Choď na obsah Choď na menu
 


Dánska doga

28. 11. 2013

 Dánska doga

Povaha plemena
Cez svoju obrovskú silu má neskutočne mierumilovnú a pokojnú povahu. Je veľmi učenlivá a hravá, ale často aj tvrdohlavá. Tohto mimoriadne veľkého psieho spoločníka, ktorý potrebuje silnú ruku, je nutné od skorej mladosti vychovávať.Tento pes sa znesie aj s malými deťmi. Dánska doga je verný pes, absolútne oddaný svojim pánom. Od cudzích je odťažitou. Je to ten najlepší strážca.

Popis dánskej dogy
Tento pes dosahuje úctyhodné výšky. Fena má v kohútiku až 70 cm, pes dokonca 75 cm. Uši má zvesené, ich kupírovanie je prísne zakázané. Srsť má veľmi krátku, lesklú a priliehajúce. Sfarbenie srsti je pieskové, zlato-červené a čierne. Jeho masívna hlava je obdĺžnikového tvaru. Stavba jej tela pôsobí veľmi ušľachtilo. Je takú "malú" pýchou svojho pána.

Štandard pre Dánsku dogu bol vytvorený v Kodani v roku 1866. Oficiálne bolo toto plemeno uznané až v roku 1982 a to pod názvom Broholmer. V roku 1998 bol v Dánsku zrušený zákaz vývozu. Avšak vývoz dánskej dogy je aj v súčasnej dobe strážený štátom a smie byť vyvezený maximálne 10% šteniat.

Klasifikácia FCI
Dánska doga patrí podľa štandardu FCI do skupiny 2 - pinče a bradáče, molossy a švajčiarske a horskí psy, sekcia 2.1 - molossy, typu mastifa. Číslo štandardu 315 / 26. 06. 2000 (Dánsko).

Základná starostlivosť o psa
Toto plemeno nie je určené iba pre vonkajšie odchov. Miluje teplo, potrebuje dostatok pohybu a tiež je nutné dbať na vyváženú stravu. Srsť tejto dogy vyžaduje časté kefovanie. Inak dánska doga nepotrebuje žiadnu špeciálnu starostlivosť.

História plemena dánska doga
Na gréckych minciach pochádzajúcich z prvého storočia nášho letopočtu je vyobrazený pes, ktorý dánsku dogu veľmi pripomína. Možno práve vďaka tomu, boli títo psi nazývaní "Apollo".

V stredoveku sa dánska doga začala využívať na stráženie a lovu vysokej zveri.Bývala miláčikom dánskych kráľov. Ako plemeno začali byť dogy chované v 18.storočia. Najväčšiu zásluhu na tom mal poľovník Shested of Broholm, vďaka ktorému je toto plemeno často označované "Broholmer" (pôvod názvu "doga" je jednoznačný - z anglického označenia dog - pes).

Počas druhej svetovej vojny toto plemeno takmer vyhynulo - dokonca bolo oficiálne za vyhynuté vyhlásené. Po konci vojny však začal počet týchto psov rast a to vďaka veľmi aktívnemu hľadanie posledných jedincov tohto plemena - dánskej dogy. Pre chov tohto plemena existujú v Dánsku dodnes veľmi prísne pravidlá. Majiteľ tohto plemena napr nesmie nechať svojho psa vykastrovať.

Známym majiteľom a obdivovateľom dog v 19. storočia bol knieža Otto von Bismarck. 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.