Choď na obsah Choď na menu
 


Dalmatínsky pes

28. 11. 2013

 Dalmatínsky pes

Povaha plemena
Vďaka svojej priateľskej povahe je tento pes vhodný do rodiny s deťmi. Je veľmi inteligentný a rád sa učí novým veciam. Možno ho vycvičiť na akékoľvek účely. V jeho charakteru dominuje zvedavosť a prítulnosť. Nebýva agresívny ani plachý.Miluje ľudskú prítomnosť. Dalmatín nie je ideálnym strážnym psom. Väčšinou nemáva problémy s ostatnými domácimi zvieratami. Je vhodný do väčšieho bytu i na záhradu.Nie je však vhodný k celoročnému umiestnenie mimo dom.

 Popis dalmatínca
V kohútiku meria dalmatín približne 61 cm. Jeho hmotnosť dosahuje až 32 kg. Jeho krátka a hladká srsť je sfarbená na bielo s nápadnými škvrnami. Tie sú 2-3 cm veľké, v čiernych a hnedých odtieňoch. Má štíhle a pružné nohy a telo. Jeho oči sú výrazné, tmavé a guľaté. U čierne bodkovaných psov sú oči tmavo hnedé, u pečeňovo zbavených psov sú spravidla svetlo hnedé. Koža okolo nosa je u čierno bodkovaného rasy vždy čierna. U hnedo bodkované býva taktiež kože so srsťou rovnakej farby, akú môžeme nájsť na ostatných častiach tela. Chvost dalmatínca je u základu silný a potom sa mierne zužuje.

 Priemerná dĺžka života dalmatínca je 12 až 14 rokov. Šteniatka dalmatínca sa rodia biela a bodky sa im tvorí postupne. A to až do veku jedného a pol roka.

Klasifikácia FCI
Plemene bol priznaný štandard FCI, AKC, KCGB a ďalšie.

Za úplne prvý štandard Dalmatina dnes vďačíme človeku menom Vero Shaw, ktorý ho vypísal v roku 1882. O osem rokov neskôr bol tento plemenný štandard uznaný oficiálne.

Základná starostlivosť o psa
Srsť dalmatínca lenivá po celý rok. Stará srsť by sa mala odstraňovať denne gumovou masážne rukavicou. Okrem čistenia zvukovodu potom nepotrebuje žiadnu zvláštnu starostlivosť.

Dalmatín potrebuje dostatok pohybu. Mal by chodiť na dlhé prechádzky a to pravidelne. Je vhodný ako sprievod ku bicykli či joggingu. Je vytrvalý a rýchly.

 


 História plemena dalmatín

Dalmatín patrí k najstarším plemenám sveta a možno predpokladať, že žil už pred tisíc rokmi. Jeho pôvod nie je celkom jednoznačný, ale podľa domnienok sa pripisuje oblasti stredomoria, presnejšie Dalmácia (stredná časť Jadranského pobrežia - Chorvátsko). Odtiaľ pravdepodobne vzniklo aj jeho meno, ktoré je vo všetkých jazykoch veľmi podobné. Bol však nazývaný rôzne. Najznámejší je asi prezývka "tigrie pes".

V 18. storočia sa o ňom hovorilo ako o Bengálskom durič. Používal sa k lovu aj ako doprovod šľachty. Práca, ktorú spracoval Thomas Bewick, vydaná v roku 1792, pojednáva o kresbe a popisu tejto rasy a Bewick dalmatínca priraďuje ku kočárovým psom.

V r. 1930 bol dalmatín importovaný zo Spojeného kráľovstva do celého sveta. Do Československa bol prvýkrát privezený v roku 1970.

V 19. storočia bol dalmatín používaný ako pomocník hasičských oddielov k ovládaniu koní ťahajúce hasičskú striekačku. Hasiči v Chicagu majú dodnes dalmatínca v znaku ako svojho maskota.

V roku 1959 bol v štúdiu Walta Disneyho natočený svetoznámy film "101 dalmatíncov". Tým si toto plemeno získalo veľkú popularitu.

Prečítajte si článok o dalmatíncoch, hlavne o ich pôvode v článku Záhada kočiarových psov. :)))

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.