 - jazvečíky. S pracovnou skúškou.

Základná starostlivosť o psa
Trpasličí jazvečík nie je nijako náročný na údržbu srsti. Jediné, na čo treba dbať, sú miesta, kde sa môžu tvoriť zacuchance, sú to predovšetkým uši a chvost. Inak stačí raz za čas pravidelne prečesať. Jazvečík je aktívny a temperamentný pes a má rád pravidelné prechádzky a je tiež vhodným psom pre výcvik alebo agility. Na stravu nie sú nároční, ale bohužiaľ majú sklony k obezite. Nadváha zaťažuje chrbticu a obličky. Občas mávajú problémy s chrupom, preto je vhodné dávať im špeciálne veci na žuvanie.

 

História plemena trpasličí jazvečík
Psy podobní jezevčíkům boli známi už v stredoveku. Prvé písomné zmienky o krátkonohých psoch používaných na lov pod zemou nájdeme v germánskych spisoch z 5. -9. storočí nášho letopočtu. Krajinou pôvodu jazvečíka je Nemecko, kde bol vyšľachtený z brakýřů. K ustanovenia plemeno došlo roku 1879 v Hannoveri. Avšak história trpasličieho jazvečíka začína koncom minulého storočia. Na dosiahnutie miniaturnost, s cieľom nahradiť fretky pri vyháňaní králikov z nôr, boli jazvečíky krížené s inými drobnými plemeno ako napríklad pinčmi alebo teriérmi. Tieto snahy však nepriniesli žiaduce výsledky a tak sa začali krížiť najmenší zástupcami jazvečíkov. Prvé trpasličie jazvečíky boli zapísaní do plemennej knihy roku 1902.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Pomoc pri vycviku

(Pindo, 16. 1. 2019 7:40)

Ahoj akurat sme si kúpili jazvečíka kratkosrsteho má 13tyzdnou bol strašne vychudnutý ale už sa dáva dokopy len nám stále láka a Vika vnútri keď ho dáme von tak nič len sedí alebo ide do myšky zo stanicou druhému psíkovi čo máme vonku na stráženie poraďte niekto ako ho to naucit

trpasluci jazvecik

(laura domcekova, 11. 1. 2016 20:05)

mame ho aj mi ja pekný ma asi 4 mesiace a veľmi hryzie ale zvykáme si.
no je namaľovaný ako obraz .
mame ho z útulku mame ho od 1 mesiaca aj 2 týždňov
kúpeme ho každý týždeň
je to izbový pes volá sa MAXIK spí v posteli s nami ale včera si našiel na spanie krabicu v mojej izbe

moja.Dyxy

(Lehutova Zuzana, 14. 5. 2015 10:32)

Stale je detska ma rada teplo este teraz kurime v krbe aby sa zohriala ma uz rok neviem ako ju naicit vonku mame velky dvor ale ona musi mat tunel v decke a v teple

Perlita

(Olga Slavik, 10. 1. 2015 23:06)

Nasa Perlita - jazveci dlhosrsty - mahagon, 12 rocna je nas poklad. Je, ako pisu, pohodlna, na nas viazana, poslusna na 90 %, maskrtna (vecny boj) s nadvahou. Ale nemenili by sme. Tazko, tazko nam bude bez nej, az nas "opusti".