Choď na obsah Choď na menu
 


Český strakatý pes

27. 11. 2013

 Český strakatý pes

 Povaha a charakter

Český strakatý pes je príjemný, nenáročný a skromný spoločník, ktorý je prispôsobivý a zvykne si ako na početnejšie rodinu, tak i na jedného pána. Je to temperamentný strážca, ktorý ale nie je agresívny. Má miernu a priateľskú povahu, dobre sa zžije sa is ostatnými zvieracími obyvateľmi domova. Vzhľadom k svojmu pôvodu je zvyknutý žiť vo svorkách. Nie je náročný na potravu. Má rád pohyb, ale vie žiť aj v byte. Český strakatý pes sa ľahko stane veselým a verným rodinným kamarátom. Doteraz nie je príliš rozšírený, jeho obľuba ale stále stúpa.

Popis českého strakatého psa
Český strakatý pes zaujme svojím príjemným vzhľadom chytrého "orieška". Je stredne veľký a má súmernú stavbu tela. V kohútiku meria 40 až 50 cm, váži od 15 do 20 kg. Hlavu má český strakatý pes klinovitou s miernym stopom. Má silné čeľuste a nožnicový skus. Občas nemusí mať plný počet zubov, nie je to však považované za vadu. Má hnedé oči mandľového tvaru. Uši majú trojuholníkový tvar a priliehajú k lícam. Krk nie je príliš dlhý a je primerane silný.

 Telo má valcovitý tvar s primerane hlbokým hrudníkom. Brucho je mierne vtiahnuté.Stredne dlhý chvost nosí český strakatý pes nad úrovňou chrbta a je šablovito zahnutý smerom nahor. Má silné, primerane svalnaté končatiny s nie príliš veľkými "mačacími" labkami. Pohybuje sa plynule a elegantne. Srsť môže mať český strakatý pes krátku a priľahlou, alebo dlhú a mierne vlnitú. V oboch variantoch s podsadou. U dlhosrstej varianty je srsť dlhšia okolo uší, na prsiach, na hrudníku a okolo krku tvorí akýsi golier. Aj čo sa týka sfarbenia, existujú dve varianty: čierno-žlto-biela s tmavými očami a tmavým nosom a hnedo-žlto-biela sa svetlejšiemu očami i ňufákom.Ideálny pomer medzi bielou a farebnou plochou je 1:1. Biele plochy musia byť bodkovanie.

Klasifikácia FCI
Český strakatý pes nebol uznaný Medzinárodnou kynologickou organizáciou (FCI).Jeho skratka pre SR je CSP. Je to spoločenský pes vhodný na vidiek aj do mesta.Jeho využitie je predovšetkým ako strážca a dobrý spoločník.

Základná starostlivosť o psa
Český strakatý pes nie je náročný, ale potrebuje pohyb. Môže žiť aj v byte, ale
 vyžaduje dlhé prechádzky, inak môže zlenivět. Je pre neho preto vhodnejšie športovo založený paničiek. Má rád prechádzky do prírody a rád sa hrá s ostatnými psami. Vzhľadom k hustej podsade znáša dobre aj chladnejšie počasie. Krátkosrstý český strakatý pes nepotrebuje takmer žiadnu údržbu srsti, jeho dlhosrstá variant je pochopiteľne náročnejšia. Je potrebné ho pravidelne prečesávať.


Gravidita prebieha bez problémov. Môže sa u nich objaviť dedičné zaťaženie - napr chýbajúce zuby alebo epilepsie, ktorá na nich bola skúmaná. Pri vhodnej liečbe však aj chorí psi môžu prežiť pekný život. Epilepsia je ochorenie medzi psami všeobecne pomerne rozšírená.

História plemena slovenský strakatý pes
Český strakatý pes má trochu netradičný pôvod. Bol totiž vyšľachtený v 50. rokoch v slovenských laboratóriách a jeho tvorcom je František Horák, "otecko" českého teriéra. Ako základ bol použitý kríženec nemeckého ovčiaka a kríženec foxteriér
a, neskôr bol prikrížený nemecký hladkosrstý stavač. Český strakatý pes bol vyšľachtený pre potreby Biologického ústavu ČSAV, kde slúžil k farmakologickýmpokusom napr ku študovanie epilepsia. V 60. rokoch bol tento pes zaregistrovaný ako "Horákov laboratórny pes". Na prelome 80. rokov prešlo toto plemeno psa do rúk chovateľov, ktorí ho zachránili od vyhynutia. V tejto dobe získal aj svoj terajší názov. 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.