Choď na obsah Choď na menu
 


Český fúzač

27. 11. 2013

 Český Fúzač

Povaha plemena
Český fúzač je obľúbený predovšetkým u poľovníkov. Je to veľmi kľudný a poslušný pes. Je tiež inteligentný, aktívny a húževnatý. Miluje pohyb. Svojmu pánovi dokáže český fúzač prejavovať náklonnosť, je prítulný. Vie sa prispôsobiť a je učenlivý a ľahko vycvičiteľný. Na škodnú vie byť patrične ostrý a vydrží aj náročnejšie klimatické podmienky.

 

 Popis českého fúzača
Český fúzač je stredne veľký pes s dobre vyvinutými svalmi. V kohútiku meria 60 až 66 cm, suka 58 až 62 cm, váha sa pohybuje medzi 28 až 34 kg alebo 22 až 28 kg.Český fúzač je pes štvorcového formátu. Má dlhú, užší hlavu so suchou tlamou a charakteristickým fúzmi na papuli, na brade a nad očami. Má tmavé oči s inteligentnou výrazom a výrazné nadočnicové oblúky dodávajúca hlave hranatý vzhľad. Uši má vysoko posadené a priliehajúce k lícam. Krk je pevný, silný a stredne dlhý. Hrudník má oválny s dobre vyvinutým predhrudím. Končatiny má český fúzač rovné a svalnaté. Silný chvost sa skracuje.


Český fúzač má tri druhy srsti. Hebká a hustá podsada, dlhá asi 1,5 cm, chráni fúzača počas chladnejších období pred vlhkosťou, v teplých mesiacoch sa skoro stráca. Krycia srsť meria 3 až 4 cm, je rovná a priliehajúce. A konečne štetinám a hrubé pesíky, dlhé 5 až 7 cm, ktoré fúzača vyrastajú na hrudi, pleci a slabinách.

Farbu má český fúzač svetlú s tmavými platňami alebo bez nich, alebo môže byť hnedý s prekvitnutými svetlými znakmi na hrudi a dolných častiach končatín, je známa tiež čisto hnedá varianta. Český fúzač sa dožíva priemerne 12 až 13 rokov.
 
Klasifikácia FCI

Podľa Medzinárodnej kynologickej organizácie (FCI) je český fúzač zaradený do skupiny VII. - Stavače, prinášača a sliediče, sekcia 1 - Stavače, s pracovnou skúškou. Oficiálna skratka v SR je CF. Pôvodný využitím bol lovecký pes. Je to všestranný stavač vhodný pre prácu v lese, na poli i vo vode. Môže pracovať aj ako farbiar. Dnes je chovaný aj ako spoločník.

 

Základná starostlivosť o psa 
  
Český fúzač nie je mimoriadne náročný pes. Potrebuje predovšetkým pohyb a je vhodnejšie chovať ho na vidieku a dopriať mu veľký výbeh alebo pravidelné prechádzky.

História plemena český fúzač
Český fúzač patrí k starým českým plemenám. Bol vyšľachtený z nemeckých hrubosrstých a krátkosrstých stavačov už v polovici 19. storočia. Od svojho počiatku bol český fúzač veľmi obľúbený. Jeho štandard bol vydaný už okolo roku 1880.Postupne sa jeho obľuba rozšírila aj za hranice našej krajiny, FCI ho však uznala až po roku 1960.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.