Choď na obsah Choď na menu
 


Doberman

28. 11. 2013

 Doberman

Povaha plemena
Doberman je preslávený svojou inteligenciou a výbornými schopnosťami strážcu. Je silný, bystrý, útočný, vyniká ostražitosťou. Veľmi dôležitá je dôsledná výchova dobermana od ranného detstva. Je skvelý ochranár, ale dokáže byť i rodinným psom, pretože má priateľskú povahu. Často má problémy zniesť sa s inými psami.

Popis dobermana
V kohútiku meria suka dobermana 63-68 cm, pes 68-72 cm. Jeho hmotnosť dosahuje v priemere okolo 40 kg. Má krátku a hladkú srsť. Sfarbenie je čierne alebo hnedé s hrdzavými miestami pod očami, na nose, na nohách a tiež pod chvostom. Má mohutnú a svalnatú hruď, elegantný a pružnú postavu. Hrdé držanie tela podčiarkuje jeho osobnosť.

Je veľmi podobný plemenu nemecký pinč, ktorý je takmer totožný, čo sa sfarbenie a postavy týka. Podstatným rozdielom však je jeho o 20 cm menšia výška.

 Klasifikácia FCI
FCI (Medzinárodná kynologická federácia) radí dobermana do druhej skupiny (pinče a bradáče, molosoidné), ČSFR ho uznala ako plemeno služobné.

Základná starostlivosť o psa
Krátka srsť dobermana nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť. Doberman je však náchylný na chlad, a preto je dôležité držať ho v teple. Nie je vhodný k celoročnému pobytu na záhrade.

Tento energický pes potrebuje veľa voľného pohybu. Dožíva sa v priemere 12-tich rokov, ale aj doberman s vyšším vekom nie sú výnimkou.

 História plemena doberman
Odhaduje sa, že doberman existuje niečo málo cez sto rokov. História tohto plemena sa datuje k roku 1870, kedy krížením rôznych plemien Louis Dobermann, vyberač daní z Nemecka, žijúcich v rokoch 1834 - 1894, vytvoril novú rasu strážneho psa, ktorú potreboval k výkonu svojho zamestnania. Použil miestne plemená honáckých psov, ale nie je presne známe ktorá. A ako vyberač daní prišiel na svoju záľubu v šľachtení psích plemien? Mal zákonné právo odchytávať všetky voľne pobehujúce psy v meste Anolda, v ktorom žil a potreboval dobrého strážneho psa.

Nemeckými kynológov potom bolo plemeno uznané roku 1900 a dostalo názov po svojom Pestovateľovi. Doberman je doteraz jediný v Nemecku vyšľachtený pes.

Po roku 1900 sa doberman rýchlo rozšíril aj do ďalších kútov sveta. Počas prvej svetovej vojny dobermany slúžili ako strážcovia a strážnej psi. Boli využívaní na lov (predovšetkým škodnej zveri) aj pre účely polície. Dnes je rozšírený po celom svete a patrí aj medzi bežne chované plemená v Českej republike.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.