Choď na obsah Choď na menu
 


Holandský ovčiarsky pudel

2. 12. 2013

Holandský ovčiarsky pudel

Povaha plemena
Holandský ovčiarsky pudel bol pôvodne určený na stráženie a zároveň to bol pes honecký. Jeho základnými črtami sú ostražitosť, hravosť. Nikdy nie je ostrý. Je to pes priateľský s hravou povahou a veľmi dobre si rozumie s deťmi, s ktorými si dokáže hrať celé hodiny.

Popis holandského ovčiarskeho pudla
Holandský ovčiarsky pudel je dlhosrstý pes harmonickej postavy, s ostražitým, chytrým pohľadom a prívetivým charakterom. Jeho hlava vyzerá objemnejšie, než v skutočnosti je. Uši sú nízko posadené, visiace a široké. Oči sú veľké, guľaté, nie však vypuklé ani hlboko vsadené, sú umiestnené skôr na prednej časti lebky než po stranách. Holandský ovčiarsky pudel má telo trochu dlhšie než jeho výška v kohútiku.Kostra je ľahká, chvost dlhý, pokrytý hustou srsťou, je šavlovitého tvaru. Napriek malej výške sa tento pes pohybuje na ovčiakov toľko typickým pohybom - klusom.Holandský ovčiarsky pudel má hustú, dlhú srsť s bohatou podsadou. Srsť je drsná a vlnitá, neprípustné je, aby bola hodvábna. Najvyhľadávanejšie farba srsti je modro - sivá s čiernou, ale inak sú prípustné všetky farby. Pes je v kohútiku vysoký 43 až 50 cm, sučka je cca o 3 cm menší. Váži približne 23 - 32 kilogramov.

Klasifikácia FCI
Plemeno holandský ovčiarsky pudel patrí podľa FCI do skupiny I. - Ovčiari a pastierske psy, sekcia 1 - ovčiarske psy s pracovnou skúškou. Oficiálna skratka v SR je SCA. Číslo štandardu je 313/26.03.1992 Holandsko.

Základná starostlivosť o psa
Ako bývalý pastiersky pes vyžaduje veľa pohybu. Potrebuje dostatočný výbeh, aby sa zbavil nahromadené energie. Podnikajte preto so svojim psom dlhé prechádzky. Ak psa dostatočne vyvenčíte, bude potom v dome tichý. Jeho srsť má vďaka svojej kvalite samočistiaci charakter. Psa umývame iba v prípade, že je veľa zašpinený.Pretože tento pes má sklony k plstnateniu, musíme ho pravidelne raz týždenne kefovať. Výnimkou je srsť mladého psa, ktorá nevyžaduje toľko starostlivosti, pretože ešte nemá sklony k plstnateniu. Srsť psa môže byť trochu strapatá, ale to nie je na škodu. Títo psi sa pri výcviku dobre a radi učia, sú pracovití. Holandský ovčiarsky pudel však nepotrebuje inú osobitnú starostlivosť.

História plemena holandský ovčiarsky pudel
Holandský ovčiarsky pudel je rozšírený na severe Holandska v provincii drene. Toto plemeno bolo v Holandsku uznané až v roku 1964. Je to pastiersky pes, ktorý bol používaný k stráženiu stád. Schapendoes znamená v preklade "zarastený ovčiak". Jeho srsť je dlhá a vlnitá a zaujímavosťou je, že kynologická federácia vydala pre tieto psy zákaz kúpania, pretože jeho srsť má vysoké samočistiacu schopnosť. Povolené je len kúpanie v prípade, že sa pes veľmi zašpiní.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.