Choď na obsah Choď na menu
 


Faraónsky chrt

30. 11. 2013

 Faraónsky chrt

Povaha plemena
Faraónsky chrt sa môže občas chovať dominantne k psom iných plemien. K cudzím ľuďom je nedôverčivý a preto sa k nim chová z pravidla rezervovane, zatiaľ čo s deťmi väčšinou vychádza veľmi dobre. Iné domáce zvieratá vníma ako korisť, preto sa Faraónsky chrt neodporúča chovať spoločne s nimi. Ak má ale pes dobré vedenie, môže si na ostatné domáce zvieratá zvyknúť. S týmto prispôsobovaním sa ale musí začať veľmi skoro.

Popis faraónskeho chrta
Výška v kohútiku u psa je 56 cm, suka meria 53 cm. Srsť je lesklá a krátka.Zafarbenie je svetlo až tmavo trieslovej.

Plemenný štandard faraónskeho chrta presne vymedzuje biele znaky. Veľmi žiaduce je biela špička chvosta. Ďalej potom sú žiaduce biele znaky na hrudi, prstoch a tenký biely znak / pruh na stredovej osi hlavy. Biele škvrne na hrudníku sa často hovorí hviezda, ale jej tvar pripomína skôr len škvrnu. Ako chovatelia výstavného psa by ste mali dbať na to, aby sa nevyvinulo viac biele ako plemenný štandard povoľuje.Biele znaky inde na tele (ako bolo popísané vyššie) sú nežiaduce (ale nie diskvalifikujúce).
 Základná starostlivosť o psa
Srsť faraónskeho chrta nevyžaduje príliš veľa starostlivosti, musí sa však občas odstrániť uvoľnené a odumreté chlpy, na to je najlepšie gumový kefa.

Niektorí faraonští chrty môžu mať alergiu na niektorú očkovaciu látku, preto je pri očkovaní nutné na túto zvláštnosť veterinára upozorniť a ak je možnosť, počkať v blízkosti veterinára ešte aspoň pol hodiny po aplikácii očkovacej látky.

Faraónsky chrt vyžaduje veľa pohybu, preto je najlepšie aspoň na hodinu denne vyjsť s ním napríklad na bicykli, alebo aspoň vyraziť na dlhšiu prechádzku. Ak s faraónskym chrtom nemôžete alebo nechcete ísť na lov, ideálnou alternatívou je coursing.

Keď Faraónsky chrt cíti zver, riadi sa loveckým pudom a preto by mohol utiecť. Ak chcete mať faraónskeho chrta na záhrade, musíte zaistiť vysoký plot, pretože skáče veľmi vysoko. 
 História plemena Faraónsky chrt
História tohto plemena je veľmi dlhá. Kostrové pozostatky nájdené na Strednom východe pochádzajú približne z obdobia pred piatimi tisíckami rokov. Pozostatky z okolia Stredozemného mora pochádzajú z doby pred viac ako dvoma tisíckami rokov.Títo psi prežili ako vyhranená plemená na izolovaných miestach, ako je ostrov Malta alebo Baleáry. Faraónsky pes sa stal vďaka svojej kvalitnej červenej srsti najobľúbenejším zástupcom tejto skupiny. Na rozdiel od chrtov, ktorí k lovu používajú prevažne zrak, používa Faraónsky chrt okrem zraku i sluch a čuch.

Pôvodne sa správal ako durič a sliedič, ale v dnešnej dobe sa využíva skôr ako spoločník a poľovný pes. Faraónsky chrt je veľmi elegantný a dôstojný pes. Najskôr je potomkom drobného, ​​krehkého vlka, ktorý kedysi obýval Arabský polostrov. 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.