Choď na obsah Choď na menu
 


Čivava

27. 11. 2013

 Čivava

Povaha plemena
Obranárske a odvážna povaha čivav, neuberá nič na ich roztomilosti a prítulnosti. Dokážu byť agresívne a neporiadnych, ale pri dôslednom výcviku a prísnosti majiteľa sa z čivavy stáva poslušné a hodné zviera. Miluje prechádzky rovnako ako ležanie v teplúčku domova. Je veľmi vhodná do bytu a hlavne k starým ľuďom, ktorí sa o ňu môžu starať s ohľadom na jej nenáročnosť, veľkosť a oddanosť svojmu pánovi, ktorú mu preukazujú maznaním v jeho náručí. Milujú spoločnosť psov i ľudí, sú odvážne a veľmi smelé. Pri akomkoľvek náznaku útoku zo strany dospelých ľudí alebo detí, môžu aj zaútočiť a agresora pohrýzť. Preto sa moc nehodí do domácnosti s malými deťmi.

 

 Popis čivavy

Čivava je považovaná za najmenšieho psa na svete. Známe sú dva typy, krátkosrsté a dlhosrsté čivava, ktorá je medzi chovateľmi obľúbená. Farba srsti môže byť rôzna - jednofarebná, ale i kombinácia viacerých farieb.

Hlava čivavy má typický jablkovitý tvar, so širokým a klenutým čelom. Oči sú veľké, plné. Uši má vztýčené, široké, na špičke sa zužujú. Má krátky, rovný, zužujúci sa noštek.Krk stredne dlhý, zľahka klenutý spája hlavičku s telíčkom mierne obdĺžnikového tvaru s rovným chrbtom a hrudníkom. Brucho je vtiahnuté. Končatiny aj napriek veľkosti sú silné a svalnaté. Vysoko nosený stredne dlhý chvostík, ktorý nikdy nesťahuje medzi nohy, sa smerom ku špičke zužuje. Srsť má čivava dlhú, jemnú a hodvábnu. Srsť je v tvári a na konci končatín krátka.

Čivava je v kohútiku vysoká 15 - 23 cm. Ideálna hmotnosť by sa mala pohybovať v rozmedzí 1,5 - 3 kg. 

 Klasifikácia FCI
Čivava patrí podľa FCI do skupiny IX. - Spoločenská plemená a toy, sekcia 6 - Spoločenské psy bez pracovnej skúšky. Oficiálna skratka v SR je CHI. Číslo je 218/23.06. 2004 Veľká Británia. Dátum publikovania pôvodného štandardu je 24. 03. 2004.

Základná starostlivosť o psa

Čivava nie je náročná na údržbu. Vyžaduje lásku a pozornosť, občas jemnou kefkou prečesať srsť. Uslzené očká je potreba niekedy utrieť papierovou vreckovkou, aby sa nevytvárali hnedé a hrdzavé škvrnky pod očami.

Pazúriky je potreba strihať 1 - 2 x do mesiaca, čo sa psíkom moc nepáči.

 História plemena čivava

Pôvod plemena čivava nie je istý, ale pravdepodobne pochádza zo Strednej Ameriky.Svoj názov získalo podľa najmenšieho mexického štátu Chihuahua. Podľa archeologických nálezov bolo toto plemeno chované indiánskymi kmeňmi Aztékov, Mayov a Toltékov k náboženským účelom. Psy boli po smrti náčelníka kmeňa rituálne zabití a pochovaní spolu s ním. Toltékovia zdobili svoje stavby soškami, ktoré čivavu veľmi pripomínajú. Tiež existujú teórie o príchode plemena do Strednej Ameriky španielskymi obchodníkov z Číny alebo Japonska.

V Európe sa toto plemeno stalo obľúbeným až po roku 1890, kedy talianskej speváčke Adelaine Patti venoval mexický prezident čivavu ukrytú v kyticu kvetov.

Do našej krajiny bola prvá sučka dovezená v roku 1971 z USA. Volala sa Carrisima Ali-Ettes a mala hnedú farbu. Prvé šteniatko sa narodilo až v roku 1974.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.