Choď na obsah Choď na menu
 


Írsky seter

4. 12. 2013

 Írsky seter

Povaha plemena
Írsky seter je inteligentný, trochu tvrdohlavý, ale napriek tomu dobre cvičiteľný pes. Z hľadiska poľovníctva je však výcvik trochu náročnejšia ako u ostatných loveckých psov, preto nie je medzi poľovníkmi tak rozšírený. Napriek tomu je to vynikajúci poľovný pes s dobrým nosom, výbornou pracovnou spôsobilosťou, vytrvalosťou, temperamentom a neutíchajúci ochotou k práci. Medzi majiteľmi je obľúbený aj pre svoju hravosť, prítulnosť, láskavosť a oddanosť. Nie je agresívny, naopak je mierny, kamarátsky a spoľahlivý.

Popis írskeho setra
Tohto poľovného krásavca by mohlo charakterizovať jediné slovo: elegancia. Je to stredne veľký pes s váhou 20 až 25 kg a výškou asi 60 cm v kohútiku. Má dlhú hladkú srsť bez kučier, vyvážené telo s úzkou lebkou, dlhým krkom, hlbokú hruďou a svalnatými bedrami. Stredne dlhý chvost nosí v úrovni chrbta alebo nižšie. Írsky seter sa pohybuje voľne s majestátne vzpriamenú hlavou av porovnaní s ostatnými setrami pôsobí štíhlejším a ladnějším dojmom. V priemere sa dožíva asi 13 rokov.

Klasifikácia FCI
V roku 1882 bol založený prvý klub írskych červených setrov "Red Setter Club", ktorý o štyri roky neskôr vydal plemenný štandard a potom aj smernice pre lovecké využitie. Podľa klasifikácie FCI je írsky seter zaradený do VII. Skupiny - Nastavovacia psy, podskupina 2 - britskí a írski stavacie psy s loveckou skúškou. Oficiálna skratka pre SR je IS. Určením je to rodinný a lovecký pes.

Základná starostlivosť o psa
Hoci ide o pôvodne loveckého psa, dá sa dobre chovať aj v byte. Názor, že írsky seter potrebuje extrémne veľa pohybu je diskutabilná. Je však nutné pravidelné venčenie, aspoň 30 minút ráno a popoludní, večer potom prechádzku predĺžime.Neodporúča sa mať psa striedavo vo vonkajšom koterci a doma, pretože pobyt vonku by potom mohol považovať za trest. Ak je chovaný doma, vytvorte mu tichý kútik stranou rodinného ruchu.

Jeho srsť potrebuje pravidelne prečesávať a aspoň trikrát do roka trimovať. Keďže má podobne ako kokeršpaniel veľké, tesne k hlave priliehajúce uši, je nutné chlpy okolo vonkajšieho zvukovodu odstrihávať, aby nedochádzalo k zápalom. 

 História plemena írsky seter
Írsky seter vznikol v Írsku pravdepodobne systematickým krížením Írskeho červenobílého setra s neznámym červeným psom. Pôvodne sa vedľa seba správal ako írsky červený seter, tak červenobiely seter a ich majitelia je bežne krížili v snahe získať čo najlepšiu jedinca pre prácu. Červených setrov však bolo spočiatku menej.Až postupne začala ich obľuba stúpať, pretože boli považovaní za elegantnejšie.Najväčší rozmach v chove írskych červených setrov nastal v druhej polovici 19.storočia. V Čechách sa začal írsky seter objavovať najskôr predovšetkým na šľachtických poľovných revíroch, ale koncom 19. storočia, kedy nastal rozvoj poľovníctva a chovu zveri, vzrastal aj počet chovných staníc a za prvej republiky ich bolo už neúrekom. Dnes je u nás registrované niekoľko desiatok chovných psov a súk v reprodukčnom veku.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.