Choď na obsah Choď na menu
 


Japonský špic

4. 12. 2013

 Japonský špic

Povaha plemena
Japonský špic je inteligentný, učenlivý a chápavý pes, výborne sa hodí pre psie agility a športy, pretože sa rád predvádza. Je veľmi smelý, veselý a jasavý.Japonský špic je až prehnane oddaný svojej rodine a ťažko nesie odlúčenie od jednotlivých členov, miluje deti a bez problémovo vychádza so psami a domácimi zvieratami. K cudzím ľuďom sa chová rezervovane.

Popis japonského špica
Psy meria 30 až 38 cm, sučky sú o niečo menšie, štandard FCI presnú váhu neuvádza. Dôležitý je pomer výšky v kohútiku k dĺžke tela, ktorý je 10: 11.

Hlavu má japonský špic stredne širokou a zaoblenou, zadná časť lebky je najširšia, stop je patrný. Papuľa je špicatá, na konci mierne zaoblená, ňufák je malý, okrúhly a tmavo čierny. Čeľuste majú nožnicový zhryz, silné zuby sa udržujú biele. Stredne veľké oči majú tvar mandle, sú posadené mierne šikmo a majú tmavú farbu. Uši sú nasadené vysoko nie príliš ďaleko od seba, sú malé, trojuholníkové a vždy vztýčené.

Malé mačacie labky majú silné vankúšiky, uprednostňuje sa čierna farba vankúšikov aj pazúrov. Chvost je vysoko nasadený, stredne dlhý, nesený nad chrbtom. Srsť krycie je rovná a odstávajúce, podsada je krátka, mäkká a veľmi hustá. Od krku k pleciam a pod hruďou je bohatá levia hriva, ktorá tvorí golier, chvost sa pýši dlhým a bohatým závesom. Farba srsti je čisto biela.

 Klasifikácia FCI
Podľa štandardu FCI patrí japonský špic do skupiny V. - Špice a primitívne typy, sekcia 5 - Ázijský špic a príbuzné plemená (bez pracovnej skúšky). Oficiálna skratka v Českej republike je JSP. Číslo štandardu je 262 (Japonsko).

Základná starostlivosť o psa
Japonský špic sa nesmie príliš česať ani kefovať, poškodzuje sa tým podsada srsti.V čase pĺznutia je na vyčesávanie odumretých a vypadaných chlpov najvhodnejšie riedky hrebeň s dvojitou radom kovových zubov.

História plemena japonský špic
Predkom Japonského špica je veľký biely nemecký špic, ktorý sa do Nemecka dostal v 19. storočia, tvrdí sa ale, že jeho blízkym príbuzným je aj Norbotten špic či samojedské pes. Japonský špic bol prvýkrát vystavený v roku 1921 v Tokiu. Plemeno bolo uznané japonskými kynológov až roku 1948, tento štandard je v podstate platný dodnes. Mimo Japonsko plemeno príliš rozšírené nie je.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.