Choď na obsah Choď na menu
 


Brazílska fila

25. 11. 2013

 Brazílska fila             

Povaha plemena

Toto plemeno je preslávené sebavedomím, odvahou a skutočnou tvrdosťou ku všetkým nepriateľom. Je to teda úplne ideálny strážca a ochranca, ale zďaleka nie pre každého záujemcu. V prípade brazílskej fily je skutočne nutné dvojnásobne varovať všetky neskúsených, vrtošivé, či momentálnej móde podliehajúce záujemcov o toto plemeno.Keď je ale brazílska fila vedená správne, stane sa priateľským spoločníkom verne milujúcim svojho pána a jeho rodinu.

Popis brazílskej fily

Skutočne impozantné telesná stavba silných svalov aj kostí , ktorá nenechá nikoho na pochybách . Brazílska fila patrí medzi krátkosrsté psy a vyskytuje sa v nasledujúcich farebných varietach : sú povolené takmer všetky farby s výnimkou čisto bielej , myšacej sivej , škvrnité a jablčistá farby . Najčastejšou farebná varieta je rôznymi odtieňmi žíhaná . Minimálna kohútiková výška psov je 70 cm , min . kohútiková výška súk je 65 cm . Telo brazílskej fily je silné , široké , hlboké a má obdĺžnikový ráz . Chvost má brazílska fila dlhý a špicatý , mierne stočený smerom nahor . Končatiny sú rovné a nápadne osvalené a silné . Hlava je tiež pomerne veľká , jej väčšia časť tvorí papuľa . Brazílska fila má veľké oči mandľového tvaru , tmavej farby , zasadené hlboko do lebky . Uši sú veľké a zvesené . Najtypickejším znakom brazílskej fily je ale nepochybne jej voľná koža po celom tele , ktorá navyše v oblasti krku vytvára typické laloky . V priemere sa fila dožíva 11 rokov .

Základná starostlivosť o psa

Ako zástupca krátkosrstých psov nie je brazílska fila plemenom náročným na starostlivosť o srsť . Avšak jej krátka srsť a nadštandardné váha vyžaduje pohodlné a skutočne mäkkej spanie - v opačnom prípade dochádza k vzniku nepekných otlakov a odrenín . Brazílska fila ale bezpodmienečne vyžaduje , pokojnú , harmonicky prebiehajúce výchovu - nie výcvik !

Zle vychované brazílska fila sa stáva výrazne nebezpečnou . Rovnaké dôsledky môžu mať akékoľvek zlé zážitky z detstva , týrania , alebo dokonca aj samotná zmena majiteľa . Jej majiteľ musí byť nutne skutočným odborníkom na psov a mal by sám mať veľkú fyzickú silu a prirodzenú autoritu . Brazílska fila nepotrebuje klasický výcvik , potrebuje dobrú a pevnú výchovu , vyváženú citlivým prístupom k jej osobnosti . Napriek tomu brazílska fila zostane neskrývane obozretným psom . V jednoduchosti sa dá povedať , že zvieratá a ľudia , s ktorými sa brazílska fila zoznámi vo svojom šteňacom veku , bude milovať a akceptovať . Všetci do rodiny novo prichádzajúci , návštevy , kamaráti vašich detí apod budú vždy vnímaní ako potenciálny nepriatelia a je na majiteľovi , aby tieto situácie dokázal riešiť a ustáť . K vlastným ľuďom je ale brazílska fila úplne dobromyseľný , oddaná a silno citovo fixovaná .

História plemena brazílska fila

 

V krvi brazílskej fily sa miešajú odkazy značnej radu psích predkov. Jej šľachtenia sa odohralo v Brazílii a medzi jej predkami patria zástupcovia skutočne mnohých plemien - napr dogovité anglickí a španielski psy, lovecké psy - tu je dôležité spomenúť najmä bladhaunda, ale aj pôvodnej formy indiánskych psov. Oficiálne registrovaný chov brazílskej fily sa datuje od konca 2. svetovej vojny

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.