Choď na obsah Choď na menu
 


Bulteriér

25. 11. 2013

 Bulteriér

Povaha plemenabul5-igallery-image0000637_igallery_image0000004--640x480--logo--server-haficicz.jpg
Je nadmieru dôležité zdôrazniť, že bulteriér nie je svojou podstatou žiadnu hrôzostrašnú "beštií", ako je niekedy v médiách prezentované. Taktiež je dôležité pripomenúť, že za správaním každého psa akejkoľvek rasy stojí vždy výchova, ktorá môže vyzerať aj ako otvorené týranie zo strany majiteľa. Je to bezpochyby tvrdý pes, avšak jeho tvrdosť spočíva predovšetkým v schopnosti ignorovať vlastnú bolesť, a to ako pri možnom zápasu s iným psom, tak treba v prípade choroby. Správne vedený, tj vedený s láskou, je bulteriér v pravom slova zmysle rodinný pes , ktorý miluje a chráni deti. Prichádzajúce návštevníkov ohlási štekotom, ale nikdy na nich nezaútočí, pokiaľ nebude mať dôvod brániť "svoju" rodinu. Prípadná ďalšie zvieratá v rodine znáša dobre, ak s nimi vyrastal.Naproti tomu bulteriér nikdy nebude vychádzať s ďalším psom rovnakého pohlavia v rodine. Tento pes potrebuje dôslednú výchovu a výcvik.

Popis bulteriéra
Jedná sa o stredne veľké psy, ktorých telo je mimoriadne svalnaté, čím budí dojem mohutnosti. Pre túto svoju postavu býva bulteriér nazývaný psím gladiátorom. Jeho srsť je krátka a nenáročná na úpravu. Prípustné farebné variety: čisto biela, biela so znakmi na hlave, žíhaná, červená, čierno žíhaná, srnčej a trojfarebná.

Kohútiková výška nie je plemenným štandardom stanovená, podstatné je, aby každý jedinec pôsobil ideálne ako silný, mohutný a dobre osvalený pes. Chrbát bulteriéra je krátky a bedrá svalnaté. Chvost je vysoko nasadený, stredne dlhý a špicatý - nosený je takmer vodorovne. Nohy sú dobre stavané rovné s guľatými a silnými kosťami. Krk je neobyčajne silný. Hlava je dlhá a silná až k ňufáku. Oči sú naopak malé, trojuholníkovité a tmavé. Uši má bulteriér malé, tenké a vzpriamené, blízko seba rastlé.

Základná starostlivosť o psa
Srsť tohto plemena nevyžaduje osobitnú starostlivosť, ale vzhľadom k silnej telesnej stavbe predurčuje psa k nutnosti spanie na mäkkej bul3-igallery-image0000636_igallery_image0000003--640x480--logo--server-haficicz.jpgpodložke - inak dochádza k vzniku otlačenín a odřených miest.Výchova psa by mala začať čo najskôr, aby sa predišlo rozvoju jeho vrodenej tvrdohlavosti a tvrdohlavosť. Na škodu nie je profesionálne vedená škola poslušnosti.

Títo veselí a spontánny spoločníci môžu predovšetkým vo svojej mladosti všeličo zničiť, pretože ich potreba pohybu a šantenie je pomerne vysoká. Ocenia preto rôzne psie športy, ale bulteriérov netúži súťažiť s ďalšími cudzími psami. V rámci výchovy bulteriéra sa ako najdôležitejšia javí schopnosť majiteľa trpezlivým, dôsledným, ale zároveň láskyplným prístupom zbaviť psa jeho možné tvrdohlavosti a stať sa jeho prirodzeným vodcom.

História plemena bulteriér
Krížením dnes už neexistujúcich staroanglických teriérov s anglickými buldogmi vznikol pes, ktorého jediným počiatočným poslaním bol zápas s ostatnými psami a inými zvieratami, takže zabul1-igallery-image0000638_igallery_image0000005--640x480--logo--server-haficicz.jpg jeho najdôležitejšiu vlastnosť bola považovaná jeho povestná tvrdosť.V 50. rokoch 19. storočia, teda v čase, keď už boli psie zápasy našťastie zakázané, bol oficiálne vyhlásený štandard plemena bulteriér, a toto plemeno sa stalo pomerne vyhľadávaným pre tie svoje povahové vlastnosti, ktoré boli do tej doby úplne opomínané.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.