Choď na obsah Choď na menu
 


Hovawart

2. 12. 2013

 Hovawart                             

Povaha plemena
Dobromyseľný, vyrovnaný, veselý, hravý, tvrdý sám k sebe, tvrdohlavý, pokojný, inteligentný, verný, prítulný, ostražitý, ochranársky a pozorný pes, dobrý strážca. Má dobrý čuch, preto je veľmi vhodný ako stopovacie, lavínový, strážny a obranársky pes.Ak sa už v rannom veku zoznámi s mačkami a inými domácimi zvieratami, vychádza s nimi aj v neskoršom veku veľmi dobre. S deťmi vychádza bezproblémovo, pretože je veľmi trpezlivý. K cudzím ľuďom a návštevám sa chová rezervovane.

Popis hovawarta
Veľkosť psov v kohútiku sa pohybuje od 63 do 70 cm, sučky meria 58 až 65 cm. Váhová tolerancie je od 25 do 40 kg. Lebka je silná so širokým vyklenutým čelom. Stop je výrazný. Ňufák je vždy čierny, prípustné sú svetlé škvrnky, nozdry sú dobre vyvinuté a roztvorené. Papuľa je silná, smerom k ňufáku sa mierne zužuje. Pysky pevne priliehajú a prekrývajú silný chrup s nožnicovým vzorcom, výstavné hovawart musí mať vždy všetkých 42 zubov, zuby sú zasadené kolmo k čeľusti, povolený je aj kliešťový skus.

Uši hovawarta sú voľne priliehajúce, majú trojuholníkový tvar, sú posadené vysoko a pomerne ďaleko od seba. V pokoji visí voľne pozdĺž lebky.

Hrudné končatiny sú silné a rovné. Ramená sú silne osvalené. Chvost musí byť husto osrstený, svojou dĺžkou dosahuje až k pätám, nikdy nie až k zemi. Nesený môže byť vysoko, prehnutý nad chrbtom, alebo zvesený.

 Labky na predných aj zadných končatinách sú veľmi silné a kompaktné. Prsty má hovavart klenuté a tesne priľahlé, paspárky by mali byť odstránené (pozor, sú krajiny, kde je to zákonom zakázané). U tmavých psov musí byť pazúriky čiernej, u svetlých, môžu byť pigmentované.

Srsť je hustá, dlhá a pevná, tesne priliehajúce a mierne zvlnená. Podsadu má hovawart slabú. Zlatočerná farba (čierna s odznakmi) je čierna a veľmi lesklá so stredne plavými znakmi. Čierna farba je lesklá, drobné biele znaky na hrudi, prstoch a špičke chvosta sú povolené. Očné viečka, pysky a vankúšiky labiek musia byť čierne.

Plavá farba je lesklá, smerom ku končatinám a bruchu prechádza vo svetlejší odtieň.Drobné biele znaky na hrudi, prstoch a špičke chvosta sú povolené. Očné viečka, pysky a vankúšiky labiek musia byť čierne.

Klasifikácia FCI
Podľa štandardu FCI patrí hovawart do II. skupiny - Pinče a bradáče, molosoidné a švajčiarske salašnícke psy, sekcia 2.2 Molossov, horskí psy (bez pracovných skúšok).Oficiálna skratka v Českej republike je HW. Číslo štandardu je 190 (Nemecko).

Základná starostlivosť o psa
Srsť hovavarta nevyžaduje príliš starostlivosti, stačí jej občasné česanie a kefovanie, aby sa odstránili odumreté chlpy. Pazúry je potrebné udržiavať krátke.

História plemena hovavart
V stredoveku bol hovawart chovaný ako strážny pes v sedliackych stavebných. Tým vznikol aj jeho názov, hovawart - stráž domu. Neskôr bol Hovawart krížený s Leonbergrem a Novofunlandem, v dnešnej dobe je toto plemeno obľúbené najmä v Nemecku a vo Veľkej Británii.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.