Choď na obsah Choď na menu
 


Erdélyi Kopó

28. 11. 2013

 Erdelyi Kopo

Povaha plemena
Títo psi majú svoj samostatný úsudok, sú veľmi inteligentné a tiež iniciatívny.Najdôležitejším povahovým rysom Erdélyi Kopó je ale neoblomná vytrvalosť a nezlomitelné lovecký pud. Na druhej strane sú zástupcovia tohto plemena nesmierne priateľskí, oddaní a ich vzťah k ľuďom, deťom, ale aj ostatným psom je skvelý. Jeho výchova vyžaduje trochu trpezlivosti, ale nie je vyslovene ťažká. Výcvik Erdélyi Kopó môže stavať na vysokej inteligencii týchto psov, musí však byť trpezlivý a nie tvrdý.

Popis Erdélyi Kopó
Psi plemena Erdélyi Kopó sú vyššie alebo nižšie, ale vždy silní psy atletického výzoru bez náznaku hrubosti a prílišné mohutnosti. Srsť Erdélyi Kopó je krátka a septembra vysokým leskom. Prípustné farbené variety plemena - vyšší typ týchto psov má základnú čiernu farbu srsti v spojení s trieslovými a niekedy aj bielymi znakmi. Nižší psy plemena majú základnú farbu srsti červenohnedú s bielymi znakmi.

Kohútiková výška tohto psa je buď v rozmedzí 55 - 65 cm alebo v rozmedzí 45 - 50 cm v závislosti na výškovom typu. Telo Erdélyi Kopó má štvorcový formát s rovnou chrbtovou líniou. Chvost je nasadený nízko, je dlhý a psi tohto plemena ho nosí vo vztýčenej polohe. Končatiny sú rovné a viacmenej rovnobežné. Hlava je skôr dlhá a úzka, ňufák má úplne rovný chrbát. Uši sú pomerne krátke a zvesené, oči Erdélyi Kopó sú oválneho tvaru a strednej veľkosti.

Základná starostlivosť o psa
Srsť tohto plemena nie je na údržbu náročná a je dosť hustá a silná, aby Erdélyi Kopó mohol zdržiavať vonku. Podmienkou takého odchovu je ale dostatočný a pravidelný kontakt psa s jeho pánom a jeho rodinou. Základnou súčasťou chovu tohto plemena je ale väčšie ako veľké množstvo každodenného pohybu. Erdelyi Kopo potrebuje naozaj dlhé prechádzky s možnosťou behanie, skákanie alebo aj plávanie.

Ako bolo vyššie uvedené, Erdélyi Kopó potrebuje voľný pohyb. Jeho lovecký inštinkt však vždy zostane silnejší ako puto, ktoré si k vám pes vytvorí. Preto je zároveň absolútne nevyhnutný dobrý výcvik a možnosť voľného pohybu iba na mieste, kde pes nemôže spôsobiť škodu.

Predovšetkým z týchto dôvodov je tento pes v Maďarsku - teda v krajine svojho pôvodu - chovaný výlučne ako lovecký pes. Erdelyi Kopo preto nie je možné odporučiť ako bežného rodinného psa.

História plemena Erdélyi Kopó
Domovinou plemena Erdélyi Kopó sú Západné Karpaty a Transylvánske Alpy - tejto oblasti sa často hovorí Sedmohradsko a odtiaľ aj meno plemena v preklade - Sedmohradsko durič.

Plemeno Erdelyi Kopo sa postupným šľachtením vyčlenilo od pôvodných rás žijúcich na tomto území - boli to psy duriče, lovci aj obranári. K tomuto cielenému šľachtenia došlo na popud šľachty, ktorá chýbala psy vhodné do skutočne zložitého horského terénu. Hľadala psy vytrvalé a veľké pre lov medveďov, vlkov a jeleňov i psy menšieho vzrastu pre lov líšok a zajacov.

Výsledkom boli dve variety plemena Erdélyi Kopó - vysokonohé a nízkonohé psi. Chov tohto plemena však počas rokov takmer zanikol, našťastie bol ale v roku 1968 obnovený.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.