Choď na obsah Choď na menu
 


Český horský pes

27. 11. 2013

 Český horský pes 

 

 Povaha plemena
Český horúci pes má príjemnú, priateľskú povahu. Hoci je to sebavedomý a živý pes, je ľahko ovládateľný a dá sa dobre vycvičiť. Je znášanlivý nielen k ľuďom, ale ik ostatným psom a ďalším domácim zvieratám. Je veľmi odolný a pracovitý. Môže žiť aj v extrémnejších klimatických podmienkach, ktorým sa dobre prispôsobuje. Nie je agresívny.

Popis českého horského psa
Český horský pes zaujme svojím príjemným "domáckym" výzorom. Je veľkého vzrastu a pevnej konštitúcie. V kohútiku meria 62 až 70 cm, sučka 58 až 66 cm, váha sa pohybuje medzi 32 až 40 kg a 28 až 36 kg. Má úmerne veľkú hlavu so širokou lebečnou dutinou, s miernym čelným sklonom a nie príliš hlbokým ňucháčom.

Má čierny nos a stredne veľké hnedé oči oválneho tvaru, ktoré mu dodávajú mierny a príjemný výraz. Má silné pysky a veľké zuby s pravidelným nožnicovým skusom, povolený je aj kliešťový. Uši sú vysoko a zo široka posadené, sú pomerne veľké, trojuholníkové tvaru a previsnuté. Krk má český horský pes stredne dlhý, silný a dobre osvalený, bez laloka.

 Tvar tela je mierne obdĺžnikový, hrudník dlhý, oválny a dosahuje po lakte. Brucho je mierne vtiahnuté. Bohato osrstený chvost je nasadený v línii chrbta, v pokoji smeruje dolu, pri vzrušení ho nosí kosákovite nad chrbtom. Chrbát je rovný a pevný. Pohybuje sa na rovných, dlhých a silných končatinách s veľkými oválnymi labami.

Český horský pes má dlhú srsť, okolo 10 cm, ktorá je na hlave a na predných stranách končatín kratšia. Je hustá, rovná a tvrdšie. Na zimu zarastá bohatou podsadou. Český horský pes musí byť strakatý, pričom podkladová farba je vždy biela, škvrny môžu byť žlté alebo čierne. Hlava je sfarbená celá alebo môže mať bielu lysinu. Škvrny na tele môžu byť rozmiestnené nepravidelne.

Klasifikaced FCI
Český horský pes je podľa Medzinárodnej kynologickej organizácie (FCI) zaradený do skupiny II. - Psy dogovité, sekcia 2 - typ horský pes. Skúška z výkonu nie je požadovaná. Využitie českého horského psa je všestranné - ako športový a pracovný pes určený pre náročné podmienky v horských oblastiach. Možnosti jeho uplatnenia sú široké - ako záchranársky pes, ťažný, lavínový, pastiersky, strážny av neposlednom rade ako rodinný kamarát.

 

 

Základná starostlivosť o psa
Český horský pes nevyžaduje žiadnu zvláštnu starostlivosť. Je pre neho dôležitý hlavne pohyb a možnosť vybiť energiu pri práci. Je preto vhodnejšie chovať ho na vidieku a dopriať mu veľký výbeh. Vonku môže žiť v každom ročnom období. Miluje dlhé prechádzky v prírode.

História plemena český horský pes
Český horský pes sa začal šľachtiť v 70. rokoch minulého storočia. Za základ nového plemena boli použití slovenskí čuvače a "Alaskan" - kríženci niekoľkých plemien introdukcie z Kanady, ktorí boli chované pre maximálny výkon v zápra
hu. V priebehu šľachtenia českého horského psa bola použitá aj ďalšie plemená.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.