Choď na obsah Choď na menu
 


Greyhound

1. 12. 2013

 Greyhound

Povaha plemena
Greyhound je pokojný, mierny a niekedy vyložene lenivý pes. Je inteligentný, učenlivý, citlivý, oddaný, hravý, veselý, veľmi rýchly a tiež pohyblivý. Nie je vhodným spoločníkom pre majiteľov drobných domácich zvierat a mačiek, pretože má vrodené sklony prenasledovať rýchlo sa pohybujúce objekty. S ostatnými psami má problémy len veľmi zriedka, spravidla býva veľmi milý k deťom. K cudzím ľuďom sa chová trochu zdržanlivo.

Popis greyhounda

Ideálna kohútiková výška psa je 71 až 76 cm, sučky 68 až 71 cm. Lebka je dlhá s len ľahkým prechodom k zužujícímu sa ňufáku. Oči sú jasné, oválne, posadené šikmo.Paleta farieb je veľmi široká, od tmavo hnedej po jantárovú, prednosť sa dáva tmavšiemu sfarbenie. Malé uši majú tvar ružového plátku, sú tenké, jemné, zložené dozadu.

Greyhound má silné čeľuste a úplný, dokonale pravidelný nožnicový skus. Hrudník je hlboký a priestranný, rebrá sú dobre klenuté, dosahujúci ďaleko dozadu. Slabiny sú vtiahnuté.
 Labky majú silne uzavreté kostnaté prsty a silné vankúšiky. Chvost je dlhý, nízko nasadený, pri koreni je silný a zužuje sa smerom ku špičke, býva nesený dolu pozdĺž stehien. Srsť je krátka, jemná a priľahlá. Sfarbenie greyhounda môže byť čierne, biele, modré, plavé, červeno-žlté s žíhaním, alebo jednofarebné (žiadna z farieb sa však nesmie kombinovať s bielym žíhaním).

Klasifikácia FCI
Anglický chrt alebo greyhound patrí podľa FCI (Medzinárodná kynologická federácia) do skupiny 10 - Chrty, sekcia 3 - Krátkosrsté chrty, číslo štandardu je 158. Oficiálna skratka je G.

Základná starostlivosť o psa
Srsť greyhounda nevyžaduje prílišnú starostlivosť, stačí ju pravidelne ošetrovať jemnou kefkou. Pazúry sa udržujú krátke.

Greyhound, s ktorým sa chcete zúčastniť chrtích pretekov, vyžaduje úplne inú starostlivosť a tiež výchovu, než ten, s ktorým chcete vyniknúť na výstave.

Toto plemeno je dobre telesne vybavené proti zime, preto môže prebývať aj v búde.Nutné však je, zabezpečiť mu suché miesto a bez prievanu. Greyhound sa dožívajú dosť vysokého veku.

História plemena greyhound
Greyhound patrí medzi najstaršie psie plemená, prvé zmienky o ňom sú už zo starého Egypta. Predtým bol chovaný pre lov zveri, má veľmi dobrý zrak a je najrýchlejším psom na svete, môže dosiahnuť rýchlosť až 64 km / hod., Napriek tomu je pomerne lenivý a veľmi dobre sa prispôsobí životu v byte. Do svojej súčasnej podoby bol tento anglický chrt vyšľachtený v priebehu 18. storočia vo Veľkej Británii

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.