Choď na obsah Choď na menu
 


Grifon bruselský

1. 12. 2013

 Grifon bruselský

 

Povaha plemena
Bruselský grifon je veľmi živý, ostražitý a pozorný pes. Miluje svojho pána, je rád stredobodom jeho pozornosti a je mu bezmedzne oddaný. Tento pes je hrdý, inteligentný, učenlivý, vyrovnaný a aj pozorný a citlivý. Bežne sa dožíva vysokého veku.

Popis Grifónka bruselského
Bruselský grifon má v kohútiku v rozmedzí 22 až 28 cm, váha by sa mala pohybovať medzi 3,5 a 6 kg. Čierny ňucháč sa nachádza v rovnakej výške ako oči. Je široký s rozšírenými nosnými otvormi. Pri pohľade z boku sa zdá, že brada, ňufák a čelo leží v rovine. Papuľa musí vystupovať a nesmie byť dlhšia ako 1,5 cm, chybou je, neleží ak ňufák v línii očí. Grifon má predkus, papuľa sa ale musí pevne uzatvárať, nesmie byť viditeľné zuby, ani jazyk. Šírka papule je závislá na rezacích, preto nesmie žiadny chýbať. Bruselský grifon má drsnú rovno priliehajúca srsť s podsadou. Srsť je od prírody hrubá, ľahko vlnitá, ale nie kučeravá, dĺžka srsti má byť okolo 2 cm.Farba srsti býva svetlo hrdzavá a gaštanová, často s čiernym nádychom na ňufáku, ušiach a brade. Pohyb je silný s paralelným pohybom končatín a dobrú energiou.

Klasifikácia FCI
Bruselský grifon patrí podľa štandardu FCI medzi plemená spoločenská a toy, sekcia 3 - Malí belgickí psi. Oficiálna skratka v SR je BRG. Číslo štandardu je 80 (05. 05. 2003).

Základná starostlivosť o psa
Bruselský grifon sa pravidelne trimuje, fúzy a obočie sa ponechávajú dlhé, musí sa však pravidelne česať, aby sa odstránili zvyšky jedla a predišlo sa prípadnému zplstnatění. Srsť z kútikov očí sa odstřihuje, pretože by mohla spôsobiť podráždenie očnej buľvy. Pazúriky sa udržujú krátke. Rovnako ako ostatné plemená s plochým tvárou máva aj bruselský grifon srdcové a dýchacie problémy.

História plemena bruselský grifon
Bruselský grifon je známy už od 19. storočia. V Belgicku bol vyšľachtený skrížením opičieho pinča a King Charles španiela. Bruselský grifon vychádza z malého hrubosrstého psa nazývaného "Smousje", ten je predkom Belgického Grifónka a Brabantíka. Bruselský grifon sa objavuje v niekoľkých farebných variantoch av rôznych veľkostiach. Pôvodne bol grifon bruselský určený pre boj s hlodavcami, predovšetkým s krysami. Čoskoro sa však stal obľúbencom kráľov. Ďalej bol krížený s Jorkšírským teriérom a Pekinéza. V súčasnej dobe sú grifonci populárne na celom svete.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.